1515
Annons

Räntor och valutor: Uppåt för räntorna

Europeiska marknadsräntor pekar fortsatt svagt uppåt under måndagens förmiddagshandel, samtidigt som euron fortsatt handlas under 1:30-strecket mot dollarn.

Helgstängda marknader i såväl USA som Japan, Kina och Storbritannien gör att aktiviteten är lägre än vanligt.

Vid lunchtid är den tyska tioåriga benckmarkräntan upp 3 punkter till 1,86 procent, medan den svenska tioårsräntan är upp 2 punkter till 1,65 procent, jämfört med fredagens stängning.

På måndagens tunna makroagenda är främst inköpschefsindex i fokus.

Kinas inköpschefsindex för industrin steg oväntat mycket till 50,3 i december från 49,0 föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät väntades inköpschefsindex stiga marginellt till 49,1.

Även det svenska inköpschefsindexet, från Silf/Swedbank, steg mer än väntat till 48,9 i december från 47,6 i november. Enligt SME Direkts enkät väntades en marginell uppgång till 47,7.

Silf/Swedbank skrev i en kommentar att konjunkturen visserligen fortsätter att försämras inom industrin, men att uppgången i inköpschefsindex visar att takten i nedgången har stannat av något.

"Indexet för industriföretagens produktionsplaner steg betydligt i december, men det är för tidigt att avgöra om ett trendbrott är förestående inte minst som orderstockarna fortsätter att krympa och den globala konjunkturen alltjämt är svag, vilket också märks av det låga pristrycket via fallande rå- och insatsvarupriser", skrev Silf/Swedbank.

Bland de olika indexen kan nämnas att produktionsindex steg till 49,2 från 46,2, att index över rå- och insatsvarupriser låg stilla på 42,6 och att index över planerad produktion om sex månader steg till 59,3 från 51,6.

Nordea skriver i en kommentar att PMI visserligen steg i december men att alla viktiga delindex fortsatt ligger under 50-strecket och att statistiken indikerar en minskad produktion. Banken noterar att index för planerad produktion om sex månader steg, men de anser att detta är en dålig indikator.

Handelsbankens Anders Brunstedt konstaterar att december månads PMI var femte månaden i rad med ett index under 50 - "så svagheten i näringslivets förtroende är helt klart inte tillfällig".

Samtidigt skriver han att nedgången har stabiliserats och att dagens siffra mer pekar mot oförändrad trend än mot en nedgång i PMI.

Euroområdets definitiva inköpschefsindex för industrin steg till 46,9 i december, jämfört med 46,4 föregående månad, vilket var helt i linje med både preliminärt index och förväntningarna.

Bilstatistik från SCB visade att bilregistreringen sjönk med 13,9 procent i december, jämfört med ett år tidigare, medan Arbetsförmedlingens veckostatistik visade att antalet arbetslösa ökade med 4.369 personer vecka 52 jämfört med veckan före och uppgick till 213.772.

Samtidigt minskade både antalet sökande som fått arbete och antalet nyanmälda platser till arbetsförmedlingarna under förra veckan.

I sina nyårstal varnade såväl Tysklands förbundskansler Angela Merkel som Frankrikes president Nicolas Sarkozy för bistra tider under 2012.

Angela Merkel sade att 2012 kommer att bli ett turbulent år, "utan tvekan" svårare än 2011, och hon lovade att lovade att "göra allt" för att för att rädda euron.

Nicolas Sarkozy sade att Frankrike har gjort vad som krävs för att få kontroll över budgetunderskottet och prioriteringarna inför 2012 är att få återstarta tillväxten och förbättra konkurrenskraften.

På valutamarknaden är euron fortsatt svag mot andra valutor. Mot dollarn handlas den fortsatt under 1:30-nivån på 1:295, och mot kronan kring 8:92. En faktor som uppges tynga euron är uppgifter från Spanien om att budgetunderskott för 2011 kan bli större än väntat. I en intervju med spansk radio på måndagen sade finansminister Luis de Guindos att budgetunderskottet kan överstiga 8 procent av BNP, men inte med mycket.

Redan i fredags varnade Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria för att budgetunderskottet för 2011 bedöms uppgå till 8 procent av BNP istället för de 6 procent av BNP som den tidigare regeringen prognostiserat.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn beklagade i ett uttalande i fredags att Spanien missar sitt budgetmål för 2011 och sade att han därför välkomnar det omfattande paket med budgetåtgärder som godkänts av Spaniens regering och som ska godkännas i parlamentet i januari. Bland åtgärderna finns såväl nedskärningar som skattehöjningar.

Eurons framtida överlevnad bedöms dock ligga hos Italien, euroområdets tredje största ekonomi och det näst mest skuldsatta eurolandet efter Grekland. Regeringen i Rom måste betala tillbaka 53 miljarder euro i skulder under första kvartalet, cirka en tredjedel av euroområdets totala summa för denna period.

Kronan har samtidigt stärkts med 1 öre mot dollarn till 6:89 sedan fredagens tidiga stängning.

Riksbankschef Stefan Ingves sade i en intervju med Dagens Nyheter att bankerna tydligare bör redovisa storleken på sina räntemarginaler och han upprepade bedömningen att reporäntan ligger kvar på 1,75 procent under hela 2012.

Kinas president Hu Jintao sade i sitt nyårstal att Kina under nästa år måste balansera en "relativt snabb" ekonomisk tillväxt med inflationskontroll och Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan upprepade budskapet att Kina kommer att bedriva en "klok" (prudent) penningpolitik under 2012. Han sade också att yuanens handelsband kan komma att vidgas.

Bland veckans viktiga punkter kan nämnas protokoll från

såväl Riksbankens som Federal Reserves senaste räntemöten liksom inköpschefsindex från USA och Storbritannien samt tysk arbetslöshetsstatistik på tisdagen.

På onsdag blir det inköpschefsindex för tjänstesektorn från Sverige och euroområdet, liksom KPI från euroområdet och amerikanska industriorder.

På torsdagen vankas en hel del intressant amerikansk statistik, bland annat ISM inköpschefsindex för den tjänstesektorn, ADP:s sysselsättningsstatistik och veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa.

När den svenska marknaden håller stängt på trettondagsafton på fredagen kommer tung statistik i form av den amerikanska sysselsättningsrapporten för december, liksom december månads konjunkturbarometrar från euroområdet och tyska industriorder i november.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?