Annons

Räntor och valutor: Uppåt för räntorna

Europeiska marknadsräntor pekar fortsatt svagt uppåt under måndagens förmiddagshandel, samtidigt som euron fortsatt handlas under 1:30-strecket mot dollarn.

Helgstängda marknader i såväl USA som Japan, Kina och Storbritannien gör att aktiviteten är lägre än vanligt.

Vid lunchtid är den tyska tioåriga benckmarkräntan upp 3 punkter till 1,86 procent, medan den svenska tioårsräntan är upp 2 punkter till 1,65 procent, jämfört med fredagens stängning.

På måndagens tunna makroagenda är främst inköpschefsindex i fokus.

Kinas inköpschefsindex för industrin steg oväntat mycket till 50,3 i december från 49,0 föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät väntades inköpschefsindex stiga marginellt till 49,1.

Även det svenska inköpschefsindexet, från Silf/Swedbank, steg mer än väntat till 48,9 i december från 47,6 i november. Enligt SME Direkts enkät väntades en marginell uppgång till 47,7.

Silf/Swedbank skrev i en kommentar att konjunkturen visserligen fortsätter att försämras inom industrin, men att uppgången i inköpschefsindex visar att takten i nedgången har stannat av något.

"Indexet för industriföretagens produktionsplaner steg betydligt i december, men det är för tidigt att avgöra om ett trendbrott är förestående inte minst som orderstockarna fortsätter att krympa och den globala konjunkturen alltjämt är svag, vilket också märks av det låga pristrycket via fallande rå- och insatsvarupriser", skrev Silf/Swedbank.

Bland de olika indexen kan nämnas att produktionsindex steg till 49,2 från 46,2, att index över rå- och insatsvarupriser låg stilla på 42,6 och att index över planerad produktion om sex månader steg till 59,3 från 51,6.

Nordea skriver i en kommentar att PMI visserligen steg i december men att alla viktiga delindex fortsatt ligger under 50-strecket och att statistiken indikerar en minskad produktion. Banken noterar att index för planerad produktion om sex månader steg, men de anser att detta är en dålig indikator.

Handelsbankens Anders Brunstedt konstaterar att december månads PMI var femte månaden i rad med ett index under 50 - "så svagheten i näringslivets förtroende är helt klart inte tillfällig".

Samtidigt skriver han att nedgången har stabiliserats och att dagens siffra mer pekar mot oförändrad trend än mot en nedgång i PMI.

Euroområdets definitiva inköpschefsindex för industrin steg till 46,9 i december, jämfört med 46,4 föregående månad, vilket var helt i linje med både preliminärt index och förväntningarna.

Bilstatistik från SCB visade att bilregistreringen sjönk med 13,9 procent i december, jämfört med ett år tidigare, medan Arbetsförmedlingens veckostatistik visade att antalet arbetslösa ökade med 4.369 personer vecka 52 jämfört med veckan före och uppgick till 213.772.

Samtidigt minskade både antalet sökande som fått arbete och antalet nyanmälda platser till arbetsförmedlingarna under förra veckan.

I sina nyårstal varnade såväl Tysklands förbundskansler Angela Merkel som Frankrikes president Nicolas Sarkozy för bistra tider under 2012.

Angela Merkel sade att 2012 kommer att bli ett turbulent år, "utan tvekan" svårare än 2011, och hon lovade att lovade att "göra allt" för att för att rädda euron.

Nicolas Sarkozy sade att Frankrike har gjort vad som krävs för att få kontroll över budgetunderskottet och prioriteringarna inför 2012 är att få återstarta tillväxten och förbättra konkurrenskraften.

På valutamarknaden är euron fortsatt svag mot andra valutor. Mot dollarn handlas den fortsatt under 1:30-nivån på 1:295, och mot kronan kring 8:92. En faktor som uppges tynga euron är uppgifter från Spanien om att budgetunderskott för 2011 kan bli större än väntat. I en intervju med spansk radio på måndagen sade finansminister Luis de Guindos att budgetunderskottet kan överstiga 8 procent av BNP, men inte med mycket.

Redan i fredags varnade Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria för att budgetunderskottet för 2011 bedöms uppgå till 8 procent av BNP istället för de 6 procent av BNP som den tidigare regeringen prognostiserat.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn beklagade i ett uttalande i fredags att Spanien missar sitt budgetmål för 2011 och sade att han därför välkomnar det omfattande paket med budgetåtgärder som godkänts av Spaniens regering och som ska godkännas i parlamentet i januari. Bland åtgärderna finns såväl nedskärningar som skattehöjningar.

Eurons framtida överlevnad bedöms dock ligga hos Italien, euroområdets tredje största ekonomi och det näst mest skuldsatta eurolandet efter Grekland. Regeringen i Rom måste betala tillbaka 53 miljarder euro i skulder under första kvartalet, cirka en tredjedel av euroområdets totala summa för denna period.

Kronan har samtidigt stärkts med 1 öre mot dollarn till 6:89 sedan fredagens tidiga stängning.

Riksbankschef Stefan Ingves sade i en intervju med Dagens Nyheter att bankerna tydligare bör redovisa storleken på sina räntemarginaler och han upprepade bedömningen att reporäntan ligger kvar på 1,75 procent under hela 2012.

Kinas president Hu Jintao sade i sitt nyårstal att Kina under nästa år måste balansera en "relativt snabb" ekonomisk tillväxt med inflationskontroll och Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan upprepade budskapet att Kina kommer att bedriva en "klok" (prudent) penningpolitik under 2012. Han sade också att yuanens handelsband kan komma att vidgas.

Bland veckans viktiga punkter kan nämnas protokoll från

såväl Riksbankens som Federal Reserves senaste räntemöten liksom inköpschefsindex från USA och Storbritannien samt tysk arbetslöshetsstatistik på tisdagen.

På onsdag blir det inköpschefsindex för tjänstesektorn från Sverige och euroområdet, liksom KPI från euroområdet och amerikanska industriorder.

På torsdagen vankas en hel del intressant amerikansk statistik, bland annat ISM inköpschefsindex för den tjänstesektorn, ADP:s sysselsättningsstatistik och veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa.

När den svenska marknaden håller stängt på trettondagsafton på fredagen kommer tung statistik i form av den amerikanska sysselsättningsrapporten för december, liksom december månads konjunkturbarometrar från euroområdet och tyska industriorder i november.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?