1515
Annons

Räntor & valutor: Euron försvagas

De europeiska marknadsräntorna i kärnländerna stiger något i den inledande handeln på torsdagen, efter viss optimism om att den grekiska regeringen ska komma överens med privata investerare om en "frivillig" nedskrivning av statsskulden.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras vid klockan 9.05 till 1,80 procent, upp 2 punkter jämfört med svensk stängningstid på onsdagen. Den svenska motsvarigheten är upp 1 punkt till 1,63 procent.

I Grekland har företrädare för regeringen och privata investerare sedan förra veckan fört diskussioner med förhoppningar att nå en överenskommelse till helgen om att byta ut nuvarande innehav i obligationer frivilligt för ett nytt paket som skulle ge landet större svängrum att kunna möta sina skyldigheter.

Financial Times rapporterade att det senaste förslaget i förhandlingarna är en kupong på inledningsvis 3 procent som sedan stiger till 4,5 procent när obligationen närmar sig slutet av löptiden, och hänvisade till en källa i förhandlingarna. En annan sade att den genomsnittliga räntan på obligationen skulle vara 4,25 procent under löptiden, vilket han beskrev som en ränta som "bankerna skulle vara nöjda med".

Den överenskommelsen skulle utgöra en nedskrivning om 68 procent för de privata investerarna, enligt källorna.

"Det finns en del optimism i luften", sade en person med insyn i förhandlingarna, medan en annan sade att "det är för tidigt att säga. Vid den här tiden förra veckan var vi väldigt hoppfulla, men sedan misslyckades vi med att komma överens".

Analytiker bedömer ändå generellt att det sker framsteg i förhandlingarna, och att möjligheten för en överenskommelse har ökat.

"Det verkar ske ganska ordentliga försök från båda sidor av bordet att undvika en oordnad default", säger Sharon Shark, chef för räntestrategi vid Sterne Agee till Wall Street Journal.

På onsdagen uppgav IMF att de siktar på att öka fondens utlåningsresurser med upp till 500 miljarder dollar, baserat på tjänstemännens bedömning på ett potentiella globala finansieringsbehov på 1.000 miljarder dollar de kommande åren.

Denna uppskattning inkluderar de europeiska åtagandena den senaste tiden att öka fondens resurser med omkring 200 miljarder dollar, och enligt analytiker var uppgifterna också en bidragande faktor till ränteuppgångarna.

Förslaget har dock uppgetts stött på motstånd från bland annat USA, som inte vill delta, och på morgonen rapporterade Reuters, med hänvisning till en japansk regeringskälla, att "Japan inte har gjort några åtaganden vad gäller bidrag till IMF".

Däremot sade företrädaren att Japan står redo att erbjuda bilaterala lån till IMF för att stödja Europas åtgärder att stävja krisen, men att landet vill se starka åtaganden från de europeiska länderna själva att lösa frågan.

Vad gäller Italien har premiärminister Mario Monti uppgett att han på fredag kommer att presentera ett åtgärdspaket som syftar till att öka tillväxten och konkurrenskraften i landet.

På valutamarknaden har euron stärkts något mot dollarn, till 1:285 från 1:282 vid svensk onsdagsstängning.

Kronan har i sin tur stärkts blygsamma 2 öre till 6:84 mot dollarn, medan den har stärkts 1 öre mot euron till 8:80.

Här hemma i Sverige är dagordningen tunn men i Europa är det mer händelserikt, bland annat med obligationsemissioner i flera länder. På förmiddagen emitterar Frankrike, Spanien, Ungern och Storbritannien alla statsobligationer i flera olika löptider.

Från euroområdet kommer bland annat statistik över bytesbalansen i november, samtidigt definitiv statistik över handelsbalansen

I USA är schemat mer fullspäckat med ett stort antal statistikhållpunkter på agendan. Klockan 14.30 publiceras bland annat KPI för december, som väntas ha ökat med 0,1 procent jämfört med november. Kärn-KPI spås enligt Bloomberg News analytikerenkät ha stigit med lika med lika mycket mellan månaderna, medan konsumentpriserna i årstakt väntas ha ökat 3,0 procent.

Samtidigt släpps statistik över nyanmälda arbetslösa, där analytiker tror på en nedgång till 384.000 personer från 399.000 vid förra publiceringen då de nyanmälda steg oväntat mycket.

Något senare är det dags för Philadelphia Fed-index för januari, där bedömare räknar med att indexet ska ha varit oförändrat på 10,3 jämfört med i december. På tisdagen kom Empire Manufacturing index in något bättre än väntat.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?