Annons

Råvaror: Breda uppgångar

Råvarupriserna rörde sig i huvudsak lägre under större delen av onsdagsförmiddagen, men strax innan lunchtid kom uppgifter om att IMF försöker öka sina utlåningsresurser vilket tyngde dollarn och gav råvarumarknaden ett lyft.

Det var Bloomberg News som med hänvisning till en källa rapporterade att IMF föreslår att fondens utlåningskapacitet ska utökas med 1.000 miljarder dollar för att skydda den globala ekonomin mot en eventuell värre skuldkris i Europa.

IMF ligger på Kina, Brasilien, Indien, Japan samt oljeproducerande länder att ge betydande bidrag IMF, som vill att en överenskommelse ska vara klar till G20:s finansministermöte i Mexico City den 25-26 februari.

Vid klockan 11.30 hade WTI-oljans första termin stigit med 0:60 dollar till 101:31 dollar. Brent-terminen hade vid samma tid stigit 0:31 dollar till 111:84 dollar.

Efter Opecs månadsrapport på tisdagen var det i dag Internationella energimyndighetens tur, där efterfrågeprognoserna reviderades ned för 2012. IEA räknar nu med att den globala efterfrågan på olja kommer att uppgå till 90,05 miljoner fat per dag, att jämföra med en prognos om 90,27 i december.

"Förhöjda priser, som delvis var en konsekvens av situationen i Iran, dämpade ytterligare utsikterna, likaså gjorde det milda vädret på norra halvklotet. Oljeefterfrågan kommer troligen att konfrontera den tillväxtdämpande kombinationen av försvagad ekonomi och höga råoljepriser under de tidiga delarna av 2012", skriver IEA.

Vidare noterar IEA att Opecs produktion fortsatte att stiga i december till den högsta nivån på tre år.

"Preliminär tankerdata tyder på att utbudet från Opec är på väg att stiga ytterligare i januari. Iran är under tryck av nya sanktioner från USA på landets centralbank, som väntas implementeras inom några månader, och det föreslagna EU-embargot mot köp av iransk olja. Därmed har kunderna intensivt sökt alternativt utbud från andra Opec- medlemmar, speciellt Saudiarabien", skriver IEA.

Vad gäller Iran uppmanade landet Saudiarabien att vara mer "ansvarstagande" i sina kommentarer. Detta efter att Saudiarabien uppgett att de är redo att ersätta utbudsförluster om EU skulle införa sanktioner mot import av iransk olja. Enligt Saudiarabiens oljeminister kan de lätt öka produktionen till så mycket som 11,8 miljoner fat per dag vid behov.

EU:s utrikesministrar ska vid sitt möte den 23 januari ta upp frågan om eventuella sanktioner mot Iran, som ett led för att öka påtryckningarna vad gäller landets kärnenergiprogram.

Japans finansminister Jun Azumi sade på onsdagen, efter ett möte med Storbritanniens finansminister George Osborne, att han delar bedömningen hos USA och EU om allvaret i den iranska kärnenergifrågan. Japan kommer att minska oljeimporten från Iran, men vill samtidigt se en fredlig lösning på frågan och minimera skadan för Japans del.

USA har uppmanat Sydkorea att minska importen från Iran med hälften, medan Sydkoreas hållning är att minska importen med cirka 30 procent.

På onsdagskvällen publicerar American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella rapporten på torsdagen räknar analytiker enligt Bloomberg News enkät med att råoljelagren ska ha stigit med 3,0 miljoner fat förra veckan, medan bensinlagren väntas ha ökat med 2,7 miljoner fat.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange har kopparns tremånaderstermin stigit med 40 dollar till 8.240 dollar per ton.

Bättre data från Europa och USA och utrymme för lättnader i en kinesisk ekonomi som ser ut att gå mot en kontrollerad dämpning har tidigare gett stöd åt bland annat kopparpriset.

"I takt med att det kinesiska nyåret närmar sig, tenderar efterfrågan säsongsmässigt att vara svagare. Vi kan komma att se en del vinsthemtagningar inom kort. Strama fysiska marknader kommer troligen att lätta något under de kommande veckorna", skrev Tobias Merath, chef för råvaruanalys vid Credit Suisse, i en rapport citerad av Bloomberg News på onsdagen.

Kopparpriset har även fått stöd av att Rio Tinto rapporterat klart lägre produktion och lägre kopparhalt malmen vid världens största koppargruva, Escondida. Under det fjärde kvartalet sjönk produktionen med 14 procent jämfört med samma kvartal 2010.

Zink ökade 19 dollar till 2.020 dollar per ton, medan nickel steg blygsamma 10 dollar till 19.535 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden bidrog den svagare dollarn till att spotpriset på guld ökat med cirka 5 dollar till 1.657 dollar per uns. Silvret visar en uppgång med knappt 0:28 dollar till 30:355.

Indien meddelade under natten att de höjer tullavgifterna på import av guld. Tullavgiften på importen av guldtackor och mynt höjs till 2 procent medan silveravgiften höjs till 6 procent.

"Det här kan leda till lägre import vilket skulle ta bort ett viktigt stöd till guldpriset", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Å andra sidan rapporterades den sydafrikanska guldproduktionen ha fallit med 4,5 procent i november från förra året. Sydafrika var världens fjärde största producent av guld 2010, men enligt Commerzbank kan landet ha tappat den placeringen till Ryssland under 2011.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?