Annons

Stockholmsbörsen: Svag USA-siffra sänkte humöret

Stockholmsbörsen uppvisade en oregelbunden handel under fredagen, vilket var i linje med de ledande europeiska handelsplatserna. En svagare amerikansk BNP än väntat sänkte humöret något i den avslutande handeln. Ytterligare besked kring Greklandsfrågan låg i luften. 

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade 0,4 procent ned till noteringen 1.041,4. Omsättningen var 12 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi- X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till drygt 17 miljarder.

Fredagens huvudnummer i form av amerikansk BNP blev en mindre besvikelse då tillväxten inte riktigt mäktade med att infria förväntningarna.

"Även om tillväxten har accelererat under det senaste året tror vi inte att det är inledningen på ett starkt uppsving", skrev Commerzbank i ett marknadsbrev där de drev tesen att underliggande momentum är svagare än vad BNP- siffran antydde.

På minuskontot bokfördes även en något svagare privatkonsumtion bland de amerikanska konsumenterna. På pluskontot hamnade dock ett starkare Michigan-index.

Den omedelbara knäckfrågan på den europeiska dagordningen om en grekisk skuldnedskrivning väntas få sin upplösning inom kort.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn sade på fredagen att Grekland är mycket nära en överenskommelse med den privata sektorn om ett nytt skuldavtal. Besked väntas inom kort.

"Jag räknar med att förhandlingarna slutar positivt och att det nås en överenskommelse kring Grekland. Det är dock redan inprisat och bör inte leda till något rejält uppställ. Efter en smärre initial positiv prisreaktion kommer det att föregås av ytterligare en period med uppgång och nedgång i sentimentet kring Grekland. Skuldlättnad är en viktig del för Grekland, men det krävs alltjämt omfattande strukturella åtgärder", sade en aktiestrateg till Direkt apropå Grekland.

SKF hade en stark fredag och steg 2 procent och verkstadskollegan Sandvik steg marginellt.

"Det är framför allt cykliskt som stigit på sistone i spåren av den minskade oron för konjunkturen. SKF:s rapport i går gav en bekräftelse av bilden om att läget blivit lite mer positivt i USA, samt att de norra delarna av Europa håller sig rätt bra. Det verkar som att konjunkturen planar ut. Det ser fortsatt billigt ut om läget framöver förbättras", fortsatte aktiestrategen.

Storbolagen HM och Nordea hamnade båda i minusskålen med nedgångar om drygt 1 procent. Bankaktien kan ha pressats av en indonesisk rederikris.

Royal Bank of Scotland har höjt rekommendationen på Ericsson till köp, från behåll. Ericsson steg 0,6 procent till 61,05 kronor.

Nokia backade nästan 6 procent till 34,90 kronor. Ett antal sänkta riktkurser har följt i spåren av torsdagens bokslutsrapport.

Inom papperssektorn har Handelsbanken Capital Markets sänkt rekommendationen på Holmen till minska, från tidigare öka medan Billerud fått rekommendationen sänkt till öka, från köp. Holmen var 2 procent ned medan Billerud slutade 0,4 procent lägre.

Vidare har Handelsbankens analyshus sänkt Teliasonera till minska från öka. Telia-aktien slutade ned 0,7 procent.

Rapporterande Rottneros sjönk drygt 5 procent medan Elanders steg över 9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?