1515
Annons

Stockholmsbörsen: Fed-besked väntas lyfta börsen

Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen gav stöd i sena USA-handeln samt i Asien. Även Europaterminerna noteras högre. Från svenskt håll inkom H&M något under förväntningarna inför öppning.

"Feds utlåtande gagnar aktiemarknaden. Fed säger tydligt att den kommer att trycka mer pengar och komma med fler penningpolitiska lättnader", sade Ayako Sera, marknadsstrateg på Sumitomo Trust i Tokyo, till Bloomberg News.

Runt 8.35 var Euro Stoxx-terminen upp 0,7 procent. CAC- och DAX-terminen var båda 0,6 procent högre.

Hennes & Mauritz redovisade på morgonen ett resultat före skatt på 6.802 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (7.178), väntat var 7.136 miljoner kronor. Inte heller bruttomarginalen nådde riktigt upp till förväntan. Försäljningen under december och januari var dock bättre än väntat.

Ökade inköpskostnader vid tiden för inköpen till fjärde kvartalet 2011 i kombination med strategin att ytterligare förstärka kunderbjudandet och marknadspositionen i förhållande till konkurrenterna tyngde bruttomarginalen, enligt bolaget.

Ratos vd Arne Karlsson lämnar sitt uppdrag och föreslås bli ny ordförande efter Olof Stenhammar. Ny vd blir Susanna Campbell, i dag Investment Director på bolaget.

Onsdagens rapportbesvikelse från Ericsson har medfört en rad sänkta riktkurser medan Morgan Stanley valt att upprepa tidigare riktkurs på 84 kronor och rekommendationen övervikt.

Efter onsdagens omvända vinstvarning har NCC fått riktkursen uppjusterad till 167 kronor, från 161 kronor, från Deutsche Bank som har en köprekommendation på bolaget.

Byggmax redovisade på morgonen ett resultat per aktie på 0:60 kronor (0:30).

Vid 12-tiden rapporterar SKF, SCA, Getinge och Nokia.

USA-börserna vände upp på onsdagskvällen sedan Federal Reserve meddelat att de ekonomiska förhållandena, inklusive lågt resursutnyttjande och dämpade utsikter för inflationen på medellång sikt, talar för att styrräntan ska hållas "exceptionellt låg" till åtminstone i slutet av 2014. Det innebar en signifikant förändring av det tidigare budskapet om låg ränta till åtminstone i mitten av 2013.

USA-börserna stängde upp mellan 0,6 och 1,1 procent. USA-terminerna var i stort oförändrade inför Europaöppning. På eftermiddagen väntas veckovis jobbdata, order varaktiga varor, ledande indikatorer samt försäljning nya hem från USA.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?