1515
Annons

Stockholmsbörsen: Breda nedgångar på oro för Grekland

De europeiska börserna retirerade på tisdagen i spåren av fortsatt osäkerhet om Greklands skuldförhandlingar. I Stockholm tyngdes index ytterligare av svaga verkstadsbolag och en nedgång för telekomsektorn.

Vid stängning var OMXS30 0,8 procent lägre till noteringen 1034,0. Omsättningen var 14,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi- X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 19 miljarder kronor.

Börshumöret försämrades gradvis i takt med att de grekiska diskussionerna om skuldutbyte av allt att döma drar ut på tiden. Den senaste prognosen för när förhandlingarna ska vara i hamn är nu den 1 februari, enligt Greklands finansminister.

Internationella valutafonden, IMF, sänkte sin prognos för den globala tillväxten till 3,3 procent, från 4,0 procent, för 2012. IMF flaggade också för att den globala återhämtningen hotas av allt intensivare spänningar i euroområdet och bräckligheter även på andra håll.

Verkstadsbolagen hade en dålig dag runtom Europa. Tyska Siemens rapporterade ett resultat som inte nådde upp till förväntningarna och aktien backade 2,6 procent i Frankfurt.

På Stockholmsbörsen föll konkurrenten ABB 2,6 procent till 140:90 kronor, medan Sandvik och Trelleborg båda gick ned 1,6 procent.

Även bankerna kämpade i motvind. Undantaget var Nordea, vars rörelseresultat för det fjärde kvartalet blev 13 procent bättre än väntat, enligt SME Direkts konsensusprognos.

"Kvaliteten var hög, både med ett bättre räntenetto och lägre kostnader än förväntat, samtidigt som tillgångar till verkligt värde var det som gav ett stort lyft till resultatet", sade Mats Anderson, analytiker på Cheuvreux till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea steg 1,0 procent till 57:50 kronor, medan Swedbank A tappade 1,8 procent och SEB A 1,6 procent.

Finansaktier visade också en svag utveckling på kontinenten, där franska banker tyngdes av kreditbetygssänkningar.

Telekomsektorn backade sedan ST-Ericsson, delägt av Ericsson, redovisat ett sämre rörelseresultat än väntat.

Bolaget spådde att omsättningen sekventiellt sett kommer att sjunka "signifikant" i det första kvartalet, bland annat beroende på att en storkund minskar antalet nya produkter.

"Det finns en tydlig överföring på Nokia, som fortfarande är största kunden till ST-Ericsson", sade Håkan Wranne, analytiker på Swedbank Markets, till Bloomberg News.

Ericsson B backade 0,6 procent till 68:50 kronor och Nokia föll 6,5 procent till 36 kronor. Bland operatörerna tyngde TeliaSonera med en nedgång på 1,4 procent.

Fastighetsbolaget Castellum tappade 4 procent till 89:25 kronor efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på -8 miljoner kronor.

PA Resources meddelade att bolaget i det fjärde kvartalet 2011 kommer att redovisa engångskostnader i form av nedskrivningar om drygt 2 miljarder kronor, i huvudsak på grund av reduceringen av reserver på Azuritefältet. Aktien förlorade 12 procent till 2:06 kronor.

Handeln stoppades i Epicept sedan vd Jack Talley till Nyhetsbyrån Direkt sagt att han anlitat investmentbanken Suntrust för att försöka att sälja hela bolaget. Vd betvivlade också att preparatet Ceplene någonsin skulle nå USA-marknaden. Vid tidpunkten för handelsstoppet var Epicept ned 15,1 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?