1515
Annons

Stockholmsbörsen: Ökad grekoptimism lyfte kurserna

Stockholmsbörsen handlades högre på måndagen efter en trevande inledning. Flera europeiska handelplatser uppvisade ett liknande mönster.

Marknadens uppmärksamhet riktades mot återupptagna förhandlingar mellan den grekiska staten och privata långivare som bedöms vara klara före EU-toppmötet den 30 januari.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade 0,9 procent högre till noteringen 1.042. Omsättningen var 11 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi- X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till knappt 16 miljarder kronor.

Euroländernas finansministrar diskuterade också under ett möte på måndagseftermiddagen de grekiska förhandlingarna, där en uppgörelse är nödvändig för att Grekland ska kunna erhålla det andra stödprogrammet om 130 miljarder euro från EU och IMF.

Såväl från tyskt som franskt håll sades det att det gjorts märkbara framsteg i diskussionerna om den privata sektorns deltagande i ett skuldutbyte i Grekland och att euroledarna är på rätt väg för att hitta en lösning på skuldkrisen.

"Kortsiktigt sitter vi i händerna på politiker och beslutsfattare och de utlåtanden som kommer från dem. Nu är det dags för nytt toppmöte och så länge som vi ser att framstegen som tagits sedan slutet av november fortsätter räknar jag med att marknaden kan fortsätta upp", sade Nigel Bolton, aktiechef på Blackrock, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Den tilltagande riskapatiten och Europaoptimismen återspeglades i en starkare euro som nu återigen handlades över 1,30 gentemot dollarn.

Bankaktier gick överlag bra i Europa och för svenskt vidkommande var Swedbank upp mest med 1,6 procent bland de fyra storbankerna. SHB utvecklade sig relativt sämst med en uppgång om 0,8 procent.

Nordea som släpper sin bokslutskommuniké på tisdagsmorgonen steg 1,5 procent.

Lundin Petroleum steg 3,4 procent till 153,90 kronor sedan bolaget spått en nettoproduktion för 2012 på mellan 32.000 och 38.000 fat olja per dag, vilket i stort sett var i linje med förväntningarna.

"Det är stabilt och ungefär som jag väntat. För Lundin Petroleum är det viktigt att produktionen rullar på, så att bolaget kan finansiera de stora investeringar som väntar", sade Joakim Ahlberg, analytiker på Cheuvreux till Direkt.

Electrolux var upp 1,2 procent till 127,20 kronor. Handelsbanken har höjt rekommendationen på bolaget till köp, från öka. Riktkursen skruvades upp till 175 kronor, från tidigare 120 kronor.

Assa Abloy steg 0,6 procent trots att Barclays sänkt rekommendationen på aktien till jämvikt från övervikt.

Hexpol steg 3,2 procent till 224,50 kronor sedan SEB Enskilda lyft sin riktkurs till 240 kronor från tidigare 225 kronor med upprepad köprekommendation.

Ericsson agerade kärringen mot strömmen och slutade 0,2 procent ned till 68,90 kronor. Goldman Sachs konstaterade i en analys att marknaden nu räknar med en svag rapport för det fjärde kvartalet på onsdagen.

Andra bolag som bokfördes på minuslistan var bland andra Swedish Match, Hexagon och Oriflame.

Citi har sänkt rekommendationen på SAS till neutral, från köp med ny riktkurs på 10,50 kronor, ned från 19,40. Aktien tappade drygt 3 procent till 9,15 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?