Annons

Stockholmsbörsen: Sur börs i väntan på Grekland

De europeiska börserna retirerade på tisdagsförmiddagen i spåren av oklarhet kring Grekland. I Stockholm var Nordea mest omsatt aktie efter rapport. Nokia och Ericsson tappade i spåren av svag ST-Ericsson-rapport.

"Det ser ut som att vi är långtifrån en överenskommelse. Solvensproblemen kring stater kvarstår och i kombination med frågorna kring Grekland är det ett sårbart läge", sade förvaltaren Yves Maillot, till Bloomberg News.

Klockan 13.45 var OMXS30 1,4 procent lägre till noteringen 1.028. Omsättningen var 7,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. DAX, CAC 40, och Euro Stoxx var samtliga ned mellan 1,2 och 1,3 procent. FTSE 100 tappade 0,9 procent.

Tyska industrigruppen Siemens resultat nådde inte upp till förväntningarna och bolaget backade 4,3 procent. Bolaget är delvis en konkurrent till ABB som var ned 3,9 procent.

Inom cykliskt tappade SSAB A 3,9 procent, Scania B var ned 2,5 procent och SKF B backade 2,4 procent.

Nordea rörelseresultat var 1.029 miljoner euro, 13 procent bättre än väntat enligt SME Direkts konsensusprognos om 911 miljoner euro. Totala intäkter var 2.558 miljoner euro, högre än väntade 2.380 miljoner euro. Räntenettot steg 3 procent från det tredje kvartalet till 1.427 miljoner euro, väntat var 1.397 miljoner euro. Bättre tradingintäkter gav mest stöd, dock var kreditförlusterna större än väntat.

Nordea var som mest omsatta aktie ned 1,3 procent till 56:20 kronor efter att ha öppnat upp på morgonen.

I banksektorn var SEB A ned 2,4 procent, SHB A tappade 1,5 procent medan Swedbank A retirerade 2,4 procent. Finansaktier hade en svag utveckling i Europa, franska banker tyngdes av kreditbetygssänkningar för bland annat Societe Generale och Credit Agricole till A från A+, från S&P.

Investors substansrabatt var drygt 38 procent vid årsskiftet. Utdelningen föreslås till 6:00 kronor, väntat var 5:69 kronor, enligt SME:s prognos. Investor köpte under det fjärde kvartalet aktier för sammanlagt 2,1 miljarder kronor i ABB, Electrolux och Ericsson. Köpen gjordes "när marknaden var svag", skrev Investors vd Börje Ekholm i rapporten.

Investor B steg 0,1 procent till 136:90 kronor.

De mer defensiva bolagen Swedish Match, Tele2 B, Getinge B och Astrazeneca var från oförändrade till 0,6 procent upp.

På måndagskvällen redovisade ST-Ericsson, som är samägt av Ericsson och ST Microelectronics, ett rörelseresultat på -241 miljoner dollar för det fjärde kvartalet, sämre än väntade -178 miljoner dollar, enligt SME Direkts prognos.

I rapporten skrev bolaget att omsättningen sekventiellt sett kommer att sjunka mycket "signifikant" i det första kvartalet bland annat beroende på höga lager hos vissa kunder och på att en storkund minskar antalet nya produkter.

"Det finns en tydlig överföring på Nokia, som fortfarande är största kunden till ST-Ericsson", sade Håkan Wranne, analytiker på Swedbank Markets, till Bloomberg News.

Ericsson B backade 1,1 procent till 68:15 kronor, inför onsdagens rapport. Nokia tappade 7,2 procent till 35:73.

PA Resources meddelade att det i rapporten för det fjärde kvartalet 2011 kommer att redovisa engångskostnader i form av nedskrivningar om drygt 2 miljarder kronor, primärt beroende på reduceringen av reserver på Azuritefältet.

Aktien retirerade 9,8 procent till 2:11 kronor.

Bland mindre bolag tappade Epicept 16,4 procent. Det har anlitat investmentbanken Suntrust för att försöka att sälja hela bolaget, sade vd Jack Talley till Nyhetsbyrån Direkt.

På valutamarknaden höll sig euron över 1:30-strecket mot dollarn trots att förhandlingarna om ett grekiskt skuldbyte verkar ha gått i stå. Eurogruppen har gjort klart att de privata investerarna måste gå med på större nedskrivningar av sina fordringar på Grekland. Enligt Charles Dallara, chef för bankföreningen Institute of International Finance (IIF) som förhandlar med Grekland, har dock de privata långivarna redan har sträckt sig på långt de kan i förhandlingarna.

Vid 13.45 var terminerna för de ledande amerikanska börsindexen ned 0,4 till 0,5 procent. USA-börserna stängde kring oförändrade nivåer på måndagskvällen.

Den amerikanska makroagendan är tunn på tisdagen. Från europeiskt håll märks ett ekofinmöte i Bryssel.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?