Annons

Råvaror: Kina och USA lyfter priserna

Priserna på råvaror noterade breda uppgångar på torsdagsförmiddagen, efter stöd från uppgifter om förestående lättnader i Kina och tecken på fallande amerikanska oljelager.

Vid klockan 11.50 hade WTI-oljans första termin stigit med 1:10 dollar till 101:69 dollar. Brent-terminen hade vid samma tid ökat 0:90 dollar till 111:56 dollar.

På onsdagskvällen avslog USA:s president Barack Obama Transcanadas ansökan om att få bygga den omtalade oljeledningen Keystone XL, som var planerad att gå mellan Kanada förbi Cushing och till raffinaderier i Mexikanska golfen.

Nekandet hänvisades till miljöskäl, men stötte snabbt på protester från republikaner och fackförbund. Presidenten öppnade dock för att Transcanada får söka nytt tillstånd för bygge, och många bedömare tror på att ett tillstånd förr eller senare kommer att utfärdas beroende på hur den planerade rutten ser ut.

Priserna har fått stöd av att American Petroleum Institute, API, i går rapporterade att de amerikanska råoljelagren sjönk med 4,8 miljoner fat förra veckan. Å andra sidan steg bensinlagren enligt statistiken med 4,3 miljoner, men destillatlagren minskade med 0,9 miljoner.

Om statistiken, som är preliminär och endast bör tolkas som en indikation på det faktiska utfallet, visar sig likna den officiella statistiken från DOE på eftermiddagen, skulle det understiga förväntningarna betydligt. Analytiker i Bloomberg News enkät räknar nämligen med att råoljelagren ska ha stigit med 3,0 miljoner fat per dag, medan bensin- och destillatlagren spås ha ökat med 2,4 respektive 1,4 miljoner.

"Det var en stor nedgång" i råoljelagren som rapporterades av API. "Därmed har förväntningarna inför DOE:s siffror har definitivt ställts ned. Å andra sidan kan det ge en besvikelse om råoljestatistiken inte minskar", sade Hannes Loacker, analytiker vid Raiffeisen AG till Bloomberg News.

Vad gäller Iran sade landets USA-ambassadör Mohammad Khazaee att en stängning av Hormuzsundet fortfarande är aktuell om "utländska krafter vill skapa problem i Persiska Viken", utan någon närmare förklaring av vad som representerar ett "problem".

Han sade att det inte finns något beslut om att blockera och stänga Hormuzsundet så länge som Iran inte hotas allvarligt och någon vill dra åt snaran. Alla valmöjligheter är, eller skulle vara, aktuella.

"Sannolikheten för en förestående utbudsstörning är låg, men spänningarna är höga och det faktum att det är valår i USA och Iran innebär att möjligheten för att båda sidor överreagerar utgör en överhängande prisrisk på oljemarknaderna...", skriver Citigroup i ett marknadsbrev.

Kinas premiärminister Wen Jiabao sade på onsdagskvällen att landet inte står bakom "att införa tryck och sanktioner", mot Iran men förklarade samtidigt att Kina stödjer de så kallade "fem-plus-ett"-samtalen för att försöka hitta en lösning. Oljeimporten från Iran beskrev han som "normal".

Bland basmetallerna på London Metal Exchange steg kopparns tremånaderstermin med 143 dollar till 8.382 dollar per ton. Kopparn har nu hittills under året stigit hela 10 procent, och är uppe på den högsta nivån sedan september 2011.

"Generellt är marknadssentimentet mycket bättre än för några veckor sedan, eftersom negativa överraskningar från Europa har uteblivit. Med bättre USA-data och förväntningar om någon sorts lättnad ifrån Kina, siktar koppar nu mot 8.500 dollar", sade Lian Zheng, analytiker vid Xinhu Futures till Bloomberg News.

Bland övriga industrimetaller steg zinkpriset 23 dollar till 2.025 dollar per ton medan nickel noterades till 19.700, en uppgång med 205 dollar.

Bloomberg News rapporterade under natten, med hänvisning till fyra källor med insyn, att Kinas banktillsynsmyndighet håller på att rita upp en plan för att lätta på kapitalkraven för bankerna.

"Uppenbarligen är myndigheten oroad över trögare ekonomisk tillväxt och börjar nu bli motvillig att begränsa bankernas utlåningskapacitet för mycket. Det här kommer att minska kapitalbehoven som bankerna har och ge de fler incitament att öka utlåning till småföretag som har ont om pengar", sade Sheng Nan, analytiker vid CCB International Securities till Bloomberg News.

Enligt statistik från World Bureau of Metal Statistics, WBMS, noterade den globala kopparmarknaden ett utbudsunderskott om cirka 100.000 ton i november. Det berodde i huvudsak på stark efterfrågan som steg med 4,2 procent från i oktober.

"Framförallt Kina har utnyttjat de låga priserna för att köpa betydligt mer koppar. Generellt börjar vi se väldigt robust global efterfrågan med tanke på skuldkrisen i euroområdet och de osäkra ekonomiska utsikterna", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Bland ädelmetallerna steg spotpriset på guld med cirka 5 dollar till 1.665 dollar per uns, medan silver ökade 0:234 dollar till dryga 30:77.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från TamtronAnnons

Smart fordonsvåg revolutionerar viktig del av logistikflödet

Ett överlastat lastbilsekipage kan bli en dyr historia. Här gäller det att väga fordonet på ett tillförlitligt sätt för att garantera att lasten ligger inom lagens ramar, men också för att lasta så kostnadseffektivt och hållbart som möjligt. Nyckeln till framgång skulle kunna vara smartare vågsystem. 

Alla företag som på ett eller annat sätt arbetar med transport kan nog enas om att vägning av last är en central del av verksamheten. Här handlar det om att lasta så effektivt som möjligt och därmed minska antalet transporter – och samtidigt undvika överlastning. 

Tamtron är ett av få företag i Sverige som riktat in sig på vägning, och besitter första plats när det gäller vägning och vågsystem för hjulburna fordon. Sedan 1989 har företaget hjälpt sina kunder att effektivisera sitt arbete och levererat träffsäkra lösningar. Nu väljer Tamtron att utöka sitt erbjudande inom affärssegmentet Transport & Logistik, där man räknar med att göra enorm skillnad med sina vågsystem. Här handlar det framför allt om uppkopplade markförlagda fordonsvågar.

– Vi levererar en våg från Motus Weighings som kan väga en långtradares vikt och samla in träffsäkra mätdata på bara några sekunder, utan att ekipaget behöver stanna. Detta innebär att vi kan effektivisera vägningsprocessen, undvika tomgångskörning och spara in på 1000-tals liter bränsle. Tillsammans med detta vågsystem kan vi även leverera axelvikter, säger Thomas Larsson, vd på Tamtron i Sverige.

Den dynamiska vågen kan förbättra logistikflödet på ett väldigt konkret sätt. Traditionella markförlagda vågar ockuperar en stor yta på ett logistikområde då de behöver vara runt 24 meter, medan vågen som Tamtron levererar enbart är sex meter lång. Här frigörs en stor yta som kan användas för kärnverksamheten.

Tamtron tillhandahåller också ett molnsystem som automatiskt samlar in vägningsdata. Systemet identifierar vilket fordon som kör över vågen och slår fast aktuell vikt, tid och plats. Här ges möjligheten för alla berörda att få realtidsuppdaterad information direkt i mobiltelefonen, och underlaget kan användas för att göra rapporter och fakturaunderlag. 

– Behovet av att mäta och samla in data ökar hela tiden inom den här branschen, och utvecklingen går otroligt snabbt. På bara sju år har företagen gått från att skriva ner vägningsresultat på papper, till att vilja få in detta i digitala system direkt, säger Thomas Larsson och tillägger:

–  Möjligheterna med dynamiska och uppkopplade fordonsvågar är väldigt många, och vi vet att det här kommer bli en game changer för företag inom transport- och logistikbranschen. 

Fakta om Tamtron 

Tamtron är en internationell tillverkare av intelligenta vågar och informationshanteringsystem för vägningstransaktioner. Företaget utvecklar och säljer vågsystem för mobila maskiner som hjullastare, gaffeltruckar och timmerhanterare samt vågsystem för tung vägning av exempelvis lastbilar och tåg. Tamtron är dessutom ackrediterat kontrollorgan och utför verifiering av olika vågsystem.

Är du nyfiken på hur du kan effektivisera dina transporter med ett smartare vågsystem? Läs mer här. 

 

Mer från Tamtron

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tamtron och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?