Annons

Råvaror: Uppåt med metall i spetsen

Priserna på råvaror steg på bred front under måndagsförmiddagen efter en mer försiktig inledning. Basmetallerna låg i spetsen, medan råoljan visade mindre rörelser.

På råoljemarknaden var WTI i första termin vid klockan 11.40 upp 0:24 dollar till 98:54. Brent var då upp 0:30 dollar till 110:16.

"Mjukare efterfrågan verkar överskugga oro över ett stramare utbud. Marknaden kommer att titta på rubriker från Europa, där EU-ministrarna ska besluta om ett förbud av iransk råoljeimport", sade Mark Pervan, chef för råvaruanalys vid Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.

EU:s utrikesministrar har samlats i Bryssel för att diskutera sanktioner mot Iran, inkluderande ett embargo mot råolja från Iran. EU-ländernas ambassadörer verkar vara överens kring frågan, där flera internationella nyhetsbyråer rapporterade att embargot ska implemeteras gradvis och helt träda i kraft 1 juli 2012.

En diplomatkälla sade till Reuters att EU-länderna kommer att förbjudas att teckna nya avtal med oljeproducenter i Iran redan denna vecka, men att de kommer att få importera under rådande avtal fram till 1 juli.

Ett formellt beslut om sanktionerna kom också senare under förmiddagen. Sveriges utrikesminister Carl Bildt sade till journalister innan mötet att endast sanktioner "inte är svaret", utan att det måste ske i kombination med "diplomatiskt engagemang" med Teheran.

USA:s finansminister Timothy Geithner var förra veckan på Asien-turné för att försöka övertala bland annat Kina och Japan att även de skulle strypa importen av iransk olja. Den vädjan gav blandade resultat där Japan med viss försiktighet sade ja till samarbete i frågan om sanktioner, medan det var svårare att få gehör i Kina som försvarade sina relationer med Iran.

En förklaring till Kinas ställningstagande kan vara att landet har blivit allt mer beroende av Irans oljeproduktion. Kinas tullmyndighet redovisade på lördagen att landet hade ökat sin oljeimport från Iran med 30 procent under 2011 jämför med 2010, till i genomsnitt cirka 557.000 fat per dag.

Marknaden saknade stöd från helgstängda asiatiska marknader, bland annat den kinesiska som har betydande påverkan på inte minst basmetallmarknaden.

London Metal Exchange öppnade försiktigt, men basmetallerna steg sedan under loppet av förmiddagen. Tremånadersterminen för koppar var upp 97 dollar till 8.317 dollar per ton. Zinkpriset steg samtidigt 26 dollar till 2.039.

Statistik från den kinesiska tullmyndigheten visade i lördags att importen av raffinerad koppar till Kina uppgick till 406.937 ton i december, hela 78 procent mer än december 2010 och 18 procent högre än i november. Under helåret 2011 var dock importen 3 procent lägre än under 2010.

Importen av raffinerad zink steg med 53 procent i december.

"Det finns breda förväntningar om att marknaden kommer att ta fart efter det kinesiska nyåret, eftersom efterfrågan oftast ökar under våren. Men eftersom priserna stiger, får vi vänta och se hur efterfrågan påverkas", sade Wang Zhouyi, analytiker vid Cifco Futures till Bloomberg News.

Statistik från CFTC i USA visade att hedgefonder och andra stora förvaltare hade nettolånga positioner om 4.775 kontrakt förra veckan, efter nettokorta positioner 17 veckor i rad.

"Det handlar om en möjlig återhämtning i efterfrågan. Folk accepterar nu gradvis att den europeiska situationen inte är så hemsk, och Kina kommer troligen få en mjuk landning. Och grädden på moset är tillväxten i USA", sade Spencer Patton vid Steel Vine Investments till Bloomberg News.

Även ädelmetallerna steg, med guldpriset upp knappt 10 dollar till drygt 1.676 dollar per uns, medan silver ökade 0:48 dollar till cirka 32:66. Guldet noteras därmed på den högsta nivån sedan andra veckan i december.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?