Annons

Råvaror: Råoljan fortsätter att stiga

Råvarupriserna höll sig under kvällen på positivt territorium efter tidigare uppgångar. Sentimentet fick stöd av Kina-statistik och en svagare dollar. Att Frankrike verkar för ett hastigare genomdrivande av ett eventuellt förbud mot import av iransk olja bidrog också till de positiva rörelserna för WTI-oljan.

Vid klockan 20.35 hade WTI-oljans första termin stigit med 2:00 dollar till 100:70 dollar. Brent-terminen hade vid samma tid tagit sig över nollstrecket och noterades för en uppgång på 0:05 dollar till 111:39 dollar.

Om sex dagar kommer EU:s utrikesministrar att samlas för att fatta beslut om ett oljeembargo mot Iran. Bloomberg News rapporterar med hänvisning till franska regeringskällor att Frankrike försöker övertala andra EU-länder att komma överens om en implementering tre månader efter beslutet. En diplomat sade dock till nyhetsbyrån att det ändå är sex månader som är det mest sannolika utfallet.

Tidigt på tisdagen publicerades flera viktiga statistikposter i Kina. Kinesisk BNP steg mer än väntat trots en inbromsning från tidigare kvartal. Den inbromsande tillväxten har väckt spekulationer om att Kina kommer att föra en mildare penningpolitik framöver som en stimulansåtgärd.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange steg kopparns tremånaderstermin med 111 dollar till 8.200 dollar per ton.

Enligt kinesiska statistikbyrån steg visserligen produktionen av raffinerad koppar till 457.000 ton i december, 2 procent mer än föregående månad. Samtidigt fortsätter dock lagren av koppar som mäts av LME att sjunka.

På ädelmetallmarknaden bidrog den svagare dollarn till att spotpriset på guld ökade med cirka 10 dollar till 1.654 dollar per uns. Silvret visade en uppgång med 0:04 dollar till 30:03 dollar per uns.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?