Annons

EU prövar svensk dubbelbestraffning av skattebrott

På tisdagen inleder EU-domstolen en provning om huruvida en person kan straffas med skattetillägg och samtidigt åtalas för skattebrott, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. Utfallet kan få stora konsekvenser för statsfinanserna.

EU-domstolen ska på tisdagen pröva ett fall där en person åtalats för skattebrott även fått betala skattetillägg, rapporterar Ekot.

”Jag tror att det finns en överhängande risk för att den svenska ordningen inte bedöms vara förenlig med EU-rätten. Dels mot bakgrund av den praxis som finns i EU-domstolen och den praxis som finns Europadomstolen, säger Magnus Gulliksson till Ekot. Han är doktorand vid Uppsala universitet med inriktning mot straffprocessrätt och Europarätt.

Om det svenska systemet döms ut kan det bli svårare för Skatteverket och åklagare att driva sina processer, något som kan leda till att lagen måste ses över.

Enligt Ekot kan beslutet dessutom få stora ekonomiska konsekvenser. Hela sju miljarder kronor krävdes in i skattetillägg mellan 2006 och 2010. Mellan 400 och 500 personer döms varje år för skattebrott.

Fallet inleds på tisdagen, men väntas inte vara klart förrän senare i år.

Skattetillägget ligger enligt Skatteverkets hemsida på maximalt 40 procent av undanhållen skatt.

Fallets utgång skulle kunna påverka Cevian- och Nordeamannens överklaganden till hovrätten. Tingsrätten har tidigare dömt dem båda till två års fängelse för skattebrott. Enligt TT har de anfört just Europakonventionens förbud mot dubbelbestraffning i sin överklagan, eftersom de tillsammans har betalat närmare 6 miljoner kronor i skattetillägg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?