Annons

USA-börser: Uppgången håller i sig

De tre ledande amerikanska indexen handlades klart över nollstrecket efter ett par timmars handel på tisdagen. Kinastatistik gav stöd åt sentimentet, samtidigt som tyska ZEW- och amerikanska Empire-indexen kom in över förväntan.

Vid klockan 18.00 var Dow Jones Industrial Average upp 1,0 procent till 12.543. Det bredare S&P 500 steg med 0,9 procent till 1.300. Nasdaq Composite noterades 1,1 procent upp till 2.740. På New York-börsen hade drygt 300 miljoner aktier omsatts, och på Nasdaq drygt 770 miljoner.

Banksektorn stod i fokus under dagen med rapporter från två av de ledande amerikanska bankerna, Wells Fargo och Citigroup. Rapporterna bjöd på blandade resultat: Citigroup, vars rapport kom in under analytikernas förväntningar, sjönk på rapporten och aktien noterades vid klockan 18.00 ned med 6,5 procent. Wells Fargo steg, då resultatet överträffat analytikernas förväntningar, med 1,6 procent.

Industribolagen var vinnare på Dow Jones, där bland andra United Technologies och Caterpillar var upp med 2,3 respektive 1,5 procent.

Euron var ned drygt 1 procent mot dollarn. Den amerikanska tioåriga obligationsräntan var oförändrad på 1,86 procent.

Rederiet Carnival Corporation, ägare till det italienska rederi vars Costa Concordia förliste på fredagen, var tisdagens sänke i New York, ned 14 procent den första handelsdagen efter olyckan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FolkspelAnnons

RF och Rädda Barnen överens: Höjda avgifter största hotet

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell tycker det är viktigt att avgifterna för barn- och ungdomsidrott hålls nere.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell tycker det är viktigt att avgifterna för barn- och ungdomsidrott hålls nere.

Ideella Folkspel har 71 medlemmar. Riksidrottsförbundet och Rädda Barnen är två av dem. De har många saker gemensamt. Inte minst barnens bästa. 

Läs om en outtröttlig eldsjäl  

 RF:s (Riksidrottsförbundets ordförande) Björn Eriksson säger tvärsäkert:

– Att satsa på barn och ungdomar är att vara ansvarstagande. Ingen ska känna sig utanför, alla ska få vara med – och alla ska framförallt få möjligheten att vara med!

Folkspel skapades för snart 30 år sedan och har Bingolotto, Sverigelotten och Julkalendern som sina tre stora produkter. De säljande föreningarna och organisationerna (man kan även vara förmånstagare) får alla vara med och dela på överskottet.

Senaste verksamhetsåret landade det på 232 miljoner kronor.

– Ett överskott i den storleksordningen betyder väldigt mycket. Kanske folk i dessa tider tänker till och vill vara med och bidra för att föreningslivet även i framtiden ska kunna vara den starka och nyttiga kraft som det så länge har varit, säger Björn Eriksson.

RF-ordföranden är inte orolig för idrotten i sig – men han tror att de mer långsiktiga effekterna av pandemin kan förstärka den tendens han redan tycker sig skönja.

– Idrotten håller på att bli för ojämlik. Det kunde man se redan före pandemin. Om det exempelvis skulle bli kraftigt höjda medlemsavgifter, så kommer idrotten och föreningslivet att bli exkluderande och bara något för dem som har råd, säger han och fortsätter:

– Det är det största framtida hotet mot idrotten. Jag hoppas att överskottet från Folkspel kan vara med och motverka det och hjälpa föreningar att hålla nere avgifter så att det kan ge ännu fler möjlighet att deltaga i föreningslivet.

Rädda Barnen är – på riksorganisationernas sida – en av Folkspels största förmånstagare. Senaste året landade deras överskott på drygt 1,5 miljoner kronor. 

Generalsekreterare Helena Thybell:

– Överskottet från Folkspel är jätteviktigt för oss på Rädda Barnen. Det gör att vi kan jobba med barns rätt till en trygg och inkluderande fritid såsom till exempel idrott över hela landet, och både långsiktigt och strategiskt.

Man tänker inte alltid på Rädda Barnen och idrott, men High Five är ju i stort ett idrottsprojekt som ni driver. Vad innebär det?

– Mina kolleger på High Five arbetar för att barn i utsatthet ska få en meningsfull fritid. Vi hjälper idrottsföreningar över hela landet att skapa rutiner, i syfte att motverka och hantera kränkningar, samt diskriminering och övergrepp. Vi arbetar också med direkta insatser som att tillgängliggöra idrotten för fler barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden. Under året har Rädda Barnen, i samverkan med andra organisationer och föreningar, startat upp verksamhet på flera håll i dessa typer av områden, och behovet är stort!

Att Folkspels överskott senaste året ökat från 189 till 232 miljoner kronor i den osäkra tid vi lever i skapar växtkraft för såväl enskilda föreningar som för stora organisationer.

– Det betyder enormt mycket, särskilt nu när många föreningar kämpar för att klara av effekterna av Corona. Vi har sett att höjda kostnader för idrott och fritid gör att alldeles för många barn inte får tillgång till en meningsfull fritid. Förhoppningsvis kan Folkspels överskott bidra till att kostnaderna för barn och unga som vill idrotta inte ökar, säger Helena Thybell. 

Läs om en outtröttlig eldsjäl  

Mer från Folkspel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folkspel och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?