Annons

USA-börser: Storbolagen satte positiv ton

De ledande amerikanska börsindexen stängde högre på torsdagskvällen. Fortsatt optimism kring den amerikanska arbetslöshetsstatistiken och starka bankrapporter som påverkat handeln under dagen utgjorde utmärkande faktorer under kvällen.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp 0,4 procent till 12.625. Det bredare S&P 500 steg med 0,5 procent till 1.314. Nasdaq Composite noterades 0,7 procent högre till 2.788. På New York Stock Exchange omsattes cirka 800 miljoner aktier och på Nasdaq cirka 2 miljarder aktier.

Morgan Stanley och Bank of America var sist ut av de amerikanska storbankerna att redovisa resultat för det fjärde kvartalet. Morgan Stanleys justerade förlust var lägre än väntat; -0,14 dollar mot förväntade -0,57 dollar. Aktien steg med 5,4 procent.

Bank of America rapporterade ett resultat per aktie på 0,15 dollar vilket var bättre än analytikerna väntat sig. Samtidigt uttalade sig vd Brian Moynihan om att bankens ökat sitt kapital och sin likviditet. Aktien stängde upp med 2,4 procent.

Finanssektorn var bästa sektor på Dow Jones. Bland de andra amerikanska storbankerna var JP Morgan upp 1,1 procent, Citigroup steg med 1,0 procent medan Wells Fargo var ned 0,3 procent.

"Det har varit en lättnad att finanssektorn har deltagit i uppgångarna" sade Brian Jacobsen, på Wells Fargo Advantage Funds i Wisconsin, till Bloomberg News.

På statistikfronten redovisades under dagen data för antalet nyanmälda arbetslösa. Antalet sjönk med 50.000 personer till 352.000 personer under förra veckan i jämförelse med veckan före. Väntat var en nedgång till 384.000.

Feds index över tillverkning i Philadelphiaområdet ökade till 7,3 i januari mot 6,8 föregående månad där värden över noll indikerar expansion. Analytikers förväntningar låg i en undersökning av Bloomberg News på 10,3.

Bland enskilda bolag ansökte Kameratillverkaren Eastman Kodak om konkursskydd, dess aktie backade 35,1 procent på Wall Street.

Järnvägsbolaget Union Pacific steg 2,2 procent efter att bolagets lönsamhet överstigit förväntningarna.

Ebay som lämnade rapport efter New York börsens stängning på onsdagen redovisade en försäljning och ett resultat över analytikernas förväntan. Aktien stängde upp 5,4 procent på torsdagskvällen.

Räntan för den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 7 punkter till 1,98 procent.

Håll koll med di.se:s nyhetsbrev.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?