Annons

Råvaror: Olja och guld backar

Råvarupriserna rörde sig i olika riktningar på tisdagskvällen. Industrimetallerna stod för breda men små uppgångar medan priserna på ädelmetaller och olja sjönk.

Vid klockan 18.35 var WTI-oljans månadstermin ned 0:64 dollar till 98:94 dollar per fat medan Brent backade med 0:37 dollar per fat till 110:17.

Europas finansministrar meddelade efter ett möte att privata investerare måste gå med på större nedskrivningar av sina grekiska fordringar.

"Eurozonens problem gör att aktier sjunker och dollar förstärks, detta pressar ned oljepriset" sade Chris Dillman, analytiker på Tradition Energy, till Bloomberg News.

EU:s utrikesministrar beslutade på måndagen att utvidga sanktionerna mot Iran, och förbjöd som väntat import av iransk råolja och oljeprodukter.

Enligt Fitch kommer förbudet sannolikt att leda till högre priser, men prisökningen kan komma att bli begränsad på grund av att riskerna relaterade till embargot till stor del redan är inprisade.

Bland basmetallerna noterades breda uppgångar. Kopparns tremånaderstermin steg med 6 dollar till 8.370 dollar per ton. Zinkpriset steg samtidigt 70 dollar till 2.131.

Kopparlagren som mäts av London Metal Exchange fortsätter att sjunka i spåren av den stigande importen från Kina. I går föll lagren till den lägsta nivån sedan 5 oktober 2009.

Statistik från International Copper Study Group visade på måndagskvällen att efterfrågan på koppar översteg utbudet med 82.000 ton i oktober, en uppgång från ett underskott om 13.000 i september. Säsongsjusterat var underskottet ännu större, på 133.000 ton.

Underskottet var 296.000 ton under perioden januari till och med oktober, jämfört med 439.000 ton motsvarande period föregående år.

Priset på guld med omedelbar leverans var ned runt 9 dollar till cirka 1.668 dollar per uns, medan silver backade drygt 0:25 dollar till strax under 32:10.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?