Annons

Räntor & valutor: Euron något starkare

De amerikanska statspappersräntorna noterar tidigt på torsdagsmorgonen måttliga uppgångar jämfört med onsdagens svenska stängning, medan euron har stärkts något.

I Grekland har företrädare för regeringen och privata investerare börjat föra diskussioner med förhoppningar att nå en överenskommelse till helgen om att skriva ned en del av landets skulder, enligt en företrädare för det grekiska finansdepartementet. Det lyfte humöret på de amerikanska börserna och pressade upp räntorna på statsobligationerna.

"Det verkar ske ganska ordentliga försök från båda sidor av bordet att undvika en oordnad default", sade Sharon Shark, chef för räntestrategi vid Sterne Agee till Wall Street Journal.

USA-räntorna visar relativt måttliga förändringar sedan onsdagens svenska stängning. Räntan på den tioåriga statsobligationen har vid klockan 6.55 stigit 3 punkter till 1,89 procent, medan tvåårsräntan är oförändrad på 0,22 procent.

"Det finns ändå fortfarande en stor aptit för amerikanska statspapper. Inflationen är under kontroll", sade Tomohisa Fujiki, räntestrateg vid BNP Paribas i Tokyo till Bloomberg News.

På onsdagen uppgav IMF att de siktar på att öka fondens utlåningsresurser med upp till 500 miljarder dollar, baserat på tjänstemännens bedömning på ett potentiella globala finansieringsbehov på 1.000 miljarder dollar de kommande åren.

Denna uppskattning inkluderar de europeiska åtagandena den senaste tiden att öka fondens resurser med omkring 200 miljarder dollar, och enligt analytiker var uppgifterna också en bidragande faktor till ränteuppgångarna.

På valutamarknaden har euron stärkts något mot dollarn, till 1:295 från 1:282 vid svensk onsdagsstängning. Samtidigt noteras euron på 98:7 mot yenen.

"Euron skulle kunna sikta på 90 yen under detta är, men för närvarande ligger alla undervikt I euro och täcker korta positioner så fort det kommer några positiva nyheter om Europa", sade Osamu Takashima, valutastrateg vid Citibank till Reuters.

Kronan har i sin tur stärkts 3 öre till 6:84 mot dollarn, medan den har stärkts 1 öre till 8:79 mot euron.

Här hemma i Sverige är schemat tunt men i Europa är det mer händelserikt, bland annat med obligationsemissioner i flera länder. På förmiddagen emitterar Frankrike, Spanien, Ungern och Storbritannien alla statsobligationer i flera olika löptider.

Från euroområdet kommer bland annat statistik över bytesbalansen i november, samtidigt definitiv statistik över handelsbalansen

I USA är schemat mer fullspäckat med ett stort antal statistikhållpunkter på agendan. Klockan 14.30 publiceras bland annat KPI för december, som väntas ha ökat med 0,1 procent jämfört med november. Kärn-KPI spås enligt Bloomberg News analytikerenkät ha stigit med lika med lika mycket mellan månaderna, medan konsumentpriserna i årstakt väntas ha ökat 3,0 procent.

Samtidigt släpps statistik över nyanmälda arbetslösa, där analytiker tror på en nedgång till 384.000 personer från 399.000 vid förra publiceringen då de nyanmälda steg oväntat mycket.

Något senare är det dags för Philadelphia Fed-index för januari, där bedömare räknar med att indexet ska ha varit oförändrat jämfört med i december. På onsdagen kom Empire Manufacturing in något bättre än väntat.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?