1515
Annons

Stockholmbörsen: Ericsson sänkte börsen

De europeiska börserna tog ett steg tillbaka under onsdagens handel där Ericsson tyngde extra i Stockholm efter en ordentlig rapportbesvikelse.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,8 procent lägre på noteringen 1.026. Omsättningen var 15,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi- X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 21,8 miljarder.

Ericssons siffror fick B-aktien att falla 14,1 procent, till 58:85 kronor, under hög omsättning på Stockholmsbörsen.

Resultatet före skatt blev 1,8 miljarder kronor i det fjärde kvartalet, inklusive omstruktureringskostnader på 1,2 miljarder kronor. Det var klart lägre än analytikernas förväntningar, som låg på 6,0 miljarder kronor inklusive omstruktureringskostnader på 0,5 miljarder, enligt SME Direkt. Konsensus hade då redan sänkts med cirka 1,2 miljarder kronor efter rapportbesvikelserna från Sony Ericsson och ST-Ericsson.

"Det var ett riktigt, riktigt svagt resultat och man undrar varför de inte kommit med någon vinstvarning. Avvikelsen är så pass stor så att ledningen har väldigt mycket förklaringsarbete att göra. Det var Nordamerika som fullständigt klappade ihop. Magnituden i den nedgången är enorm", sade Lars Söderfjell på Ålandsbanken, till Direkt.

Vd Hans Vestberg uppgav att det inte var makroeffekter som påverkade den nordamerikanska marknaden under det fjärde kvartalet 2011. För 2012 ser de underliggande faktorerna bra ut på USA-marknaden och detsamma gäller Nordostasien och Kina, enligt Ericsson-chefen.

De framåtblickande kommentarerna muntrade inte upp analytikerna, Ericsson räknar med att operatörerna kommer att vara fortsatt försiktiga, åtminstone på kort sikt.

Citigroup har sänkt riktkursen för Nokia till 3:80 euro, inför torsdagens rapport, med bibehållen säljrekommendation.

"Trots att vi ligger över konsensus är vi fortfarande negativa till aktien och ser betydliga risker i genomförandet av den nya strategin", skrev Citigroup i ett marknadsbrev.

Nokia stängde 0,5 procent lägre till 35:82 kronor.

Flera verkstads- och hälsovårdsaktier trotsade det sämre sentimentet. SKF, som släpper sitt bokslut på torsdag, fick se B-aktien stiga 1,5 procent till 157:90 kronor. Alfa Laval och Atlas Copco B steg 1,6 procent följt av Sandvik, +1,3 procent.

NCC flaggade för att rörelseresultatet för bolagets bostadsutveckling, Housing, preliminärt blir 550 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, betydligt högre än väntat. NCC hänvisar till SME Direkts senaste konsensusuppdatering som i snitt pekade på 268 miljoner kronor för affärsområdet.

"Det är goda nyheter och ökar sannolikheten för en oförändrad utdelning (10 kr/aktie), vilket ger en väldigt bra direktavkastning", säger en analytiker till Direkt.

NCC B lyfte 3,3 procent till 136:30 kronor. Skanska B steg 1,0 procent följt av JM och Peab B strax där bakom.

Positiva utsikter från sektorkollegan Renishaw antogs ligga bakom Hexagons uppgång, där B-aktien steg 2,2 procent.

PA Resources har fått riktkursen nedskuren till 60 öre, från 1:70 kronor av Swedbank. Aktien backade efter tisdagens stora nedgång ytterligare 15,1 procent till 1:75 kronor med Avanza och Nordea som stora nettosäljare.

Affärsvärlden rekommenderade köp av Trelleborg, Ratos och Uniflex. Dessa aktier var upp 1,1, 1,5 samt 6,2 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?