1515
Annons

Räntor och valutor: Lugn start på marknaden

Svenska marknadsräntor visar små förändringar i inledningen av årets första handelsdag samtidigt som kronan stärkts något öre mot dollarn och euron under helgen.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan öppnar oförändrat till 1,63 procent medan den tyska tioårsräntan stiger 3 punkter till 1,86 procent. Euron handlas stabilt mot dollarn.

Under måndagen är det helgstängt i såväl USA som Japan, Kina och Storbritannien.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex för den svenska industrin steg mer än väntat till 48,9 i december från 47,6 i november. Enligt SME Direkts enkät väntades en marginell uppgång till 47,7.

Silf/Swedbank skrev i en kommentar att konjunkturen visserligen fortsätter att försämras inom industrin, men att uppgången i inköpschefsindex visar att takten i nedgången har stannat av något.

"Indexet för industriföretagens produktionsplaner steg betydligt i december, men det är för tidigt att avgöra om ett trendbrott är förestående inte minst som orderstockarna fortsätter att krympa och den globala konjunkturen alltjämt är svag, vilket också märks av det låga pristrycket via fallande rå- och insatsvarupriser", skrev Silf/Swedbank.

Bland de olika indexen kan nämnas att produktionsindex steg till 49,2 från 46,2, att index över rå- och insatsvarupriser låg stilla på 42,6 och att index över planerad produktion om sex månader steg till 59,3 från 51,6.

Nordea skriver i en kommentar att PMI visserligen steg i december men att alla viktiga delindex fortsatt ligger under 50-strecket och att statistiken indikerar en minskad produktion. Banken noterar att index för planerad produktion om sex månader steg, men menar att detta är en dålig indikator.

Riksbankschef Stefan Ingves sade i en intervju med Dagens Nyheter att bankerna tydligare bör redovisa storleken på sina räntemarginaler och han upprepade bedömningen att reporäntan ligger kvar på 1,75 procent under hela 2012

Under måndagen kommer statistik över den svenska fordonsförsäljningen i december och definitiva inköpschefsindex från euroområdet. Som vanligt räknar analytikerna med att det preliminära utfallet står sig och att industrins inköpschefsindex därmed steg till 46,9 i december från 46,4 i november.

Helgens nyhetsflöde har dominerats av nyårstal från en lång rad beslutsfattare världen över och såväl Tysklands förbundskansler Angela Merkel som Frankrikes president Nicolas Sarkozy varnade för att 2012 kommer att bli ett tufft år. Angela Merkel sade att 2012 kommer att bli ett turbulent år, "utan tvekan" svårare än 2011, och hon lovade att lovade att "göra allt" för att för att rädda euron.

"Vägen för att övervinna detta kommer inte att vara utan bakslag men i slutänden kommer Europa att komma ut starkare efter krisen än före", sade hon.

Nicolas Sarkozy sade att Frankrike har gjort vad som krävs för att få kontroll över budgetunderskottet och prioriteringarna inför 2012 är att få återstarta tillväxten och förbättra konkurrenskraften.

På valutamarknaden handlas euron rätt stabilt mot dollarn från fredagens svenska stängning samtidigt som yenen gått starkt och bland annat har stärkts till nivåer just under 77 mot dollarn.

Den svenska kronan har stärkts något öre mot dollarn och euron.

Amerikanska marknadsräntor sjönk 2-3 punkter på fredagen efter svensk stängning och den tioåriga statsobligationsräntan var ned 2 punkter ned till 1,88 procent. Wall Street Journal skrev att bakom de sjunkande räntorna låg framför allt justeringar av portföljer inför årsskiftet i en tunn handel.

Kinas inköpschefsindex för industrin steg oväntat mycket till 50,3 i december från 49,0 föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät väntades inköpschefsindex stiga marginellt till 49,1.

Kinas president Hu Jintao sade i sitt nyårstal att Kina under nästa år måste balansera en "relativt snabb" ekonomisk tillväxt med inflationskontroll och Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan upprepade budskapet att Kina kommer att bedriva en "klok" (prudent) penningpolitik under 2012. Han sade också att yuanens handelsband kan komma att vidgas.

Tisdagen bjuder på protokoll från såväl Riksbankens som Federal Reserves senaste räntemöten liksom inköpschefsindex från USA och Storbritannien, som alltså håller helgstängt på måndagen. Dessutom kommer tysk arbetslöshetsstatistik.

På onsdag blir det inköpschefsindex för tjänstesektorn från Sverige och euroområdet, liksom KPI från euroområdet och amerikanska industriorder.

På torsdagen vankas en hel del intressant amerikansk statistik, bland annat ISM inköpschefsindex för den tjänstesektorn, ADP:s sysselsättningsstatistik och veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa.

När den svenska marknaden håller stängt på trettondagsafton på fredagen kommer tung statistik i form av den amerikanska sysselsättningsrapporten för december, liksom december månads konjunkturbarometrar från euroområdet och tyska industriorder i november.

Table


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?