1515
Annons

Räntor och valutor: Bra dag för euron

De europeiska marknadsräntorna noterades något högre på tisdagens handel, samtidigt euron stärktes betydligt mot dollarn. Genomgående stark makrostatistik sades ligga bakom rörelserna.

När den svenska räntemarknaden hade stängt noterades räntan på den tioåriga statsobligationen till 1,70 procent, upp 2 punkter från samma tid på måndagen. Den tyska motsvarigheten steg 1 punkt till 1,91 procent.

På förmiddagen presenterade Riksbanken sitt protokoll från det penningpolitiska mötet 19 december, som visade att samtliga direktionsledamöter ställde sig bakom slutsatsen att svensk ekonomi nu bromsar in mer än väntat och det fanns små åsiktsskillnader när det gäller inflationen.

"Däremot finns oenighet om prognoserna för räntor och graden av osäkerheten kring utvecklingen i omvärlden. Ledamöterna kommer till olika slutsatser om vad som är en lämplig penningpolitik för Sverige i rådande läge", sade Riksbankschef Stefan Ingves.

Stefan Ingves sade att direktionen nu befinner sig i ett slags "vänteläge". Det är "utomordentligt svårt" att sätta en sannolikhet på direktionens huvudscenario, men han valde att lägga sin röst på det.

Enligt Riksbankschefen finns det inte skäl att nu försöka åtgärda den stora politiska osäkerheten i omvärlden med penningpolitiken.

"Riksbanken skall inte bidra till mer osäkerhet med tvära kast i penningpolitiken... Det är dock svårt att veta hur krisen i euroområdet kommer att lösas. Den politiska osäkerheten är svår eller omöjlig att fånga i makroekonomiska modeller", sade han.

Vice Riksbankschef Barbro Wickman-Parak sade att hon inte kunde se ett behov av samma kraftfulla ingripande nu som direktionen visade under 2008 och 2009.

Eftersom mycket hänger på huruvida en politisk kris i omvärlden kan lösas är det omöjligt att bedöma fortsättningen med någon högre grad av säkerhet, och enligt Barbro Wickman- Parak handlar det nu om att ta ett räntemöte i taget.

"Riksbankens protokoll från 19 december var i linje med förväntningarna men med en något hökaktig ton. Riksbankschef Stefan Ingves behåll i stor utsträckning sin 'vänta-och-se'-hållning. Utöver det hade vi väntat att Wickman-Parak i större utsträckning skulle lägga vikt vid nedåtriskerna mot tillväxtutsikterna", skrev Torbjörn Isaksson, chefanalytiker vid Nordea, i en kommentar.

Enligt Nordea är Riksbanken alltför optimistisk i sina tillväxtutsikter för 2012, och BNP bör stagnera tillsammans med sjunkande sysselsättning, samtidigt som arbetslösheten sannolikt stiger mot 8 procent vid slutet av 2012.

Utanför Sverige har ett antal länder publicerat PMI- siffror under inledningen av veckan. Kinas tjänste-PMI steg kraftigt till 56,0 från 49,7. Även Indiens industri-PMI klättrade, likaså gjorde Australiens.

Från europeiskt håll var det på tisdagen dags för Storbritannien, vars inköpschefsindex för industrin visade en uppgång till 49,6 från 47,7. Det var klart över förväntningarna som pekade mot en måttlig nedgång till 47,3. Markit, som framställer statistiken i samarbete med Reuters, konstaterade att tillverkningssektorn sannolikt kommer att tynga BNP under det fjärde kvartalet, då sektorn har uppvisat den sämsta kvartalsvisa noteringen sedan andra kvartalet 2009.

Belgien sålde på tisdagen 2,44 miljarder euro i tre- och sexmånadersväxlar till den lägsta räntan på 18 månader. Tremånadersväxlarna såldes till en ränta på 0,264 procent, att jämföra med 0,780 procent vid föregående auktion i december, medan sexmånadersväxlarna såldes till en ränta på 0,364 procent (2,438).

Vidare meddelade den europeiska tillfälliga räddningsfonden EFSF att den planerar att sälja 3 miljarder euro i treåriga obligationer inom kort, beroende på marknadsförhållandena.

"De behöver vara ganska generösa för att få det här avklarat på ett lyckat sätt och samtidigt lämna utrymme för åtstramningar på andrahandsmarknaden", sade David Schnautz, räntestrateg på Commerzbank till Bloomberg News.

I USA steg räntan den tioåriga statsobligationsräntan 7 punkter till 1,95 procent, medan tvååringen steg 1 punkt till 0,25 procent, jämfört med samma tid på måndag.

"Folk är mer optimistiska. Statistiken i USA har generellt varit bättre än väntat. Det reflekteras i priserna", sade Charles Comiskey, chef för obligationshandel vid Bank of Nova Scotia till Bloomberg News.

Även i USA visade inköpschefsindex en bättre utveckling än vad analytikerna hade trott. ISM-index över industrin klättrade till 53,9 i december från 52,7 i november. Här låg förväntningarna låg på 53,5.

Bradley J Holcomb vid ISM konstaterade i en kommentar att tillverkningsindustrin avslutade 2011 positivt, där index över nya order, produktion och sysselsättning alla steg i en snabbare takt än i november. Han tillade att ISM- undersökningen också visar att företagen är optimistiska inför inledningen av 2012.

Även statistik över bygginvesteringarna överraskade marknaden positivt sedan de stigit 1,2 procent i november medan förväntningarna låg på +0,5 procent. Dock reviderades oktobersiffran ned till -0,2 procent från +0,8 procent.

Senare på tisdagen kommer Federal Reserve att publiceras sitt protokoll från det senaste penningpolitiska mötet.

På valutamarknaden stärktes euron mot såväl dollarn som yenen. Mot dollarn handlades euron vid den svenska stängningen till 1:306, upp från 1:294 på vid måndagens svenska stängning.

"Dollarn är svagare på bred front sedan riskfyllda tillgångar inleder året i svart, där sentimentet stöttas av bättre än väntad statistik i Europa och Asien", sade Mark McCormick, valutastrateg vid Brown Brothers Harriman till Reuters.

Kronan stärktes 6 öre mot dollarn, till 6:83, men var oförändrad på 8:92 mot euron.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?