Annons

Räntor och valutor: Euron stärks

Räntorna i Europas kärna vände uppåt på måndagen, efter att ha inlett dagen svagt nedåt.

Allt eftersom dagen framskred sjönk också räntorna i euroområdets problemländer tillbaka, börserna steg och euron stärktes till treveckorshögsta mot dollarn på grund av ökade förhoppningar om att EU-ledarna snart ska nå framsteg när det gäller den europeiska skuldkrisen i allmänhet och Grekland i synnerhet.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan upp 7 punkter till 1,99 procent, från fredagens svenska stängning, medan den svenska tioåriga räntan stängde 7 punkter upp till 1,84 procent.

Fokus på finansmarknaderna riktades fortsatt mot förhandlingarna om en nedskrivning av den privata sektorns fordringar på Grekland. I helgen nådde dessa förhandlingar inte ända fram och den stora stötestenen uppges vara att den offentliga sidan, ledda av IMF, kräver en lägre kupongränta på de nya obligationerna än vad den privata sektorn nu är beredda att acceptera.

Euroländernas finansministrar ska vid sitt möte på måndagseftermiddagen diskutera det låsta läget i förhandlingarna om skuldnedskrivning mellan Grekland och privata storbanker. En överenskommelse om en frivillig haircut är nödvändig för euroländerna i det andra stödprogrammet för Grekland på 130 miljarder euro från EU och IMF.

Inför mötet sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn att han var övertygad om att förhandlingarna kommer att avslutas inom kort, helst denna vecka.

Tiden rinner iväg och Grekland måste återbetala lån på 14,4 miljarder euro den 20 mars. VD:n för storbankernas förening, the Institute of International Finance (IIF), Charles Dallara har sagt att de privata långivarna nu inte kan sträcka sig längre.

Greklands finansminister Evangelos Venizelos sade på måndagen att Grekland är redo att slutföra skuldbytet med de privata långivarna i tid och att samarbetet med obligationsinnehavarna har varit "mycket konstruktivt".

Även den franske finansminister Francois Baroin intygade att diskussionerna gör "noterbara" framsteg och Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att hon inte ser något behov av ett överbryggningslån för Grekland.

IMF-chefen Christine Lagarde sade i ett anförande i Berlin på måndagen att det inte var några nya skador som orsakade den svaga ekonomiska utvecklingen 2011, det var en brist på kollektiv beslutsamhet att uppnå en gemensam lösning. Det kom många "falska starter" och "halvhjärtade" åtgärder - i Europa, men även i USA med skuldtaksdebaclet.

"För att uttrycka det enkelt, beslutsfattarna lät gamla skador växa och i och med detta förvärrades situationen", sade hon och förvarnade om att de uppdaterade prognoser som IMF ska redovisa på tisdagen kommer att visa en lägre tillväxt i större delen av världen.

Hon sade att 2012 därmed måste bli ett år av "läkande", och de möjligheter som öppnar sig måste utnyttjas "annars kan vi lätt glida ner i ett 1930-talsmoment", något som hon dock sade sig vara fortsatt hoppfull om att världen ska klara att undvika.

IMF-chefen sade att en grekisk lösning måste vara uthållig och betonade att det krävs en större "brandvägg" för att förhindra att länder som Italien och Spanien, som i grunden är fullt kapabla att återbetala sina skulder, dras in i en solvenskris på grund av onormala finansieringskostnader.

På eftermiddagen emitterade Frankrike växlar i tre olika löptider för totalt 8,3 miljarder euro, något under avsedd volym som var up till 8,3 miljarder euro. Två av växlarna såldes till något högre ränta än vid en motsvarande emission förra veckan, medan efterfrågan var större nu än då.

Inkommande data på måndagsmorgonen visade att Insée:s sentimentsindikator för det franska näringslivet oväntat sjönk till 91 i januari från 94 i december. Enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker en uppgång till 95 i januari.

Spaniens centralbank meddelade att landets BNP- tillväxt sjönk med 0,3 procent fjärde kvartalet i fjol, jämfört med kvartalet före. Under helåret 2011 ökade Spaniens BNP-tillväxt med 0,7 procent, jämfört med 2010. I år väntar centralbanken att BNP ska sjunka med 1,5 procent för att sedan åter stiga med 0,2 procent nästa år.

Här hemma visade Arbetsförmedlingens arbetslöshetsstatistik att antalet öppet arbetslösa sjönk förra veckan samtidigt som såväl antalet sökande som fått arbete som antalet nyanmälda platser minskade.

Nordeas Andreas Jonsson skrev i ett marknadsbrev att banken räknar med en arbetslöshet kring 8,4 procent under 2013. Enligt en modell de tagit fram över hur Riksbanken brukar agera när arbetslösheten har stigit respektive sjunkit så borde reporäntan bottna kring 0,6 procent.

"Utvecklingen av arbetslösheten framöver blir alltså högst intressant - också ur ett penningpolitiskt perspektiv", skrev Andreas Jonsson.

Amerikanska marknadsräntor inledde nedåt på måndagen, då investerare sökte sig till säkrare innehav i samband med osäkerhet kring de grekiska skuldbytesförhandlingarna. Vid lunchtid vände även USA-räntorna uppåt.

Den tvååriga USA-räntan var vid svensk stängning upp 1 punkt till 0,24 procent, medan tioåringen var upp 7 punkter till 2,08 procent, jämfört med svensk stängning på fredagen.

På valutamarknaden steg euron över 1,30-strecket mot dollarn, efter att ha handlats under 1,29 i den asiatiska handeln. Vid svensk stängning var euron uppe på 1,3032, jämfört med 1,2923 vid samma tid i fredags.

Dollarn pendlade under dagen kring 77-nivån mot yenen.

Kronan har blivit 5 öre starkare till 6,74 mot dollarn och ett halvt öre svagare till drygt 8,78 euron, jämfört med fredagens stängningsnivåer.

De kinesiska marknaderna håller helgstängt hela veckan för nyårsfirande.

EU:s utrikesministrar beslöt på måndagen att utvidga EU:s sanktioner emot Iran, främst mot källor till finansiering av det nukleära programmet. Iran svarade med att hota stänga Hormuzsundet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?