Annons

USA-börser: Nätta uppgångar på börserna

Börserna inledde lätt uppåt i New York på onsdagen efter en dag med bland annat en stark Goldman Sachs-rapport och glädjande IMF-planer.
Strax efter klockan 17 var Dow Jones Industrial Average upp 0,5 procent till 12.545. Det bredare S&P 500 steg med 0,6 procent till 1.301. Nasdaq Composite noterades 0,8 procent upp till 2.750.

På New York-börsen hade cirka 210 miljoner aktier och på Nasdaq cirka 630 miljoner aktier omsatts. Starkast på Dow Jones-index gick råvarubolagen, medan olje- och gasbolag jämte telekomföretagen var de enda sektorerna på minus.

Goldman Sachs rapporterade ett halverat resultat jämfört med föregående period, men ändå klart över analytikernas förväntningar: 50 procent bättre på resultatnivå.

I vd-rapporten talas om att investmentbanken är välpositionerad inför det förhoppningsvis stundande bättre transaktionsklimatet, och aktien steg under den rapportkonferens som ägde rum under öppningshandeln. Finanschefen sade då att det fortfarande råder en tydlig nedgångsfas i ekonomin, och att han inte ser något tydlig slut på fasen. Vidare aviserades en höjning av sparmålet, och aktien var upp 5,5 procent efter en knapp timmes handel. Med följde Bank of America, upp 3,4 procent, och JP Morgan som steg lika mycket.

Även Bank of New York Mellon rapporterade, men 11 procent sämre än analytikernas förväntningar på resultatnivå. Aktien gick ned 4 procent.

Yahoo, vars forne galjonsfigur Jerry Yang aviserade sin avgång sent på tisdagen, var upp 2,7 procent.

I övrigt efter börsens stängning visade världens största gruvbolag BHP Billiton upp en stark järnmalmsproduktion under sitt senaste kvartal, och höjde prognosen för 2012. Aktien var upp 2,2 procent.

På institutionell nivå meddelade IMF att de siktar på att öka fondens utlåningsresurser med upp till 500 miljarder dollar, baserat på tjänstemännens bedömning på ett potentiellt globalt finansieringsbehov på 1.000 miljarder dollar de kommande åren.

Meddelandet satte stämningen på världens finansmarknader på onsdagen, och en viss skjuts fick New York- börsen även av att stämningsläget bland amerikanska husbyggare steg till hela 25 i januari, upp från 21 månaden före och mer än väntade 22, något som meddelades efter en halvtimmes handel.

Industriproduktionen steg däremot något mindre än väntat, 0,4 procent mot väntade 0,5, och producentpriserna sjönk 0,1 procent i december jämfört med en väntad ökning på lika mycket. Detta publicerades dock före börsens stängning och gav tillsynes inget större avtryck i risksentimentet.

"Makrodata fortsätter att vara ganska positiv, och vi är rustade för en hygglig tillväxt", kommenterade Paul Zemsky, förvaltare vid ING i New York, dagens marknadshumör för Bloomberg News.

Den amerikanska tioåriga obligationsräntan var upp 1 punkt till 1,85 procent, och euron var vid 16.15-tiden upp 1 cent, jämfört med tisdagen, till 1:2825 gentemot dollarn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?