Annons

Europabörser: Oregelbundna börser pressades tillbaka

Europabörserna pressades tillbaka på fredagseftermiddagen efter sämre än väntad amerikansk BNP-statistik. Tidigare under dagen var börserna oregelbundna. 

Greklands förhandlingar med de privata långivarna om en eventuell nedskrivning av skulderna med 100 miljarder euro fortsatte på fredagen.

Atens generalindex föll 2,7 procent. Bland enskilda aktier backade National Bank of Greece 3,2 procent medan Coca-Cola Hellenic Bottling försvagades 6,2 procent.

UBS strateger skrev i en kommentar att börserna har gått starkt den senaste tiden och att det kan bli svårt för det positiva nyhetsflödet att hålla i sig. Banken ser en risk för att euroskuldkrisen och dess följdeffekter återigen tar överhanden på börsen.

Bland de franska storbankerna med exponering mot Grekland föll BNP Paribas med 3,3 procent.

Tyska energibolag som RWE och E.On hade större framgång på börsen. RWE steg med 1,5 procent efter att bolaget vunnit sju nya produktionslicenser i Norge. E.ON ökade med 0,2 procent.

Teknikbolaget Logitech steg 5,1 procent sedan Credit Suisse höjt rekommendationen. Banken ser bolagets sänkta prognos för 2012 som alltför försiktig.

Lägre metallpriser tyngde gruvbolagen. Rio Tinto tappade 2,1 procent i London.

Penningmängden inom EMU, mätt som M3, steg med 1,6 procent på årsbasis under december. Analytiker hade räknat med en uppgång på 2,1 procent i årstakt under månaden. Under föregående månad låg ökningstakten på 2,0 procent. Siffrorna indikerar att inflationen inte är något hot för tillfället.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?