Annons

Asienbörser: Fortsatt uppåt

Asienbörserna tickade på uppåt även under fredagen och går mot femte raka veckan med uppgång. Sentimentet kring USA och Europa har fortsatt att förbättrats, på torsdagen med stöd av statspappersemissioner och statistik.

"Det drogs en kollektiv lättnadssuck när europeiska statspappersräntor blev lägre och dessa emissioner är undanröjda. Den amerikanska makrodatan är en annan ljuspunkt som adderar till marknadsmomentum", sa Angus Gluskie på fondförvaltaren White Funds Management till Bloomberg News.

Vid 8-tiden var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, 0,7 procent högre. Bloomberg News konstaterade att regionala asiatiska index gick mot femte raka veckan med uppgång.

Japanska Nikkei och Topix steg 1,5 respektive 2,0 procent. Toyota, som har 70 procent av försäljningen utanför Asien, steg 3,1 procent. Honda, som har Nordamerika som största marknad, klättrade 3,2 procent. Från USA visade statistik på en minskning av nyanmälda arbetslösa under föregående vecka med 50.000 till 352.000.

Japanska banker hade en stark utveckling i spåren av det förbättrade sentimentet. I USA kom Bank of Americas och Morgan Stanleys rapporter in över förväntan. Från japanskt håll meddelade Bank of Japan att den kommer att senarelägga försäljningen av aktier som de tidigare köpt från finansiella institutioner på grund av utvecklingen på finansmarknaderna.

Mizuho Financial Group avancerade 5,5 procent.

I Hongkong var Hang Seng 0,4 procent högre. Leksaks- och klädtillverkaren Li & Fung, som producerar åt amerikanska kedjan Wal-Mart, tickade upp 1,0 procent. Europaberoende HSBC och Esprit steg 3,4 respektive 3,2 procent.

I Australien steg S&P/ASX 200 0,6 procent.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?