Annons

Indiska krav försvårar för H&M

Indien ändrade nyligen sina regler för utländska detaljhandelsbolag i landet, vilket skulle kunna öppna upp för H&M. Den svenska klädjätten har länge pekat ut Indien som en spännande marknad samtidigt som just landets hårda ägarregler varit en stor hake för bolaget.

De nya reglerna innebär bland annat att direktinvesteringar med 100 procentigt utländskt ägande tillåts inom den indiska detaljhandelssektorn.

Tidigare var gränsen satt till 51 procent, vilket gjort att exempelvis Inditex valt att etablera sig i landet genom ett samriskbolag med inhemska Tata Group.

Den indiska lagändringen mötte dock hårt motstånd från oppositionspolitiker och det har därför rests motkrav på att utländska kedjor, som väljer att etablera sig i Indien, måste göra 30 procent av sina inköp i Indien.

"Det såg ju väldigt ljust ut ett tag när de släppte på ägarrestriktionerna, men sedan kom den här 30-procentsregeln som motkrav och det gör det mindre intressant", säger Karl-Johan Persson till Nyhetsbyrån SIX.

"Vi måste titta på exakt vad det skulle innebära och så får vi se om det överhuvudtaget är intressant", säger han vidare.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?