1515
Annons

Råvaror: Oljan vände uppåt

Råoljorna lyfte för första gången på fyra dagar på måndagen. EU:s utrikesministrar beslöt på måndagen att utvidga EU:s sanktioner emot Iran, vilket har ökat oron för att vedergällning från Iran kan komma att minska oljeutbudet från mellanöstern.

Ministerrådet förbjöd import av iransk råolja och oljeprodukter. Förbudet gäller import, köp och transport, liksom finansiering och försäkring. Redan existerande kontrakt får avslutas fram till den 1 juli. En översyn av åtgärderna mot oljeprodukter kommer att äga rum senast den 1 maj, löd uttalandet.

"EU aviserade om embargot och marknaden tolkade det som positivt. Den första juli är nära nog och Iran kan komma att svara med flera hot", sade Tom Bentz, vid BNP Paribas, till Bloomberg News.

På råoljemarknaden var WTI i första termin vid klockan 18.20 upp 0,81 dollar till 99,14 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 0,46 till 110,32.

Bland basmetallerna var tremånadersterminen för koppar upp 120 dollar till 8.340 dollar per ton. Zinkpriset steg samtidigt 37 dollar till 2.050.

Statistik från den kinesiska tullmyndigheten visade i lördags att importen av raffinerad koppar till Kina uppgick till 406.937 ton i december, hela 78 procent mer än december 2010 och 18 procent högre än i november. Under helåret 2011 var dock importen 3 procent lägre än under 2010.

Importen av raffinerad zink steg med 53 procent i december.

"Det finns breda förväntningar om att marknaden kommer att ta fart efter det kinesiska nyåret, eftersom efterfrågan oftast ökar under våren. Men eftersom priserna stiger, får vi vänta och se hur efterfrågan påverkas", sade Wang Zhouyi, analytiker vid Cifco Futures till Bloomberg News.

Även ädelmetallerna steg, med guldpriset upp knappt 11 dollar till drygt 1.677 dollar per uns, medan silver ökade 0,08 dollar till cirka 32,262. Guldet noteras därmed på den högsta nivån sedan andra veckan i december.

Table
 


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?