Annons

Råvaror: Nedåt efter stärkt dollar

Priserna på råvaror föll tillbaka på fredagsförmiddagen efter måttliga uppgångar under morgonen.

Råvarumarknaderna har under förmiddagen noggrant följt utvecklingen i dollarn, som har stärkts mot bland annat euron och pressat bland annat oljepriset.

"Korrelationen mellan olja och dollarn är hög eftersom marknaden inväntar nyheter om Greklands öde", sa Olivier Jakob vid Petromatrix till Bloomberg News.

Bland råoljorna sjönk WTI i första terminsposition med 0,66 dollar till 99,73 dollar per fat, medan Brent tappade 0,42 dollar till 111,13.

Sammanfattningsvis under veckan är Brent-oljan i princip oförändrad. Fokus har fortsatt legat på den europeiska skuldkrisen, eventuella lättnader i Kina och den säkerhetspolitiska situationen i Iran.

Beslut om ett förbud mot import av Iransk olja till EU väntas fattas på måndagen då EU:s utrikesministrar träffas. Uppgifter från Reuters gjorde på torsdagen gällande att företrädare inte ännu har lyckats komma överens om när en implementering av förbudet ska träda i kraft, men enligt uppgifter tidigare i veckan verkar det luta åt att det blir sex månader, även om flera länder, bland annat Frankrike, vill att det ska ske tidigare.

Samtidigt har makrostatistik i USA i huvudsak varit positiv. I går överraskades marknaden av data som visade att nyanmälda arbetslösa uppgick till 352.000 personer förra veckan, klart lägre än väntade 384.000.

I Grekland fortsätter förhandlingarna mellan regeringen och privata investerare om nedskrivning av skulderna.

Finansminister Evangelos Venizelos sade under natten mot fredagen att torsdagens samtal hölls i ett positivt klimat, medan Hans Humes, chef för Greylock Capital Management och medlem i långivarkommittén, sade att han är "försiktigt optimistisk" om att samtalen går i rätt riktning.

På torsdagskvällen visade statistik från det amerikanska energidepartementet att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 3,4 miljoner fat per dag, medan förväntningarna pekade åt motsatt håll då analytiker trodde på en ökning med 3,0 miljoner.

Bland produkterna steg bensinlagren 3,7 miljoner (väntat +2,35), medan destillatlagren ökade 0,4 miljoner (väntat +1,4)

Även basmetallerna sjönk under förmiddagen. Kopparns tremånaderstermin backade 77 dollar till 8.288 dollar per ton, medan nickel gick mot strömmen och ökade 28 dollar till 20.228.

En del bankanalytiker ner de tidigare förväntningarna om att Kinas centralbank ska annonsera en ny sänkning av bankernas reservkrav inför det kinesiska nyåret nästa vecka. Många bedömare hade väntat att en ny sänkning av reservkravet skulle annonseras på fredagen eller under helgen, men efter att centralbanken tillförde betydande volymer likviditet i en omvänd repooperation tidigare i veckan tror bland annat JP Morgans ekonomer att en ny sänkning av reservkraven skjuts på framtiden.

I ett kundbrev, som citeras av Bloomberg News, skriver JP Morgan-ekonomerna att den omvända repooperationen som centralbanken, PBOC, genomförde tidigare i veckan motsvarar en sänkning av reservkraven med 50 punkter. Därmed är det mycket sannolikt att PBOC nu väljer att avvakta en tid givet att den vill hålla bevaka på lånetillväxten och säkra att den monetära lättnaden sker i en kontrollerad takt.

Under morgonen visade HSBC:s preliminära inköpschefsindex i Kina under morgonen en mindre förändring och landade på 48,8, från 48,7 i december.

UBS räknar nu med att kopparpriset i genomsnitt kommer att kosta 8.744 dollar per ton 2012, på grund av en utbudsbrist, medan aluminium bedöms kosta 2.337 dollar.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld ned 11 dollar till 1.648,50 dollar per uns, medan silverpriset var ned drygt 0,14 dollar till 30,485.

"Det finns en hel del efterfrågan på guld och uppåttrenden är intakt. Men guldet har pressats av dollarstyrkan de senaste månaderna", sa Liu Yangyi vid Bank of China till Bloomberg News.

Table
 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?