Annons

USA-börser: Svajigt i starten

New York-börserna inledde oregelbundet under den inledande handeln på torsdagen.

Positiva rapporter från Caterpillar, 3M och Time Warner Cable stödde det positiva sentimentet. På den negativa sidan återfanns försäljning av enfamiljshus i USA som var lägre än vad analytikerna förväntat.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 16.45 upp 0,3 procent på 12.790. Bästa sektor på Dow Jones var industrisektorn, också råvaru- och finanssektorerna återfanns bland vinnarna. Det bredare S&P 500 var ned 0,1 procent till 1.324, och Nasdaq var ned 0,2 procent till 2.815. Omsättningen var 230 miljoner aktier på New York-börsen och cirka 580 miljoner aktier på Nasdaq.

Inför öppning redovisade Caterpillar ett resultat på 2,32 dollar per aktie, vilket var bättre än väntade 1,73 dollar. Även intäkterna överträffade förväntningarna. Aktien steg 2,2 under den inledande handeln.

Kabelteveleverantören Time Warner Cable lämnade rapport för det fjärde kvartalet. Vinsten per aktie ökade till 1,39 dollar, vilket var bättre än analytikernas förväntningar om 1,20 dollar enligt en sammanställning av Bloomberg. Bolaget meddelade också att det avser att köpa tillbaka aktier för 4 miljarder. Aktien steg med 7,6 procent.

Även 3M slog förväntningarna på Wall Street och upprepade prognosen för 2012. Bolaget inledde upp 1,0 procent.

"Vinsterna fortsätter att komma in bättre än väntat, ekonomin stärks och Fed är berett att göra vad som är nödvändigt" sade Jeffrey Saut, investeringsstrateg på Raymond James & Associates i Florida, till Bloomberg News.

Data över orderingången på varaktiga varor i USA visade på en uppgång på 3,0 procent i december, jämfört med månaden före, mot väntade 2,0 procent.

På den negativa sidan visade arbetslöshetsstatistik från arbetsdepartementet i USA som visade på att antalet nyanmälda arbetslösa under föregående vecka uppgått till 377.000 vilket var fler än förväntade 370.000.

En halvtimma efter börsernas öppning släppte det amerikanska handelsdepartementet statistik över försäljningen av nya enfamiljshus i USA. Försäljningen steg i december jämfört med månaden före till en säsongsjusterad årstakt på 307.000 enheter, analytiker hade räknat med en uppgång med 1,9 procent. Medianpriset sjönk med 12,8 procent i januari, jämfört med ett år tidigare, till 210.000 dollar.

Marknadsaktörer fortsätter att hålla ett öga mot förhandlingarna om skuldbytesavtalet mellan Grekland och den privata sektorn. IIF-ledarna Charles Dallara och Jean Lemierre, som leder förhandlingarna för den privata sektorn, återvänder idag till Aten för fortsatta förhandlingar.

Den amerikanska 10-årsräntan var ned 4 punkter till 1,95 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?