1515
Annons

Råvaror: Olja och guld backar

Råvarupriserna rörde sig i olika riktningar på tisdagskvällen. Industrimetallerna stod för breda men små uppgångar medan priserna på ädelmetaller och olja sjönk.

Vid klockan 18.35 var WTI-oljans månadstermin ned 0:64 dollar till 98:94 dollar per fat medan Brent backade med 0:37 dollar per fat till 110:17.

Europas finansministrar meddelade efter ett möte att privata investerare måste gå med på större nedskrivningar av sina grekiska fordringar.

"Eurozonens problem gör att aktier sjunker och dollar förstärks, detta pressar ned oljepriset" sade Chris Dillman, analytiker på Tradition Energy, till Bloomberg News.

EU:s utrikesministrar beslutade på måndagen att utvidga sanktionerna mot Iran, och förbjöd som väntat import av iransk råolja och oljeprodukter.

Enligt Fitch kommer förbudet sannolikt att leda till högre priser, men prisökningen kan komma att bli begränsad på grund av att riskerna relaterade till embargot till stor del redan är inprisade.

Bland basmetallerna noterades breda uppgångar. Kopparns tremånaderstermin steg med 6 dollar till 8.370 dollar per ton. Zinkpriset steg samtidigt 70 dollar till 2.131.

Kopparlagren som mäts av London Metal Exchange fortsätter att sjunka i spåren av den stigande importen från Kina. I går föll lagren till den lägsta nivån sedan 5 oktober 2009.

Statistik från International Copper Study Group visade på måndagskvällen att efterfrågan på koppar översteg utbudet med 82.000 ton i oktober, en uppgång från ett underskott om 13.000 i september. Säsongsjusterat var underskottet ännu större, på 133.000 ton.

Underskottet var 296.000 ton under perioden januari till och med oktober, jämfört med 439.000 ton motsvarande period föregående år.

Priset på guld med omedelbar leverans var ned runt 9 dollar till cirka 1.668 dollar per uns, medan silver backade drygt 0:25 dollar till strax under 32:10.

Table


Innehåll från AccountorAnnons

Så hanterar Life Science-bolag sin ekonomi effektivt

Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.
Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.

Life Science-bolag genomgår ofta stora förändringar på kort tid vilket också innebär förändringar i krav på legal rapportering. Och rätt ekonomisk information i rätt tid till investerare och marknaden är oerhört viktigt.

Inom Life Science-branschen är bolagen ofta på väg och under förändring. Initialt har bolagen ofta en liten organisation, köper då in olika typer av expertis externt och utvecklar partnerskap. Det är ofta svårt att motivera investeringen i en helt intern ekonomifunktion.

– Att outsourca är en passade och effektiv lösning för denna typ av bolag, säger Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor. 

Peter Einarsson är genuint intresserad av branschen och dess dynamiska bolag. Han har stöttat Life Science-bolag gällande deras ekonomi, redovisning och rapportering i över 20 år. 

– Outsourcing ger företaget snabb tillgång till kunskap och expertis. Vi kan snabbt svara på frågor och vara ett bra bollplank tack vare vår långa erfarenhet från andra liknande bolag, säger Peter Einarsson. 

Läs mer om Accountors samarbeten med Life Science-bolag.

Fokusera på rätt saker

Företagets utveckling handlar mycket om bra strategiska samarbeten och hur man genom partnerskap kan utveckla och leverera läkemedel, produkter och tjänster till marknaden utan att göra allt själv. Redovisning, lönehantering och rapportering tillhör inte bolagets kärnverksamhet och behöver inte göras på företaget. Så att ta hjälp är ett enkelt och effektivt sätt att sköta detta.  

Välj ett bolag att utvecklas med

Det är praktiskt att ta hjälp av ett bolag som kan vara med hela vägen under företagets utvecklingsresa. Som kan stötta under företagets olika faser och vid ändringar i krav på den finansiella rapporteringen. Samt som kan ge den högre kvalitet på rapporteringen som krävs, inklusive rapportering enligt IFRS, om bolaget har en ambition att notera sig. 

– Life Science är en av de mest spännande branscherna att jobba med tycker jag. Kombinationen av intressanta dynamiska bolag där det händer mycket, deras behov av kunskap, ofta snabba puckar och att få följa dem i deras utveckling tilltalar mig. Jag går igång när det kommer utmanande frågor och jag kan hjälpa till, säger Peter Einarsson.

Om Accountor:

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i 7 länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder.

Läs mer om Accountor här.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?