1515
Annons

Stockholmsbörsen: Osäkert kring nollstrecket

Stockholmsbörsen inledde fredagen kring oförändrat med Europas ledande börser i avvaktande handel efter den senaste tidens starka utveckling. Marknaden inväntar BNP från USA samt definitiva besked kring Grekland.

"Frågan kring grekisk skuld-swap fortsätter storma. Det verkar som att en överenskommelse är överhängande men europeiska investerare har en dämpad syn kring Grekland för närvarande", sade Chris Weston, trader på IG Markets, till Bloomberg News.

Vid klockan 10.25 var OMXS30 0,2 procent upp till noteringen 1.048,1. Omsättningen var 2,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 3,6 miljarder.

I Europa noterades CAC 40, Euro Stoxx 50 och FTSE 100 samtliga ned 0,4 procent. DAX var oförändrad.

Fredagens rapportagenda är tunn. På morgonen rapporterade Rottneros ett resultat per aktie på -0,32 kronor (0,06). Även nettoomsättningen krympte under kvartalet. Utsikterna för 2012 är ovanligt osäkra men samtidigt ljusnande, enligt bolagets vd Ole Terland.

Rottneros backade 5,0 procent till 2,27 kronor.

Inom sektorn har Handelsbanken Capital Market sänkt rekommendationen på Holmen till minska, från tidigare öka medan Billerud fått rekommendationen sänkt till öka, från köp. Holmen var 1,7 procent ned till 200,40 kronor medan Billerud var oförändrad på 61:25 kronor. SCA B steg 0,6 procent.

Vidare har Handelsbankens analyshus sänkt rekommendationen på Telia Sonera till minska från öka. Telia-aktien var ned 0,4 procent till 45,19 kronor medan Tele2 B steg 0,5 procent till 131,10 kronor.

Royal Bank of Scotland har höjt rekommendationen på Ericsson till köp, från behåll. Riktkursen justerades enbart ned med 1 krona till 73 kronor, från 74 kronor. Ericsson B lyfte 1,7 procent till 61,70 kronor.

Nokia var ned 2,9 procent till 35,96 kronor, efter att ha stigit under gårdagseftermiddagen sedan det rapporterat. Nomura, Baird, Deutsche Bank och Swedbank Markets har samtliga justerat ned sina riktkurser på aktien efter rapporten.

Utsikterna kring Symbian har skruvats ned varför bolaget blivit alltmer beroende av en lyckad Windowssatsning, enligt Nomura och Swebank.

Scania har fått rekommendationen sänkt av SEB Enskilda till behåll, från tidigare köp, aktien steg alltjämt 0,8 procent till 115,60 kronor. Volvo B tickade upp 0,7 procent.

Societe Generale har sänkt rekommendationen på SKF till behåll, från köp, med oförändrad riktkurs om 165 kronor. I övrigt har torsdagens rapport renderat i upp- och nedjusterade riktkurser. Exempelvis har JP Morgan lyft sin målkurs till 180 från 160 kronor. SKF B var upp 1,6 procent till 160,80 kronor. Atlas A, Sandvik och Alfa Laval steg 0,6 till 1,2 procent.

S&P Equity Research har sänkt sin rekommendation på Getinge till behåll från köp med en ny riktkurs på 195 kronor.

Getinge B var ned 0,5 procent till 180,80 kronor. Inom hälsovårdssektorn steg Astrazeneca 0,8 procent.

USA-börserna tickade nedåt under torsdagskvällen och stängde 0,2 till 0,6 procent lägre. Riskhumöret fick sig en törn av oväntat svag statistik över försäljningen av nya bostäder. USA-terminerna noterades svagt upp vid 10.25.

Klockan 14.30 på fredagen publiceras en första beräkning av USA:s BNP under det fjärde kvartalet.

Marknaden väntar vidare på ytterligare klarhet i den Grekiska skuldfrågan. Enligt ett uttalande från Frank Vogel på IIF noterades vissa framsteg på torsdagen.

"Diskussionerna här i Aten fokuserade i dag på legala och tekniska frågor om frivillig PSI och vissa framsteg gjordes. Arbetet kommer att fortsätta i morgon", skrev Frank Vogel i ett pressmeddelande på torsdagen.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?