Annons

USA-börser: Svajig måndag i New York

De amerikanska börsindexen stängde oregelbundet på måndagen. Naturgasproducenter hittades i topp efter att Chesapeake Energy lämnat besked om produktionsminskningar.

USA-agendan var tunn såväl på rapportfronten som från makrohåll. I stället riktades blickarna mot Europa och förhandlingarna mellan Grekland och dess privata långivare om skuldnedskrivningarna.

Vid stängning var Dow Jones ned 0,1 procent till 12.710. Det bredare S&P 500 var upp 0,1 procent till 1.316. Nasdaq var ned 0,1 procent till 2.784. Omsättningen var 0,7 miljarder aktier New York Stock Exchange och 1,7 miljarder på Nasdaq. Starkaste sektorer på det breda indexet var teknologi, banker, samt olja och gas. Med gasproducenter högst på vinnarlistan.

Chesapeake Energy, USA:s näst största producent av naturgas, aviserade kostnadsbesparingar och produktionsminskningar i spåren av de rekordlåga priserna på naturgas, som förra veckan låg på den lägsta nivån sedan februari 2002. Chesapeake var upp 6,3 procent och såväl sektorskollegor som naturgaspriser lyfte kraftigt efter beskeden.

Även råoljorna noterade uppgångar under måndagen sedan EU:s utrikesministrar beslutat att utvidga EU:s sanktioner emot Iran, vilket har ökat oron för att vedergällning från Iran kan komma att minska oljeutbudet från mellanöstern.

I banksektorn var Bank of America i spetsen med en uppgång om 2,6 procent. Som ett nästa steg i vd:n Brian Moynihan effektivitetsplan presenterades kostnadsbesparingar om ytterligare 3 miljarder dollar.

Banken, som redan tidigare satt upp mål om kostnadsbesparingar om 5 miljarder dollar årligen från nedskärningar inom privatkundsverksamheten och back-office, kan komma att nå totala besparingar på mellan 6-8 miljarder dollar årligen, sade Brian Moynihan under ett möte med anställda den 19 januari, enligt Bloomberg News. Den senaste i raden av hans åtgärder för att skära ned på kostnaderna rör avdelningarna investment- och commercial banking, trading, samt wealth management.

På bolagsfronten tappade Blackberrytillverkaren Research in Motion 8,5 procent sedan det gjort flera förändringar i dess ledning, bland annat ny vd, i syfte att förbättra bolagets konkurrenskraft. Analytiker påpekade att det var en viss besvikelse att bolaget inte tog in utomstående personer för att leda bolaget utan rekryterade internt.

Konkurrenten Apple steg 1,7 procent.

En av de största förlorarna på S&P 500-indexet var filmdistributionsbolaget Netflix, ned 6,3 procent. Enligt Wedbush Securities kommer bolaget troligtvis att presentera en kvartalsrapport som är "klart sämre" än analytikernas förväntningar på onsdag.

I Europa diskuterade Euroländernas finansministrar under måndagskvällen Greklands förhandlingar rörande skuldnedskrivningarna till den privata sektorn. På väg in i mötet sade ekonomikommissionär Olli Rehn att han var övertygad om att förhandlingarna i Grekland avslutas inom kort, helst redan under denna vecka.

En frivillig haircut är nödvändig för att Grekland ska kunna erhålla det andra stödprogrammet om 130 miljarder euro från EU och IMF. Inget konkret var dock bestämt vid stängningen i New York.

På valutamarknaden stärktes euron till 1,03 gentemot dollarn på förhoppningar om ett gott utfall från de grekiska skuldförhandlingarna, vilket också kom att ge stöd åt ädelmetallerna. Guldet avancerade upp till 1.677 dollar per uns, den högsta nivån på sex veckor.

Efter den amerikanska stängningen väntades kvartalssiffror från Texas Instruments.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 4 punkter till 2,07 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Så mycket kan du vinna på en laddhybrid – kalkylatorn ger svaret

Fossildriven eller laddbar bil – funderar du också på vilket av alternativen som är mest fördelaktigt just för dig?

Tack vare en ny kalkylator kan du nu snabbt få svaret.

Räkna själv – så mycket kan du spara 

Allt fler förare i Sverige upptäcker fördelarna med att köra en laddhybrid eller en elbil.

Hittills i år är 29,3 procent av alla nya bilar som säljs på den svenska marknaden laddbara.

För Kia, ett av de ledande varumärkena när det gäller laddbara bilar på den svenska elbilsmarknaden, är motsvarande siffra 57 procent.

Men hur stor är egentligen skillnaden i miljöpåverkan och kostnad mellan en fossildriven bil (bensin eller diesel) och en eldriven?

För att underlätta svaret på frågan har Kia utvecklat en ny kalkylator. Med den kan du enkelt och snabbt jämföra olika modeller.

Så här går det till:

I kalkylatorn jämför du en Kia plug-in-hybrid med en motsvarande bil som inte är klimatbonusberättigad. 

Därefter fyller du i två parametrar: antal år och körsträcka per år.

Resultatet visar sedan den totala kostnaden samt bilens sammanlagda miljöpåverkan i ton utsläppt koldioxid. 

Exempel:

Vi jämför en Kia Ceed SW Plug-In Hybrid Advance (med el- och bensinmotor) med en Kia Ceed SW 1.4 T-Gdi DCT GT Line (bensinmotor).

Vi fyller i ett ägande på tre år samt en körsträcka på 1 500 mil per år.

Svaret visar att plug-in-hybriden har släppt ut sammanlagt 1,31 ton koldioxid medan motsvarande siffra för den bensindrivna är 6,48 ton. 

Skillnaden är alltså 5,17 ton koldioxid vilket motsvarar 51 700 pantade burkar eller lite mer än fem flygresor tur eller retur mellan Stockholm och Genéve.

Vi får samtidigt veta att plug-in-hybriden kostar 5 014 kronor mindre under perioden.

Att välja modellen med laddhybrid är med andra ord en klar fördel för både miljön och din plånbok.

Får fler att upptäcka fördelarna

Den nya kalkylatorn är ytterligare ett sätt för Kia att få fler att upptäcka fördelarna med eldrivna bilar.

Kia satsade tidigt på att elektrifiera så många modeller som möjligt och är nu en av de allra starkaste aktörerna när de gäller laddbara modeller på den svenska marknaden. Över hälften – 57 procent – av de bilar som såldes mellan januari och oktober i år var laddbara. Och redan nästa år är målet att den siffran ska vara 80 procent.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid samt två rena elbilar.

Snart är det dessutom Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den populära sjusitsiga familjesuven Kia Sorento som går att beställa redan nu med leverans under det första kvartalet nästa år.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Räkna själv – så mycket kan du spara 

FAKTA: Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?