1515
Annons

Räntor och valutor: Svagare dollar efter Fed-besked

Räntorna i Europas kärnländer sjunker i den inledande handeln på torsdagen, medan euron bibehåller en förstärkning mot dollarn. Tyska räntor handlas 2-5 punkter lägre jämfört med svensk stängning på onsdagen, och även italienska och spanska räntor sjunker överlag i inledningen. 

Statistik på morgonen visade att konsumentförtroendet steg i Tyskland och Frankrike den senaste månaden.

I Europa fortsätter förhandlingarna mellan Grekland och de privata långivarna. Institute of International Finance, IIF, uppgav på onsdagen att de ska sända en arbetsgrupp till Aten för fortsatta förhandlingar om skuldbytesavtalet.

Svenska räntor sjunker 2-3 punkter i inledningen, medan kronan har stärkts 8 öre mot dollarn och 1 öre mot euron, från nivåerna vid onsdagens stängning.

På torsdagens agenda står för svensk del KI- barometer. Hushållens förtroendeindikator, CCI, väntas ha stigit till -7,0 i januari från -7,4 föregående månad, medan industrins förtroendeindikator väntas ligga kvar på -11.

"Under hösten föll förtroendet hos de svenska tillverkningsföretagen påtagligt till följd av eurokrisen, men redan i december noterades en viss stabilisering. Vi räknar med en oförändrad barometer på -11 idag, men risken ligger helt klart på uppsidan då företagsförtroendet har visat tecken på att förbättras", skriver SEB i sitt morgonbrev.

Från SCB kommer AKU, där arbetslösheten antas ha stigit till 7,1 procent i december från 6,7 procent föregående månad enligt SME Direkts prognosenkät. Dessutom kommer handelsbalans och PPI för december.

USA-räntorna sjönk på onsdagen efter en obligationsemission och duvaktiga Fed-besked, en nedgång som gröptes ur något i längre löptider. På torsdagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 0,22 procent, 2 punkter ned jämfört med svensk stängning på onsdagen, medan tioåringen är 8 punkter ned på 1,98 procent.

Federal Reserve beslutade att lämna målet för fed funds oförändrat, och meddelade samtidigt att de ekonomiska förhållandena talar för att styrräntan ska hållas "exceptionellt låg" till åtminstone i slutet av 2014. Det innebär en betydande förändring av det tidigare budskapet om låg ränta till åtminstone i mitten av 2013.

Av de nya "centrala tendensprognoserna" framgår att sex av 17 Federal Reserve-ledamöter inte räknar med att styrräntan kommer att höjas förrän tidigast 2015. Tre ledamöter tror att räntan kan höjas redan i år, ytterligare tre ledamöter tror att en höjning kan komma under 2013 medan fem tror att räntan kan höjas 2014.

Fed-chefen Ben Bernanke sade vid en presskonferens att det har kommit vissa tecken på förbättring i den amerikanska ekonomin den senaste tiden, men att den europeiska krisen fortsätter att utgöra en "motvind" som hämmar USA:s återhämtning. Han sade att frågan om ytterligare obligationsköp "ligger på bordet" för Federal Reserve, centralbanken är "redo att vidta ytterligare steg" vid behov.

Goldman Sachs skrev i en kommentar att vad gäller marknadsimplikationer så kom det viktigaste beskedet i Fed- uttalandet om att behålla räntan exceptionellt låg fram till slutet av 2014.

"Ytterligare tillgångsköp förefaller rätt sannolikt om vår ekonomiska prognos är korrekt, och mer sannolik än inte även under Feds 'centrala tendenser'-prognoser; vi fortsätter att vänta oss en ny runda av tillgångsköp ska annonseras runt mitten av året. Budskapet är att kärnan i Fomc är minst lika duvaktig, om inte än mer duvaktig, än vi tidigare trott", skrev Goldman Sachs.

De noterade samtidigt att vissa frågetecken kvarstår. Policyuttalandet, prognoserna och Ben Bernankes kommentarer indikerar alla lite olika timing för ränteförändringarna. Inte heller var kriterierna för ytterligare en rund av tillgångsköp särskilt klara, förmodligen eftersom det råder betydande meningsskiljaktigheter inom Fomc. Möjligen kan protokollet ge lite tydligare guidning om detta, skrev Goldman Sachs.

På valutamarknaden har dollarn tappat efter Fed- beskeden, till 1,310 mot euron, jämfört med 1,296 vid svensk stängning på onsdagen. Mot yenen har dollarn tappat till 77,60, samtidigt som den australiska och nyzeeländska dollarn har stärkts.

Euron har de senaste dagarna fått stöd av korrigeringar av mycket korta positioner i den gemensamma valutan. Nedgångar i finansieringskostnaderna i europeriferin har bidragit, liksom lite bättre barometerdata.

"Euron kan komma att göra mer kortsiktiga framsteg då kvarvarande korta positioner täcks, så nedåtriskerna är rätt låga just nu", sade Kimihiko Tomita på State Street Global Markets till Reuters.

Från USA kommer under eftermiddagen nyanmälda arbetslösa, som antas ha ökat med 18.000 till 370.000 föregående vecka. Order varaktiga varor i december väntas ha stigit med 2,0 procent medan försäljningen av nya hem samma månad väntas ha stigit med 1,9 procent. Dessutom publiceras ledande indikatorer för december.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?