Annons

Råvaror: Nedåt för olja och metaller

Råvarumarknaden öppnade med vikande priser på måndagsmorgonen, framför allt basmetallerna där alla terminer visade rött under den inledande handeln. På råoljemarknaden var WTI-oljan ned, medan brentoljan samtidigt visade en liten uppgång under morgonen.

WTI i första termin var strax före klockan 9 ned 0:45 dollar till 97:88. Brent var då upp 0:11 dollar till 109:97.

"En av de saker som påverkar oljan är uppfattningen att det inte blir några konkreta aktioner mot Iran", säger Ric Spooner, chefanalytiker vid CMC Markets i Sydney, till Bloomberg News.

Utrikesministrar inom EU samlas under måndagen i Bryssel för att diskutera eventuella sanktioner mot Iran, inkluderande ett embargo mot råolja från Iran. Diplomater som uttalat sig har indikerat att ett embargo dock ligger upp till sex månader bort i tiden.

Den svenske utrikesministern Carl Bildt menade att sanktioner från EU i sig inte var svaret på hur krisen som det iranska kärnkraftprogrammet ska lösas. Han förordade i stället diplomatiskt engagemang från EU.

"Svagare efterfrågan verkar väga tyngre än oro för potentiellt svagare utbud. Marknaden kommer att noga följa vad som kommer ut från Europa där EU-mininstrarna ska ta beslut om förbud mot iransk oljeexport", skriver Mark Pervan, chef för råvaruanalys vid Australia & New Zealand Banking Group i Melbourne, till Bloomberg News.

Marknaden saknade stöd från helgstängda asiatiska marknader, bland annat den kinesiska som har betydande påverkan på inte minst basmetallmarknaden.

På LME var nedgången bred, men förändringarna var trots allt relativt begränsade. Tremånadersterminen för koppar var ned 22 dollar till 8.198 dollar vid niotiden. Zinken var ned 5 dollar till 2.008.

Aluminium tappade 11 dollar tilll 2.206 och nickel var ned 24 dollar till 20.426.

Ädelmetallerna visade små förändringar i morgonhandeln och spotpriserna handlades kring fredagens stängningsnivåer.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från TeltekAnnons

Vetenskapen bakom varorna i ditt skafferi

Havregryn, pasta och ris, tre självklara ting som står i de flestas skafferi, och visst tvekar vi aldrig på att paketet med ett kilo havregryn innehåller någonting annat än exakt ett kilo havregryn. Hur kan vi vara säkra på det? Jo, för att Telteks vågar säkerställer det. 

– Enorma mängder av produkter tillverkas dagligen. Vi ser till att konsumenten får det den blivit lovad och minskar samtidigt matsvinnet, säger Anders Englund, försäljningschef på Teltek. 

Har det någon gång hänt att du kommit hem med ett 500 grams paket pasta för att sedan upptäcka att det endast innehöll 300 gram? Om så, leder det oftast till att du som kund reklamerar produkten och att den sedan kasseras. Med Telteks vågsystem kan man hindra att förpackningarna fylls på med för lite eller för mycket produkt. 

– Våra vågar väger varje enskild förpackning medan produktionen fortfarande är i rullning. Upptäcker den att vikten inte stämmer återkopplar den till utrustningen som fyller förpackningen och justerar doseringen, berättar Anders Englund. 

Minskar matsvinnet 

Teltek är ensamma i Sverige om att utveckla och tillverka avancerade lösningar för viktbaserad processtyrning. Förutom vågar har de även kompletterande produkter som streckkodverifiering där det säkerställs att etiketten går att scanna i butiken, och emballageverifiering som ser till att korrekt emballage används till varan som paketeras. Alla system hjälper producenterna uppnå högsta kvalité, spara pengar och minska matsvinn. 

– Förr, och än i dag använder sig en del producenter av stickprovskontroller, då är risken för felaktig dosering stor eftersom det är svårt att utläsa den genomgående medelvikten. Fylls paketen för mycket slösas råvaran och producenten ger bort pengar. Fylls paketen för lite så reklameras varan och kasseras. 

Telteks vågar kontrollerar vikten i varje förpackning som produceras, skulle någon produkt med felaktig vikt registreras så sorteras den automatiskt ut ur produktionslinjen och en signal till fyllningsmaskinen berättar att fyllnadsnivån behöver justeras.

– Om vi reglerar doseringen tidigt i flödet så slipper varor kasseras. 

Förändrar livsmedelsindustrin

Teltek genomförde för ett tag sedan ett experiment med en kund som förpackar kakaopulver. Kunden hade tidigare genomfört manuella stickprovskontroller en gång i halvtimmen, och därefter justerat doseringen för hand. 

– Vi täckte över displayen på vår våg och lät operatörerna göra som de alltid gjort sina viktkontroller. Resultatet blev att de manuellt kontrollerade förpackningarna hade en medelvikt på 207 gram, alltså en överfyllning på sju gram. På vår automatiska våg ställde vi in den önskade medelvikten, som för denna produkt var 202 gram. Resultatet blev en medelvikt på förpackningarna på exakt 202 gram vilket innebär att kunden hade sparat in i snitt fem gram per vara. 

Den här kunden kunde alltså producera fler förpackningar på samma mängd råvara vilket är en mycket stor besparing. Kostnaden för att installera Telteks automatiska våg var intjänad på mindre än tre månaders produktion.

– Succesivt hjälper vi livsmedelsproducenter att minska matsvinnet och resursslöseri tack vare effektiv styrning och kontroll. Det gör i längden stor skillnad för både plånbok och miljö, avslutar Anders Englund. 

Faktaruta:

Teltek är Sveriges enda tillverkare av checkvågar och tillhörande kringutrustning. 

Bolaget är en totalleverantör för produktkontroll till livsmedelsindustrier i såväl Sverige som resten av världen.

Teltek är grundat 1984 och finns i moderna, verksamhetsanpassade lokaler i Örebro. 

Försäljning, utveckling, konstruktion, service och support; allt under samma tak.

019-311300, info@teltek.se

Läs mer på www.teltek.se. 

Mer från Teltek

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Teltek och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?