Annons

Räntor och valutor: Yenen tappar

Räntorna i Europas kärnländer steg något efter en större uppgång i euro-PMI än väntat, men sjönk därefter tillbaka under förmiddagen, samtidigt som börserna åter vek ned.

Vid lunchtid handlas tyska räntor oförändrat till 1 punkt upp under dagen, men är svagt ned jämfört med svensk stängning på måndagen.

Spanska räntor är oförändrade till någon punkt ned medan italienska räntor har sjunkit 4-7 punkter.

Spanien sålde växlar för 2,5 miljarder euro på tisdagen, i linje med avsedd volym. Ränteniåverna blev lägre och bid/cover-nivåerna högre än vid motsvarande emission i december.

För europeisk del låg fokus på de preliminära inköpschefsindexen för januari. Det sammanvägda euro-PMI (composite) steg till 50,4 i januari från 48,3 föregående månad, över väntade 48,5. PMI för industrin steg till 48,7 från 46,9 (väntat 47,3) medan tjänste-PMI steg till 50,5 från 48,8 (väntat 49,0).

"Indexet förefaller att ha bottnat i oktober och vi har haft tre månader i rad med förbättring. Tre månader ser vi som en signal om en vändpunkt, och vi börjar känna oss lite säkrare. Så det kanske inte blir någon recession i euroområdet utan en mycket kort period av nedgång", sade Chris Williamson, chefekonom på Markit som genomför undersökningen, enligt Reuters.

Han konstaterade att förbättringen återspeglar en uppgång i Tyskland och mycket modest tillväxt i Frankrike. Resten av regionen fortsätter att visa en brant nedgång, även om den genomsnittliga nedgången har lättat även här.

Samtidigt finns skäl till försiktighet då nya order faller och många företag tvingats till rabatter för att stimulera försäljningen, sade Chris Williamson.

Martin Enlund på Handelsbanken skrev i en kommentar att utfallet i euro-PMI är förenligt med stagnerande BNP, jämfört med sjunkande BNP under fjärde kvartalet. Nya order och exportorder fortsätter att falla, men balansen mellan nya order och lager indikerar att tillverkningsindustrin går mot en mer positiv dynamik där de inte behöver dra ned på produktionen framöver.

"Detta utfall stödjer uppfattningen att euroområdets recession kan ha varit kortlivad, vilket spåtts av policyansvariga som Bank of Canada och Riksbanken. Det bådar också gott för sentimentet i industrin i KI-barometern (på torsdag)", skrev Martin Enlund.

I blickfånget ligger också fortsatt skuldförhandlingarna i Grekland, där marknaderna ändå förefaller att ta "dödläget" med viss ro.

"Det faktum att vi fortfarande inte har nått någon överenskommelse är fortsatt negativt, och är ett exempel på svårigheterna Europa har att nå en lösning i tid på sina problem. Men vad gäller bankernas finansiering har potentialen för en credit crunch undvikits och det finns en känsla av att vi är på rätt väg för att skapa tillräckliga resurser för att hantera krisen", sade Brian Barry på Evolution Securities till Reuters.

Greklands finansminister Evangelos Venizelos sade på tisdagen att eurogruppen gett Grekland grönt ljus att avsluta förhandlingarna med privata banker om en skuldnedskrivning de närmaste dagarna. Han sade att regeringens strävan är att förhandlingarna med den privata sektorn ska vara avslutade till den 1 februari.

Flera finansministrar konstaterade på väg in till ekofinmötet på tisdagen att läget i Grekland är fortsatt mycket svårt och att mer arbete behöver göras från grekisk sida.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble välkomnade eurogruppens överenskommelse på måndagskvällen om den permanenta räddningsfonden ESM, där de kom överens om de sista detaljerna.

Enligt obekräftade uppgifter i Financial Times är Tyskland redo att låta de båda räddningsfonderna EFSF och ESM löpa parallellt och då få en eldkraft på till 750 miljarder euro, i utbyte mot striktare budgetregler i den nya europakten.

På valutamarknaden har nettorörelserna i euro/dollar varit relativt små, med euron upp till 1,306 efter PMI för att därefter falla tillbaka till 1,302, nära nivån vid svensk stängning på måndagen.

"Totalt sett är (PMI)siffrorna bättre än väntat och anmärkningsvärt robusta, inte bara för tillverkningsindustrin utan även för tjänstesektorn. Utfallet gynnar euron mot alla större valutor", sade Michael Derks på FXPro Financial Services till Bloomberg News.

Yenen har samtidigt tappat till 77,30 respektive 100,70 mot dollarn och euron, där handlare enligt Reuters hänvisar till försäljningar från modellstyrda fonder och japanska importörer.

Svenska räntor har stigit 1-2 punkter, medan kronan handlas 1 öre svagare mot dollarn och euron jämfört med noteringarna vid stängning på måndagen.

Vice Riksbankschef Barbro Wickman-Parak sade i ett tal under morgonen att Riksbanken inte bör lägga för stor vikt vid arbetslöshetsgapet när penningpolitiska beslut fattas. Inga specifika mått på resursutnyttjandet bör utnämnas till de mått som penningpolitiken ensidigt bör anpassas efter.

Swedbank skrev i en kommentar att hon inte gav några antydningar om hennes uppfattning om den nuvarande ekonomiska utvecklingen eller penningpolitiska signaler.

"Men om något förefaller Wickman-Parak motvillig att fokusera allt för mycket på arbetslöshetsnivån och i det perspektivet behåller hon sin uppfattning från mötet i december, en vänta och se hållning och hon vill inte springa iväg med aggressive räntesänkningar", skriver Swedbank.

Swedbank presenterade på tisdagen en ny prognos där de spår att BNP ökar med 0,3 procent i år och 1,8 procent nästa år, medan arbetslösheten väntas stiga till 8,0 procent 2013.

Swedbank konstaterade att BNP sjönk sista kvartalet i fjol och en ytterligare nedgång väntas det första kvartalet i år. Recessionen drivs av försvagad export, industriproduktion och investeringsvilja, men även av en stigande arbetslöshet som dämpar hushållens konsumtionshumör

Det nya året har samtidigt inletts med stark optimism på de finansiella marknaderna efter en tilltagande krishantering i eurozonen och ECB:s stödåtgärder, och Swedbank räknar med ett scenario där eurozonen tar små, men viktiga, steg framåt för att lösa krisen.

De amerikanska marknadsräntorna har sjunkit tillbaka något, med den tioåriga statsobligationen på 2,05 procent, 3 punkter ned från svensk stängning på måndagen.

I USA inleder Federal Reserve sitt tvådagars policymöte, där policybesked och nya prognoser, nu även inklusive ledamöternas antaganden om styrräntan, presenteras på onsdagen.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Electrolux ProfessionalAnnons

Med långsiktiga hållbarhetsprojekt stöttar de livsmedelskedjan

Viktoria Roos, Jennie Walther och Electrolux Professionals experimentkök på universitetet i Udine.
Viktoria Roos, Jennie Walther och Electrolux Professionals experimentkök på universitetet i Udine.

Electrolux Professional är en ledande global leverantör inom utrustning för storkök och restauranger. Men de är också ett bolag med en ambition att genom innovation, teknik, forskning och samverkansprojekt ta sitt ansvar i att stötta livsmedelskedjan.

Fram till våren 2020 tillhörde de Electroluxgruppen men sedan i mars är Electrolux Professional ett börsnoterat separat bolag och en officiellt självständig koncern. Som en etablerad och global leverantör inom storkök, dryck och tvätt förstår de och pratar gärna om vikten av att ta sitt ansvar för ett hållbart samhälle.

– När man är stor ska man vara snäll, säger Jennie Walther, nordisk marknadschef, och fortsätter: för oss är Agenda 2030 inte bara ett begrepp, vi jobbar aktivt med olika partners och projekt för att skapa en klok resursanvändning som lämnar minimalt med klimatavtryck. 

Men engagemanget sträcker sig ännu längre än de globala hållbarhetsmålen. Electrolux Professionals ambition är att ta ansvar för och stötta livsmedelskedjan och därmed tillföra ett värde till den, för att i förlängningen vara med och bidra till en mer hållbar bransch och samhälle.

The Research Hub

Ett av de större initiativen är The Research Hub, där de i nära samarbete med universitetet i Udine forskar i livsmedelsteknik. 

– The Research Hub är vårt innovationsnav för samverkansforskning. Det involverar universitet och högskolor runtom i Europa och vi erbjuder stipendier för att forska i samarbete med oss inom en rad olika forskningsområden, från artificiell intelligens till miljöteknik, säger Viktoria Roos, innovationsledare med ansvar för öppen innovation.

På forskningsanläggningen i Udine i Italien finns ett professionellt experimentkök där forskare och studenter arbetar med att utveckla och optimera livsmedelsprodukter och deras produktionsprocesser. Experter i kostvetenskap och matlagningsteknik fungerar här som en länk mellan företagets kockar och produktutveckling för att tillsammans kunna minska matsvinnet.

– Vi tittar på vad som händer med näringsinnehållet vid olika processer, om man kokar, friterar eller steker. Det handlar om att våra produkter ska konsumera så lite energi som möjligt, samtidigt som näringsinnehållet optimeras, säger Viktoria.

För det handlar inte bara om miljömässig hållbarhet. Folkhälsan blir en alltmer angelägen fråga och här vill Electrolux Professional vara en framträdande samhällsaktör.

– Här vill vi verkligen bidra till samhällsnyttan med vårt arbete. Näring ger näring till hjärnan så vi vill stötta barn och ungdomar genom att se till att skolmaten som produceras innehåller maximalt med näring, säger Jennie.

Vill bidra till samhällsnyttan

Bolaget engagerar sig också i flera andra olika samverkansprojekt som syftar till ökad hållbarhet och minskat matsvinn. Bland dessa finns Chalmersprojektet Resvinn, innovationsplattformen Restauranglabbet samt projeketet 100% cirkulärt som uppmuntrar till en mer hållbar och cirkulär restaurangvärld.

– Vi vill bidra till samhällsnyttan genom vårt arbete. Innovation går hand i hand med hållbarhet och långsiktig vinst, avslutar Viktoria.

Fakta

Electrolux Professional är en global leverantör för enhets- och helhetslösningar inom storkök, dryck och professionell tvätt. Innovativa och effektiva lösningar hjälper kunderna att förenkla sina arbetsliv samtidigt som de blir mer lönsamma på ett verkligt hållbart sätt. Verksamheten har ett starkt hållbarhetsfokus och alla lösningar är utformade för låg vatten-, energi- och kem-förbrukning samt har låga livscykelkostnader.

Läs mer på www.electroluxprofessional.com och www.theresearchhub.electroluxprofessional.com

 

Mer från Electrolux Professional

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Electrolux Professional och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?