Annons

USA-börser: Fed satte fart på handlarna

Federal Reserves besked om att utsträcka perioden med extremlåga räntor till slutet av 2014 fick investerarna på gott humör, och vände tidigare nedgångar till stabila uppgångar på aktiemarknaden. Även euron, oljan och guldet sköt fart.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,7 procent på 12.759. Det bredare S&P 500 var upp 0,9 procent till 1.326, och Nasdaq var upp 1,1 procent till 2.818, hjälpt av Apples rekordstarka kvartalsrapport. Starkaste sektorer på det breda indexet var råvaru- och elkraftbolag, medan telekom och finans gick upp mindre. Omsättningen var 790 miljoner aktier på New York-börsen och 1,9 miljarder aktier på Nasdaq.

Beskedet från Federal Reserve var att behålla styrräntan oförändrad på 0-0,25 procent, vilket var väntat. Mer oväntat var att behålla dagens extremt låga nivåer fram till slutet av 2014 om nuvarande ekonomiska betingelser håller i sig, med lågt resursutnyttjande och dämpade utsikter för inflationen på medellång sikt. Tidigare nämndes mitten av 2013 i detta sammanhang. En ledamot av centralbankens styrkommitté FOMC, Jeffrey Lacker, reserverade sig.

"Fed lovar god tillgång på pengar och att kostnaden för dem kommer att förbli låg. Därmed blir det lättare för företag att hitta de pengar de behöver för att växa och för konsumenter att hitta pengarna de behöver för att köpa saker. Allt det gör vägen till tillväxt lite lättare", sade Madelynn Matlock på Huntington Asset Advisors i Cincinnati till Bloomberg News.

I rapportfloden märktes Apple med sin och teknologisektorns högsta kvartalsvinst någonsin. Aktien gick upp med 6,2 procent. Konkurrenten Google gick åt motsatt håll, ned 2,0 procent.

Ännu bättre gick Blackberry-tillverkaren Research in Motion efter flera dagars kräftgång, upp 8,5 procent. Enligt Bloomberg News spekulerar vissa investerare i att effekterna av vd-bytet var överdrivna.

Ericsson var dagens sorgebarn i Europa efter sin svaga rapport, där framför allt Nordamerika utgjorde problemet. Aktien stängde på motsvarande 58:28 kronor i New York, 57 öre lägre än i Stockholm.

Bland rapportbolagen återfanns även försvars- och flygplansproducenten Boeing, som först tappade upp till 3 procent efter att ha sänkt sin resultatprognos för 2012 på grund av höga pensionsåtaganden. Mer operationellt spår bolaget att minskade försvarsutlägg i USA kommer att radera de ökade intäkter som kommer från att produktionen av flygplan har nått rekordnivåer. Aktien hämtade sig dock mot slutet av handeln och stängde 0,6 procent upp.

Yahoo var ned 0,8 procent efter att ha rapporterat både vinst och intäkter under analytikernas förväntningar. Bland företagets utmaningar finns att benägenheten att bannerannonsera tycks minska, skriver Bloomberg News.

Processortillverkaren Advanced Micro Devices, känt som AMD bland svenska PC-köpare, spår också en lägre försäljning och har drabbats av leveransproblem enligt den rapport som kom före börsöppningen. Aktien föll kraftigt i förhandeln, men stängde upp 3,1 procent efter en timmes handel.

Den amerikanska 10-årsräntan var ned 6 punkter till 2,0 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?