1515
Annons

Asienbörser: Osäkerhet om Grekland hämmar handeln

Osäkerhet om resultatet i förhandlingarna om en grekisk nedskrivning av skulder hämmade utvecklingen för de asiatiska börser som höll öppet. Bland annat håller Hongkong, Kina och Sydkorea nyårsstängt.

"Marknaden kan komma under kortsiktig press eftersom det varit en stark uppgång i år. Varje försvagning är ett bra köpläge, givet förbättrad makrodata från USA. Kring Grekland skiftar temperaturen mellan varmt och kallt väldigt snabbt och en grekisk default är fortfarande en möjlighet", sade Nader Naeimi, strateg på AMP Capital Investors, till Bloomberg News.

De japanska indexen Nikkei och Topix var oregelbunden respektive 0,2 procent upp.

Elektroniktillverkaren Canon och Shimano, tillverkare av cykeldelar, var ned 1,2 respektive 0,9 procent. Båda bolagen är Europaexportörer. Från europeiskt håll avvaktade marknadsaktörer besked rörande förhandlingarna om nedskrivningen av den privata sektorns fordringar på Grekland. Det fortsatte att komma in positiva signaler om förhandlingarna men parterna nådde inte fram till ett avtal på fredagskvällen. Uppgifter om att förhandlingarna brutit samman förnekades snabbt av företrädare för den privata sektorn.

Den skandalomsusade kameratillverkaren Olympus steg 8,2 procent sedan det beslutats att Olympus aktie ska få fortsätta att vara noterad på den japanska börsen.

MS-preparatutvecklaren Mitsubishi Tanabe Pharma backade 7,6 procent. Europeiska och amerikanska myndigheter ska undersöka säkerheten kring bolagets medicin Gilenya.

I Australien backade S&P/ASX 200 0,3 procent. Råvarubolag uppvisade överlag en negativ utveckling i spåren av lägre metallpriser på London Metal Exchange. Jätten BHP Billiton tappade 0,6 procent medan Fortescue Metals Group retirerade 3,7 procent. Discovery Metals lyfte 8,4 procent på rykten om att bolaget kan vara en uppköpskandidat.

Table


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?