Annons

Stockholmsbörsen: Avvaktande öppning väntas

Europabörserna förväntas öppna kring nollstrecket i avvaktan på klarare besked kring fortskridandet av de grekiska skuldförhandlingarna.

"Marknaden kan komma under kortsiktig press eftersom det varit en stark uppgång i år. Varje försvagning är ett bra köpläge, givet förbättrad makrodata från USA. Kring Grekland skiftar temperaturen mellan varmt och kallt väldigt snabbt och en grekisk betalningsinställelse är fortfarande en möjlighet", sade Nader Naeimi, strateg på AMP Capital Investors, till Bloomberg News.

Runt 8.40 var Euro Stoxx-terminen 0,1 procent ned. DAX och CAC tickade ned 0,3 respektive upp 0,2 procent.

Den grekiska statens kreditgivare har lämnat sitt "maximala" erbjudande, och det är nu upp till EU och IMF att besluta sig för om man ska acceptera erbjudandet eller inte, meddelade Charles Dallara, chef för Insititute of International Finance (IIF) som förhandlar för de privata kreditgivarna, på söndagskvällen.

"Elementen är nu på plats för ett historisk frivilligt PSI-avtal. Frågan är nu vad reaktionen blir från den europeiska officiella sektorn och, naturligtvis, från IMF på detta förslag", sade Charles Dallara i grekisk TV.

Förluster på 65-70 procent av obligationsinnehav bedöms vara så långt den privata sektorn är beredd att gå.

Lundin Petroleum spår en nettoproduktion för 2012 på mellan 32.000 och 38.000 fat oljeekvivalenter per dag. 2011 års produktion väntas ha blivit 33.200 fat per dag, i den övre delen av det tidigare prognosintervallet.

Active Biotech meddelade att en prövarinitierad fas I- studie har inletts vid Duke University Hospital i USA för Active Biotechs prostatacancerprojekt Tasq.

På rekommendationsfronten har Handelsbanken Capital Markets höjt rekommendationen på Electrolux till köp, från öka. Riktkursen skruvades upp till 175, från 120, kronor.

Citi har sänkt rekommendationen på SAS till neutral, från köp med ny riktkurs på 10:50 kronor, ned från 19:40.

Vidare har Cheuvreux sänkt rekommendationen på Swedbank till underperform, från tidigare outperform.

Skanska har fått rekommendationen sänkt till neutral, från köp, av UBS medan Barclays har sänkt rekommendationen på Assa Abloy till jämvikt från övervikt.

Börsveckan har kikat på de stora verkstadsbolagen i veckans utgåva. Köprekommendation ges till ABB, Alfa Laval, Scania, SKF och Volvo. Börsveckan väljer däremot att avvakta med såväl Atlas Copco som Sandvik.

En rad asiatiska börser höll stängt på måndagen till följd av kinesiskt nyår. USA-terminerna var ned 0,2 till 0,3 procent på måndagsmorgonen.

I Europa håller eurogruppen möte på måndagskvällen, följt av ekofinmöte på tisdagen. Klockan 12.30 på måndagen håller IMF-chefen Christine Lagarde ett anförande i Berlin om utmaningar mot den globala återhämtningen.

Måndagen är lugn även ur rapportperspektiv, men senare under veckan blir det desto svettigare.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Danish CrownAnnons

Danish Crown ledande köttproducent – klimatneutral 2050

Fredrik Andersson är vd på Danish Crown Foods Sweden som bedriver ett ambitiöst hållbarhetsarbete för att halvera sin klimatpåverkan till 2030.
Fredrik Andersson är vd på Danish Crown Foods Sweden som bedriver ett ambitiöst hållbarhetsarbete för att halvera sin klimatpåverkan till 2030.

Som en av Europas största köttproducenter bör man också ta ett stort hållbarhetsansvar. Danish Crown växlar nu upp med flera initiativ för att halvera sin klimatpåverkan till 2030 och bli klimatneutrala 2050. 

– Som en av de största aktörerna i branschen känner vi ett stort ansvar. Vi har satt ett väldigt ambitiöst mål att bli helt klimatneutrala 2050, med delmålet att halvera vår klimatpåverkan till 2030, säger Sara Johansson, Marketing and Business Development Manager på Danish Crown Foods Sweden. 

För att nå dessa mål bedriver Danish Crown ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten. I våras bytte den svenska delen av företaget namn från Tulip till Danish Crown Foods Sweden för att ytterligare tydliggöra att hela koncernen arbetar unisont i hållbarhetssatsningen. 

Satsningen innebär att Danish Crown fokuserar på fyra strategiska områden i värdekedjan som bygger på FN:s globala mål, och som företaget har ett stort inflytande över – hållbart jordbruk, hållbar produktion, bra jobb för alla samt ”tillsammans med kunder och konsumenter”. Det sistnämnda handlar om att Danish Crown ska göra det enklare att välja hållbara produkter, och på så sätt öka försäljningen och värdet på dessa. 

– I och med att vi ägs helt och hållet av våra bönder i det danska bondekooperativet har vi möjlighet att vara väldigt långsiktiga i vårt arbete och därmed ha stor kontroll över hela värdekedjan. Vi tittar närmare på hela kedjan från jord till bord, till exempel hur våra leverantörer kan bli mer hållbara i sitt arbetssätt samt hur vi i produktion kan reducera plast i våra förpackningar, säger Fredrik Andersson, vd för Danish Crown Foods Sweden och fortsätter: 

– Viktigt för oss är att inte nå våra mål genom att klimatkompensera. Vi vill uppnå minskad klimatpåverkan genom att hållbarhetsarbetet integreras i hela verksamheten. 

Allt fler blir medvetna om matens miljöpåverkan och är öppna för vegetariska alternativ. Den här trenden tror Danish Crown är här för att stanna och har därför kompletterat sin portfölj med ett vegetariskt substitut till bacon, Veggie bacon. 

– Vi är en global baconexpert, det är vår kärna. Vi vill erbjuda det starkaste sortimentet på marknaden och vara det självklara valet när konsumenten ska köpa bacon. I och med vår nya satsning på vegetariskt bacon får vi en ny bredd i vår portfölj, säger Sara Johansson.

Danish Crowns vegetariska bacon är hundra procent växtbaserat och innehåller ärtor och potatis. Produkten har testats länge och noga för att den där speciella baconsmaken ska bli rätt. 

– Vi på Danish Crown står för kvalitet och smak, så för oss var det viktigt att inte släppa produkten förrän vi kunde garantera en god smak med den naturliga rökigheten och det salta som traditionellt bacon har, säger Sara Johansson.

Danish Crowns vegetariska bacon landade i butikerna under hösten. Substitutet har fått god respons från dagligvarubutikerna och smakpaneler. Med en lyckad lansering i ryggen jobbar företaget vidare på bred front för att nå sin stora hållbarhetsvision. Redan nu har arbetet gett utdelning – Danish Crown vann nyligen i kategorin ”kött” för bästa hållbarhetsrapport av nyinrättade Hallbar Awards, ett internationellt pris som delas ut av organisationen Hallbars och som företag över hela världen blev nominerade till.

– Vi vill fortsätta att vara en av Europas största köttproducenter även i framtiden, men också den mest hållbara, säger Fredrik Andersson.

Fakta om Danish Crown

Danish Crown är ett modernt livsmedelsbolag ägt av de danska bönderna med försäljning i 120 länder världen över. Företagets vision är att genom enkla måltidslösningar bidra till att skapa en lyckad vardag för liten och stor. Danish Crown Foods Sweden har cirka 40 anställda och en omsättning på drygt 600 miljoner kronor.

Läs mer om Danish Crown och deras produkter här. 

Mer från Danish Crown

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danish Crown och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?