Annons

Stockholmsbörsen: Öppning kring nollan väntas

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen indikerar en öppning nära noll på fredagen. Samtal mellan Grekland och dess långivare är fortsatt i fokus.

En knapp halvtimma före öppning var terminerna för FTSE, CAC 40, DAX och Euro Stoxx samtliga 0,1 till 0,3 procent upp.

Stockholmsbörsen noterade på torsdagen sin högsta stängningsnivå sedan den 1 augusti på 1.037,8.

Greklands finansminister Evangelos Venizelos sa under natten mot fredagen att torsdagens samtal hölls i ett positivt klimat och Hans Humes, chef för Greylock Capital Management och medlem i långivarkommittén, sa att han är "försiktigt optimistisk" om att samtalen går i rätt riktning.

I nyhetsflödet noteras att Skanskas resultat för fjärde kvartalet 2011 kommer att belastas med 520 miljoner kronor för projektnedskrivningar och reserveringar i verksamheterna i Finland och Norge.

Electrolux har stigit 13,5 procent sedan årsskiftet, delvis med stöd av förbättrade utsikter för USA. Enligt statistik ökade leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, AHAM 6, med 2,7 procent i december, jämfört med samma månad 2010.

JP Morgan har höjt Elektas riktkurs till 415 kronor från 282 kronor. Bank of America Merrill Lynch har sänkt sin rekommendation för Meda till neutral från tidigare köp.

I byggsektorn har Swedbank Markets sänkt JM till neutral, från köp samt NCC till köp, från starkt köp.

Morgan Stanley har sänkt rekommendationen för Atlas Copco till jämvikt, från tidigare övervikt. Berenberg Bank har höjt rekommendationen på Millicom till behåll, från sälj.

Handelsbanken Capital Markets har sänkt rekommendationen på Proffice till öka, från tidigare köp.

På fredagsmorgonen var terminerna för de ledande amerikanska börsindexen oförändrade till 0,3 procent upp.

På eftermiddagen väntas försäljningen av befintliga bostäder i USA ha stigit med 5,2 procent i december till 4,65 miljoner bostäder mätt i årstakt, enligt Bloomberg News. Det skulle vara den högsta nivån på 19 månader.

Efter amerikansk stängning på torsdagen redovisade Microsoft, Intel och IBM något bättre vinster än väntat medan Googles rapport inte riktigt motsvarade förväntningarna.

Finanssektorn var bästa sektor på Dow Jones på torsdagen i spåren av att Bank of America och Morgan Stanley rapporterat resultat som överträffat analytikernas förväntningar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?