Annons

Stockholmbörsen: Rejält lyft utan övertygande rapporter

Stockholmsbörsen visade styrka på torsdagen, pådriven av impulser från framför allt internationellt håll. Bokslutsrapporterna fortsatte samtidigt att strömma in, men utan att övertyga. De svenska storbolagen har så här långt haft svårt att leva upp till förväntningarna.

OMXS30 stängde 1,95 procent högre till noteringen 1.046,0. Omsättningen var 19,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 27,9 miljarder.

Besked om fortsatt lätt penningpolitik från Federal Reserve-chefen Ben Bernanke i samband med räntebeskedet på onsdagskvällen krattade manegen för börserna på torsdagen och uppgångarna blev breda. Börserna i London, Frankfurt och Frankrike steg mellan 1,2-1,8 procent.

På hemmafronten var dock fokus annars riktat mot en lång rad rapporterande bolag.

H&M:s rapport bjöd på en blandad bild där det fjärde kvartalet inte nådde upp till förväntansbilden medan försäljningen i de efterföljande månaderna visade sig vara starkare än beräknat. Aktien backade till en början, tyngd bland annat av signaler om en viss rearisk under innevarande kvartal, men enligt vissa analytiker dämpades den oron något efter H&M:s rapportpresentation. Vid stängning noterades H&M till 224,10 kronor, i princip oförändrad från dagen innan.

SKF-aktien hade en svängig resa efter bolagets rapport men stängde slutligen 0,2 procent högre. Marknaden tog inledningsvis fasta på att rörelsemarginalen, påverkad av SKF:s sänkta tillverkningstakt, kom in klart lägre än väntat och aktien dök. I ett senare skede fick aktien stöd av att utsikterna för det första kvartalet var ljusare än många befarat och att ett knippe amerikanska verkstadsrapporter kom in starkare än väntat.

"Anläggningssidan har allmänt hållet kommit med positiva kommentarer. Hitachi var ute på förmiddagen och i Caterpillar var egentligen allt rätt bra, hög försäljningsnivå och positivt prat kring priser och försäljningsvolymer i nästa alla regioner och segment. Även Kennametal kom in med bra siffror. Det är en bra dag för cykliskt", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland de cykliska bolagen steg Volvo 4,6 procent, Atlas Copco 4,2 procent och Sandvik 2,6 procent.

Några glädjeämnen fanns dock bland rapporterande bolag, även om resultaten kom in relativt nära förväntningarna.

SCA:s resultat blev 1 procent bättre än väntat i SME Direkts analytikerenkät och aktien steg 1,7 procent.

Getinges resultat och omsättning överträffade också förväntan, 5 procent jämfört med SME Direkts konsensus, medan orderingången var något svagare än väntat. Getinge steg 1,2 procent till 181,70 kronor.

Ericsson fick viss revansch efter onsdagens fall och tog ett kliv uppåt efter att kunden AT&T indikerat oförändrade investeringar i år. Investeringar i mobilnäten väntas dessutom öka. Under fjärde kvartalet föll Ericssons försäljning i USA delvis som en följd av lägre operatörsinvesteringar och det spred oro för lägre investeringar hos USA-operatörer 2012. Ericsson stängde 3,1 procent högre till 60,70 kronor.

Inom telekomsektorn var det också dags för Nokia att lägga fram utfallet för fjärde kvartalet. Resultat tyngdes av kostnader för omstrukturering, men justerat var resultatet 17 procent bättre än väntat. Nokia steg 3,4 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?