Annons

Asienbörser: Glädje efter Applerapport

Det var överlag stigande kurser på Asiens öppna börser under onsdagen. En svagare japansk yen och en stark rapport från Apple agerade stödjande faktorer.

"En svagare yen eldar på förväntningarna om att japanska exportörers resultat stärks under det nya verksamhetsåret. Apple tog ett skutt upp i efterhandeln med stör av starkt resultat, en katalysator för att köpa aktier relaterade till Apple", sade aktiechefen Hiroichi Nishi till Bloomberg News.

Vid 8-tiden var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, 0,5 procent högre.

De japanska indexen Nikkei och Topix lyfte 1,1 och 1,3 procent. Elektronikexportören Sony avancerade 4,8 procent.

Biltillverkarna Toyota och Honda var upp 1,9 samt 3,8 procent. Toyota Motors har höjt sitt produktionsmål för 2012 till 8,6 miljoner enheter, från tidigare 8,5 miljoner.

Shippingföretagen Nippon Yusen, Mitsui O.S.K. line och Kawasaki Kisen Kaisha avancerade 3,6, 7,6 samt 6,3 procent.

Murata Manufacturing, leverantör av katalysatorer till Iphone, steg 2,7 procent. Apple sålde 37 miljoner enheter av Iphone under det fjärde kvartalet, väntat var drygt 30 miljoner enheter. Även Ipad-försäljningen överträffade analytikers förväntningar och sammantaget blev vinsten per aktie 13:87 dollar, mot väntade 10:14 dollar. Försäljningen var drygt 46 miljarder dollar, väntat var 39 miljarder.

I Sydkorea var Samsung upp 0,8 procent medan Hynix Semiconductor var 1,9 procent högre. Kospi var svagt upp efter att ha hållit stängt på måndagen och tisdagen.

Shanghai, Shenzhen och Hongkong höll fortsatt stängt för kinesiskt nyår på onsdagen.

I Australien var S&P/ASX 200 upp 1,1 procent. Lynas som utvinner sällsynta jordartsmetaller och vars aktie varit handelsstoppad de två senaste dagarna, steg 5,1 procent. Bolaget har lyckats sälja konvertibelobligationer till ett värde motsvarande 225 miljoner dollar i syfte att finansiera ett försenat raffinaderi som det hoppas bygga i Malaysia.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?