1515
Annons

Stockholmsbörsen: Grekland tynger

De europeiska börserna inledde tisdagen med lägre kurser i spåren av oklarhet kring Grekland.

"Nejsägarna och tvivlarna är fortsatt många och flertalet anser att den starka börsstarten på 2012 inte varit mer än ett bear-market-rally", sa Stan Shamu, marknadsstrateg på IG Market, till Bloomberg News.

Klockan 9.50 var OMXS30 0,8 procent lägre till noteringen 1.034,1. Omsättningen var 2,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 3,0 miljarder kronor.

DAX, CAC 40, FTSE 100 och Euro Stoxx var samtliga ned mellan 0,7 och 0,8 procent, strax före klcokan 10.

Från europeiskt håll redovisade tyska industrigruppen Siemens ett resultat efter skatt på 1,4 miljarder euro för det första kvartalet 2012. Väntat var 1,5 miljarder euro. Siemens backade 3,5 procent i Frankfurt. Bolaget är delvis en konkurrent till ABB som var ned 3,5 procent i Stockholm.

Nordea rörelseresultat var 1.029 miljoner euro, 13 procent bättre än väntat enligt SME Direkts konsensusprognos om 911 miljoner euro. Totala intäkter var 2.558 miljoner euro, högre än väntade 2.380 miljoner euro. Räntenettot steg 3 procent från det tredje kvartalet till 1.427 miljoner euro, väntat var 1.397 miljoner euro. Bättre tradingintäkter gav mest stöd, dock var kreditförlusterna större än väntat.

Nordeaaktien var ned 1,5 procent till 56,10 kronor efter att ha öppnat upp på tisdagsmorgonen.

"Nordea skär utdelningen från 29 till 26 cent. Det är negativt. Kreditförlusterna inom shipping är upp 170 procent mellan kvartalen till 210 punkter och i Danmark stiger de underliggande kreditförlusterna. Det som räddar Nordea i kvartalet är bra tradingintäkter. Om man normaliserar det borde estimaten komma ner 3-5 procent. Jag tror att aktien kommer att underprestera på det här", sa en Londonbaserad bankanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

I banksektorn var SEB A ned 1,0 procent, SHB A tappade 1,2 procent medan Swedbank A retirerade 1,1 procent. Finansaktier hade en svag utveckling i Europa.

Investors substansrabatt var drygt 38 procent vid årsskiftet. Utdelningen föreslås till 6:00 kronor, väntat var 5:69 kronor, enligt SME:s prognos. Investor köpte under det fjärde kvartalet aktier för sammanlagt 2,1 miljarder kronor i ABB, Electrolux och Ericsson. Köpen gjordes "när marknaden var svag", skrev Investors vd Börje Ekholm i rapporten.

Investor B tappade 0,3 procent till 136,40 kronor.

PA Resources meddelade att det i rapporten för det fjärde kvartalet 2011 kommer att redovisa engångskostnader i form av nedskrivningar om drygt 2 miljarder kronor, primärt beroende på reduceringen av reserver på Azuritefältet.

Aktien retirerade 12 procent till 2,06 kronor.

På måndagskvällen redovisade ST-Ericsson, som är samägt av Ericsson och ST Microelectronics, ett rörelseresultat på -241 miljoner dollar för det fjärde kvartalet, sämre än väntade -178 miljoner dollar, enligt SME Direkts prognos.

I rapporten skrev bolaget att omsättningen sekventiellt sett kommer att sjunka mycket "signifikant" i det första kvartalet bland annat beroende på höga lager hos vissa kunder och på att en storkund minskar antalet nya produkter.

Ericsson B backade 1,7 procent till 67,70 kronor, inför onsdagens rapport. Nokia tappade 3,1 procent till 37,34.

Scania B backade 1,4 procent till 116 kronor samtidigt som Volvo B var ned 0,7 procent. Swedbank Markets har sänkt Scania till neutral från köp, med en riktkurs på 120 kronor.

På valutamarknaden höll sig euron över 1,30-strecket mot dollarn trots att förhandlingarna om ett grekiskt skuldbyte verkar ha gått i stå. Eurogruppen har gjort klart att de privata investerarna måste gå med på större nedskrivningar av sina fordringar på Grekland. Enligt Charles Dallara, chef för bankföreningen Institute of International Finance (IIF) som förhandlar med Grekland, har dock de privata långivarna redan har sträckt sig på långt de kan i förhandlingarna.

Det förefaller dock på marknaden ändå att finnas ett gott hopp om att parterna så småningom ska nå en uppgörelse.

Enligt obekräftade uppgifter i Financial Times är samtidigt Tyskland redo att utöka den kombinerade eldkraften i de båda räddningsfonderna EFSF och ESM till 750 miljarder euro, i utbyte mot striktare budgetregler i europakten.

Vid 9.50 var terminerna för de ledande amerikanska börsindexen ned 0,3 till 0,4 procent. USA-börserna stängde kring oförändrade nivåer på måndagskvällen.

På tisdagen väntas bland annat Johnson & Johnson samt Verizon rapportera före USA-öppning medan Apples och Yahoos resultat väntas efter amerikansk stängning på kvällen.

Den amerikanska makroagendan är tunn på tisdagen. Från europeiskt håll väntas preliminärt inköpschefsindex för industrin i euroområdet. I Bryssel är det ekofinmöte och det kommer dessutom statistik över industrins orderingång i euroområdet samt så emitterar Spanien statsskuldsväxlar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?