Annons

Stockholmsbörsen: Dagen efter-stämning i handeln

Utvecklingen var oregelbunden på Europas börser strax efter lunch på onsdagen. Sentimentet förbättrades något av att IMF föreslagit att fondens utlåningskapacitet ska utökas kraftigt. I Stockholm tyngdes bland annat Tele2 av sänkta rekommendationer.

"Det är 'dagen efter'-stämning, nyhetsfattigt och odramatiskt. I går var det full fart drivet av Kinastatistik och SCA-affär. IMF:s utökade reserver har gett viss glädje", sade Esbjörn Lundevall, chef på SEB Aktiehandel, till nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.25 var OMXS30 0,2 procent lägre till noteringen 1.022,9. Omsättningen var 5,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 8,9 miljarder kronor.

I Frankfurt var DAX upp 0,3 procent och Euro Stoxx 50 steg 0,1 procent. CAC40 och FTSE 100 var oförändrade.

På den negativa sidan hittades Tele2 B som tappade 1,7 procent till 131:20 kronor. UBS har plockat bort aktien från sin "most preferred Telcos"-lista medan Credit Suisse har sänkt sin rekommendation på Tele2 till neutral, från outperform. Teliasonera var ned 0,9 procent till 45:11 kronor.

Boliden retirerade 0,9 procent. SSAB A var ned 1,1 procent. Boliden har fått rekommendationen sänkt till öka från Handelsbanken Capital Markets medan rekommendationen för SSAB sänks till minska, från tidigare öka av samma bank.

Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning av Alliance Oil med en köprekommendation och en riktkurs på 116 kronor och Bank of America Merrill Lynch har upprepat tidigare köprekommendation på bolaget men sänkt riktkursen till 115 kronor. Morgan Stanley har dock sänkt sin rekommendation på bolaget till undervikt, från jämvikt. Aktien steg 0,9 procent till 83:50 kronor medan Lundin Petroleum tappade 1,2 procent.

Bank of America Merrill Lynch har i sin tur sänkt rekommendationen på Skanska till underperform, från neutral. Skanska B tappade 0,3 procent till 119:50 kronor.

Telekombolagen Ericsson B och Nokia hittades bland bolagen som utvecklades bättre än index med uppgångar på 0,5 respektive 3,5 procent till 66:90 samt 39:10 kronor.

"Mäklarhusrekommendationer har drivit vissa kurser och Nokia fortsätter upp på hopp om ny bättre telefon", sade SEB:s Esbjörn Lundevall till Nyhetsbyrån Direkt.

Electrolux B var 1,1 procent högre till 120:80 kronor. BNP Paribas var störst nettoköpare. Deutsche Bank har upprepat köp av aktien med sänkt riktkurs till 150, från 155, kronor.

Modebolaget RNB, Retail and Brands, rapporterade ett resultat efter skatt på -28 miljoner kronor för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret (34). I samband med rapporten meddelade bolaget att JC Norge ska avvecklas helt samt att ytterligare Brothers & Sistersbutiker ska konverteras till renodlade Brothersbutiker. Aktien var 0,3 procent upp.

Danske Bank har sänkt rekommendationen för Tradedoubler till sälj från behåll. Aktien tappade 2,8 procent.

Kring 13.25 var terminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen upp mellan 0,1 och 0,3 procent. Vid 14-tiden väntas Goldman Sachs kvartalsrapportera.

På tisdagen hade banker en svag utveckling i den amerikanska handeln i spåren av svag rapport från Citigroup. Wells Fargo kom dock in något bättre än väntat.

På makrofronten väntas bland annat statistik över PPI i december samt industriproduktion i november.

På marginalen förbättrades risksentimentet strax före lunchtid sedan Internationella valutafonden föreslagit en utökning med 500 miljarder dollar för att skydda den globala ekonomin mot en eventuell förvärrad skuldkris i Europa.

Dessförinnan hämmade Världsbankens nya konjunkturprognos utvecklingen på finansmarknaderna. Den globala BNP-tillväxten skrevs ned till 2,5 procent 2012, från 3,6 procent i juni. Euroområdets ekonomi väntas krympa med 0,3 procent i år, en nedrevidering från en tillväxt på 1,8 procent, och enligt Världsbanken hotar en recession i euroområdet att förvärra inbromsningen i tillväxtländerna. För USA sänks BNP-prognosen till 2,2 procent från tidigare 2,9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?