Annons

Stockholmsbörsen: Svagare tillväxtsiffror lägger sordin

Stockholmsbörsen backade med de ledande europeiska börserna på onsdagsmorgonen. Sentimentet tyngdes av Världsbankens sänkta prognos för global tillväxt.

"Det är mycket osäkert om denna mycket svagare prognos kommer att uppnås", skrev Världsbanken i prognosen.

Klockan 10.35 var OMXS30 0,5 procent lägre till noteringen 1.020,3. Omsättningen var 2,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 3,8 miljarder kronor.

Asienbörserna inledde onsdagens handel upp, men uppgången har mattats av under morgonen.

I Frankfurt var DAX oförändrad medan CAC40, FTSE 100 och Euro Stoxx 50 samtliga var ned 0,3 procent.

Världsbanken skrev i sin nya konjunkturprognos ned den globala BNP-tillväxten till 2,5 procent 2012, från 3,6 procent i juni. Euroområdets ekonomi väntas krympa med 0,3 procent i år, en nedrevidering från en tillväxt på 1,8 procent, och enligt Världsbanken hotar en recession i euroområdet att förvärra inbromsningen i tillväxtländerna. För USA sänks BNP- prognosen till 2,2 procent från tidigare 2,9 procent.

I Stockholm tappade Boliden 1,9 procent. SSAB A var ned 1,8 procent. Boliden har fått rekommendationen sänkt till öka från Handelsbanken Capital Markets medan rekommendationen för SSAB sänks till minska, från tidigare öka av samma bank.

Credit Suisse har sänkt rekommendationen på Tele2 till neutral, från outperform och UBS har plockat bort aktien från sin "most preferred Telcos"-lista. Aktien tappade 2,0 procent till 130,90 kronor. Teliasonera var ned 0,8 procent.

På rekommendationsfronten har vidare Credit Suisse höjt rekommendationen på Swedbank till neutral, från underperform. Swedbank A var upp 0,3 procent till 97 kronor.

Bank of America Merrill Lynch har i sin tur sänkt rekommendationen på Skanska till underperform, från neutral. Skanska B tappade 2,1 procent till 117,40 kronor.

Telekombolagen Ericsson B och Nokia hittades bland bolagen som utvecklades bättre än index med uppgångar på 0,2 respektive 2,4 procent till 66,70 samt 38,67 kronor.

Nederländska ASML, som tillverkar utrustning till halvledarindustrin, lyfte 1,2 procent efter att ha redovisat ett bättre resultat än väntat för det fjärde kvartalet 2011.

Electrolux B var 0,1 procent ned till 119,40 kronor. Deutsche Bank har sänkt riktkursen för Electrolux till 150 från 155 kronor med en upprepad köprekommendation.

Modebolaget RNB, Retail and Brands, rapporterade ett resultat efter skatt på -28 miljoner kronor för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret (34). I samband med rapporten meddelade bolaget att JC Norge ska avvecklas helt samt att ytterligare Brothers & Sistersbutiker ska konverteras till renodlade Brothersbutiker. Aktien var 1,0 procent lägre.

Danske Bank har sänkt rekommendationen för Tradedoubler till sälj från behåll. Aktien tappade 6,1 procent.

Kring 10.35 var terminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen i det närmaste oförändrade. Under onsdagen väntas Goldman Sachs rapportera inför USA-öppning.

På tisdagen hade banker en svag utveckling i den amerikanska handeln i spåren av svag rapport från Citigroup. Wells Fargo kom dock in något bättre än väntat.

Från USA väntas i eftermiddag bland annat statistik över PPI i december samt industriproduktion i november.

Från europeiskt håll väntar en portugisisk emission av statsskuldsväxlar strax före lunch. Denna kan bli intressant då landets statsobligationsräntor stigit kraftigt i spåren av Standard & Poor's nedgradering av Portugals kreditbetyg.

Dessutom ska förhandlingarna om skuldbyte i Grekland återupptas under dagen. Hedgefondsförvaltaren Bruce Richards, vd för New York-baserade Marathon Asset Management och ledamot av den 32-hövdade borgenärskommittén som förhandlar med Grekland, sade i en intervju med Bloomberg Businessweek på tisdagskvällen att Grekland och de privata långivarna närmar sig en uppgörelse. Uppgörelsen skulle ge långivarna tillgångar till ett värde av 32 cent för varje euro de lånat ut.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?