Annons

Stockholmsbörsen: Allt surare riskklimat

De europeiska börserna tappade successivt mark under onsdagsförmiddagen. I Stockholm bidrog en svag rapport från Ericsson till indexnedgång.

"Det var ett riktigt, riktigt svagt resultat och man undrar varför de inte kommit med någon vinstvarning", sade Lars Söderfjell på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid klockan 13.30 var OMXS30 1,3 procent lägre till noteringen 1.021,1. Omsättningen var drygt 8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 12 miljarder.

I Europa noterades DAX, CAC 40 och FTSE 100 ned 0,6 till 0,8 procent. Euro Stoxx 50 retirerade 1,1 procent. Två europeiska rapportförlorare var Novartis, ned 3,4 procent, och Ericsson vars B-aktie var ned 14,2 procent till 58,75 kronor.

Ericssons resultat före skatt låg på 1,8 miljarder kronor fjärde kvartalet, inklusive omstruktureringskostnader på 1,2 miljarder kronor. Det var klart lägre än analytikernas förväntningar, som låg på ett resultat före skatt på 6,0 miljarder kronor, inklusive omstruktureringskostnader på 0,5 miljarder, enligt SME Direkt. Konsensus hade då redan sänkts med cirka 1,2 miljarder kronor efter rapportbesvikelserna från Sony Ericsson och ST-Ericsson.

"Avvikelsen är så pass stor så att ledningen har väldigt mycket förklaringsarbete att göra. Det var Nordamerika som fullständigt klappade ihop. Magnituden i den nedgången är enorm", sade Lars Söderfjell.

Vd Hans Vestberg uppgav att det inte var makroeffekter som påverkade den nordamerikanska marknaden under det fjärde kvartalet 2011. För 2012 ser de underliggande faktorerna i USA-marknaden och detsamma gäller Nordostasien och Kina.

Nokia tappade 2,8 procent till 35 kronor. Citi har sänkt riktkursen på aktien till 3,80 euro, från 4,00, inför torsdagens rapport, med bibehållen säljrekommendation.

"Trots att vi ligger över konsensus är vi fortfarande negativa till aktien och ser betydliga risker i genomförandet av den nya strategin", skrev Citi i ett marknadsbrev.

Bland bolagen som trotsade det sämre sentimentet hittades SKF B som steg 1,0 procent till 157 kronor, bolaget kvartalsrapporterar på torsdagen. Sandvik var 1,2 procent högre till 97,95 kronor och Atlas Copco A steg 0,4 procent.

Inom hälsovårdssektorn noterades Getinge 1,5 procent upp och Astrazeneca steg 0,7 procent, båda inom OMXS30.

NCC flaggade inför öppning för att rörelseresultatet för affärsområdet NCC Housing preliminärt uppgår till 550 miljoner kronor (83) för det fjärde kvartalet 2011, vilket är betydligt högre än vad som förväntas. NCC hänvisar till SME Direkts konsensus som senast uppdaterat (i slutet av november 2011), låg på 268 miljoner kronor i snitt för Housing, med en median på 226 miljoner. NCC B lyfte 3,4 procent till 136,40 kronor.

"Det var runt 100 miljoner kronor högre än vad jag hade räknat med. NCC får ut ett snittpris för bostäderna som kanske är 4 procent bättre än min prognos, inte mer än så. Folk hade inte räknat på effekten av den operationella hävstången. Det är den stora delen i att det blir så mycket bättre än konsensus", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

JM och Peab noterades 0,4 och 1,1 procent högre.

De flesta banker har nöjt sig med smärre estimats- och riktkursförändringar till följd av tisdagens Nordearapport. Citi har dock sänkt rekommendationen på Nordea till neutral, från tidigare köp, samt dragit ned sina estimat 6-7 procent för 2012-2013. Aktien var 1,7 procent lägre till 56,50 kronor. SEB A, SHB A och Swedbank A var ned mellan 0,1 och 0,7 procent.

PA Resources har fått riktkursen nedskuren till 60 öre, från 1,70 kronor av Swedbank. Aktien backade 16 procent till 1,73 kronor med Avanza och Nordea som stora nettosäljare.

Affärsvärlden rekommenderade köp av Trelleborg, Ratos och Uniflex. Dessa aktier var upp 0,1, 1,0 samt 4,8 procent.

Dow Jones- samt S&P 500-terminen hade båda tappat 0,4 procent, vid lunchtid. En stark rapport från Apple efter tisdagens USA-stängning har gett stöd åt framför allt Nasdaq- terminen som samtidigt var 0,5 procent högre.

Under onsdagskvällen står räntebesked från Federal Reserve på agendan och även en rad USA-handlade bolag rapporterar före och efter USA-börshandeln.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?