1515
Annons

Råvaror: Oljan fortsätter uppåt

Oljepriserna har fortsatt upp under onsdagen. Basmetallerna visar överlag en liten nedgång medan guldet handlas något högre.

Vid klockan 8.30 hade WTI-oljans första termin stigit med 0,50 dollar till 101,21 dollar. Brent-terminen hade vid samma tid stigit 0,41 dollar till 111,94 dollar.

"Marknaden får mycket stöd av spänningarna vad gäller Iran. Men vi har samtidigt mycket osäkerhet om Europa och denna faktor kan komma att dämpa marknaden", sade Ken Hasegawa på Newedge Group till Bloomberg News.

Iran uppmanade Saudiarabien att vara mer "ansvarstagande" i sina kommentarer. Detta efter att Saudiarabien uppgett att de är redo att ersätta utbudsförluster om EU skulle införa sanktioner mot import av iransk olja. Enligt Saudiarabiens oljeminister kan de lätt öka produktionen till så mycket som 11,8 miljoner fat per dag vid behov.

"Om denna kommentar är den officiella hållningen hos Saudiarabien så rekommenderar vi de saudiska myndigheterna att vara mer kloka och ansvarstagande i sitt agerande", sade Irans utrikesminister Ali Akbar Salehi på tisdagen, enligt nyhetsbyrån Fars.

EU:s utrikesministrar ska vid sitt möte den 23 januari ta upp frågan om eventuella sanktioner mot Iran, som ett led för att öka påtryckningarna vad gäller landets kärnenergiprogram.

Japans finansminister Jun Azumi sade på onsdagen, efter ett möte med Storbritanniens finansminister George Osborne, att han delar bedömningen hos USA och EU om allvaret i den iranska kärnenergifrågan. Japan kommer att minska oljeimporten från Iran, men vill samtidigt se en fredlig lösning på frågan och minimera skadan för Japans del.

USA har begärt av Sydkorea att de minskar importen från Iran med hälften, medan Sydkoreas hållning är att minska importen med cirka 30 procent.

På onsdagskvällen publicerar American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella rapporten på torsdagen räknar analytiker enligt Bloomberg News enkät med att råoljelagren ska ha stigit med 3,0 miljoner fat förra veckan, medan bensinlagren väntas ha ökat med 2,7 miljoner fat.

Bland basmetallerna har kopparns tremånaderstermin sjunkit med 10 dollar till 8.190 dollar per ton.

Bättre data från Europa och USA och utrymme för lättnader i en kinesisk ekonomi som ser ut att gå mot en kontrollerad dämpning har tidigare gett stöd åt bland annat kopparpriset.

"Marknaden har antagit en inbromsning i Kina och möjligheten av flera default i Europa. Framåtblickande så ökar nu chanserna för en positiv utveckling, som en (penningpolitisk) lättnad i Kina och ytterligare förbättringar i den amerikanska ekonomin", sade Zhang Tianfeng på Dongxing Futures till Bloomberg News.

Zink har sjunkit 11 dollar till 1.990 dollar per ton, medan nickel har sjunkit 115 dollar till 19.410 dollar per ton.

Världsbanken skriver i sin nya konjunkturprognos ned den globala BNP-tillväxten till 2,5 procent 2012, från 3,6 procent i juni. För 2013 väntas tillväxten uppgå till 3,1 procent.

Euroområdets ekonomi väntas krympa med 0,3 procent i år, och enligt Världsbanken hotar en recession i euroområdet att förvärra inbromsningen i tillväxtländerna. För USA sänks BNP-prognosen till 2,2 procent från tidigare 2,9 procent.

På ädelmetallmarknaden bidrog den svagare dollarn till att spotpriset på guld ökat med cirka 5 dollar till 1.657 dollar per uns. Silvret visar en uppgång med 0,08 dollar till 30,17 dollar per uns.

"Safe haven-flödena har gått in i dollar snarare än guld under de senaste månaderna, där guldet fått ledning av andra råvaror, och då i synnerhet industrimetallerna. Det finns inte så mycket input för att driva guldet utanför intervallet på 1.550 till 1.700 dollar, så vi kan få se investerare ta hem vinster vid uppgångar och kliva in i marknaden vid nedgångar", sade Qu Ing på Zhongzhou Futures till Bloomberg News.

Table


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?