Annons

Stockholmsbörsen: Breda nedgångar på oro för Grekland

De europeiska börserna retirerade på tisdagen i spåren av fortsatt osäkerhet om Greklands skuldförhandlingar. I Stockholm tyngdes index ytterligare av svaga verkstadsbolag och en nedgång för telekomsektorn.

Vid stängning var OMXS30 0,8 procent lägre till noteringen 1034,0. Omsättningen var 14,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi- X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 19 miljarder kronor.

Börshumöret försämrades gradvis i takt med att de grekiska diskussionerna om skuldutbyte av allt att döma drar ut på tiden. Den senaste prognosen för när förhandlingarna ska vara i hamn är nu den 1 februari, enligt Greklands finansminister.

Internationella valutafonden, IMF, sänkte sin prognos för den globala tillväxten till 3,3 procent, från 4,0 procent, för 2012. IMF flaggade också för att den globala återhämtningen hotas av allt intensivare spänningar i euroområdet och bräckligheter även på andra håll.

Verkstadsbolagen hade en dålig dag runtom Europa. Tyska Siemens rapporterade ett resultat som inte nådde upp till förväntningarna och aktien backade 2,6 procent i Frankfurt.

På Stockholmsbörsen föll konkurrenten ABB 2,6 procent till 140:90 kronor, medan Sandvik och Trelleborg båda gick ned 1,6 procent.

Även bankerna kämpade i motvind. Undantaget var Nordea, vars rörelseresultat för det fjärde kvartalet blev 13 procent bättre än väntat, enligt SME Direkts konsensusprognos.

"Kvaliteten var hög, både med ett bättre räntenetto och lägre kostnader än förväntat, samtidigt som tillgångar till verkligt värde var det som gav ett stort lyft till resultatet", sade Mats Anderson, analytiker på Cheuvreux till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea steg 1,0 procent till 57:50 kronor, medan Swedbank A tappade 1,8 procent och SEB A 1,6 procent.

Finansaktier visade också en svag utveckling på kontinenten, där franska banker tyngdes av kreditbetygssänkningar.

Telekomsektorn backade sedan ST-Ericsson, delägt av Ericsson, redovisat ett sämre rörelseresultat än väntat.

Bolaget spådde att omsättningen sekventiellt sett kommer att sjunka "signifikant" i det första kvartalet, bland annat beroende på att en storkund minskar antalet nya produkter.

"Det finns en tydlig överföring på Nokia, som fortfarande är största kunden till ST-Ericsson", sade Håkan Wranne, analytiker på Swedbank Markets, till Bloomberg News.

Ericsson B backade 0,6 procent till 68:50 kronor och Nokia föll 6,5 procent till 36 kronor. Bland operatörerna tyngde TeliaSonera med en nedgång på 1,4 procent.

Fastighetsbolaget Castellum tappade 4 procent till 89:25 kronor efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på -8 miljoner kronor.

PA Resources meddelade att bolaget i det fjärde kvartalet 2011 kommer att redovisa engångskostnader i form av nedskrivningar om drygt 2 miljarder kronor, i huvudsak på grund av reduceringen av reserver på Azuritefältet. Aktien förlorade 12 procent till 2:06 kronor.

Handeln stoppades i Epicept sedan vd Jack Talley till Nyhetsbyrån Direkt sagt att han anlitat investmentbanken Suntrust för att försöka att sälja hela bolaget. Vd betvivlade också att preparatet Ceplene någonsin skulle nå USA-marknaden. Vid tidpunkten för handelsstoppet var Epicept ned 15,1 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Idha SwedenAnnons

Systemet som omvandlar digitala färdskrivare från krånglig tidstjuv till uppskattad hjälpreda

Färdskrivare infördes för att öka trafiksäkerheten och förbättra arbetsmiljön för förare och åkerier. I förlängningen kan även den digitala färdskrivaren innebära kraftigt minskat antal överträdelser och handhavandefel, men för det krävs ett smart utvärderingssystem. IDHA Online är ett användarvänligt och märkesoberoende utvärderingssystem som har visat sig fungera.

IDHA Sweden har kompetens kring färdskrivare som sträcker sig tillbaka till 70-talet, och i samband med att den digitala färdskrivaren lanserade 2006 släpptes systemet IDHA Online. Det webbaserade systemet IDHA Online samlar färdskrivardata i molnet och med klassisk AI utvärderas förarnas körning med automatik, samtidigt får förarna ett pedagogiskt hjälpmedel för att öka sin kunskap och minska antalet överträdelser. Målet med systemet är att vända på det som anses negativt kring färdskrivare. 

– Det har tyvärr blivit så att kör- och vilotidsreglerna och hanteringen av digitala färdskrivare av många uppfattas som tidsödande och krångligt, det kan vi vända på och istället skapa affärsnytta, säger David Norman, datavetare och medgrundare. 

Vad IDHA Online gör är att automatisera både insamling och utvärdering av färdskrivardata för att sedan visa tillgänglig information på bästa sätt. 

– Från att vi startade och fram till idag har man sett en markant minskning av överträdelser av kör- och vilotidsregler och handhavandefel av färdskrivare. Vi har många kunder som säger att IDHA Online är den främsta orsaken till deras minskning av antalet överträdelser, det ser vi som ett kvitto på att vi har lyckats, fortsätter David.  

Framtida möjligheter 

Under resans gång finns flera lyckade integrationer som underlättat insamlingen av färdskrivardata, med på listan finns flertalet lastbilstillverkare och fleetmanagementsystem. Just nu utvecklar IDHA Sweden en ny version av IDHA Online, fokus ligger på utökad integration samt ytterligare förbättring av användarupplevelsen. Genom utökade möjligheter för integration kan kunderna själva skräddarsy egna lösningar baserade på information från IDHA Online. 

– Vi hade redan från början en webbaserad SaaS-lösning som prenumerationstjänst, för många kunder var IDHA Online den andra webtjänsten man använde efter Internetbanken säger Jonas Sandström, ekonom och medgrundare. 

– Med den erfarenhet vi har idag känner vi till både orsak och lösning till det mesta som kan gå fel vad gäller efterföljande av regler och handhavande av färdskrivare, det är något som vi kommer att omvandla till ett systemstöd. Vi kommer att gå mer från aktiv till passiv övervakning, där man blir meddelad om ett problem uppstår istället för att aktivt kontrollera om något är utöver det vanliga. Nyligen presenterades en road-map för kommande färdskrivare, mycket kommer att vara sig likt i en lång tid framöver, men vissa uppdateringar av färdskrivaren kommer att innebära nya spännande möjligheter, avslutar Jonas.     

Om oss

Med färdskrivarkompetens sedan 70-talet och fram till idag med hjälp av smarta algoritmer och väl fungerande integrationer utvecklar och säljer IDHA Sweden AB användarvänliga lösningar för att stödja åkerier och verkstäder i deras hanteringen av digitala färdskrivare.

www.idha.se telefon: 060-789 25 70

 

Mer från Idha Sweden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Idha Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?