Annons

USA-börser: Wall Street öppnar uppåt

De ledande amerikanska börsindexen fortsatte uppåt i den inledande handeln på måndagen. På makrofronten låg fokus alltjämt på de grekiska skuldförhandlingarna.

Vid klockan 16.30 var Dow Jones Industrial Average upp 0,2 procent till 12.743. Det bredare S&P 500 var upp 0,4 procent till 1.320, och följde därmed upp föregående veckas stigande trend med uppgångar under samtliga fyra handelsdagar under den förkortade handelsveckan. Nasdaq Composite var upp 0,4 procent till 2.798.

Omsättningen var 150 miljoner aktier New York Stock Exchange och 404 miljoner aktier på Nasdaq.

Starkaste sektor på det breda indexet var bankerna med Bank of America och Citigroup i spetsen med uppgångar om 3,7 respektive 2,1 procent. Tyngre gick det för sektorerna dagligvaror och telekom som hittades svagt i rött.

Måndagens USA-agenda är tunn såväl på rapportfronten som från makrohåll. I stället riktades blickarna mot Europa och förhandlingarna mellan Grekland och dess privata långivare. Euroländernas finansministrar kommer under ett möte på måndagseftermiddagen att diskutera Greklands förhandlingar.

På väg in i mötet sade ekonomikommissionär Olli Rehn att han är övertygad om att förhandlingarna i Grekland avslutas inom kort, helst redan under denna vecka. En frivillig haircut är nödvändig för att Grekland ska kunna erhålla det andra stödprogrammet om 130 miljarder euro från EU och IMF.

På bolagsfronten tappade Blackberrytillverkaren Research in Motion 6,7 procent sedan det gjort flera förändringar i dess ledning, bland annat ny vd, i syfte att förbättra bolagets konkurrenskraft. Analytiker påpekade att det var en viss besvikelse att bolaget inte tog in utomstående personer för att leda bolaget utan rekryterade internt.

Apple, tillverkare av Iphone, steg 1,6 procent.

USA:s näst största producent av naturgas, Chesapeake Energy, aviserade kostnadsbesparingar och produktionsminskningar i spåren av att naturgaspriserna nu rör sig kring de lägsta nivåerna på tio år. Aktien var upp 5,2 procent.

Sektorskollegan Southwestern Energy steg 7,7 procent.

LA-filmproducenten Seven Arts Entertainment lyfte 12,7 procent efter att ha rusat 45 procent bara under torsdagen och fredagen.

Efter den amerikanska stängningen väntas kvartalssiffror från Texas Instruments.

På valutamarknaden steg euron till 1,304 mot dollarn och på obligationsmarknaden var den amerikanska tioåringen upp 5 punkter till 2,07 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?