Annons

Stockholmsbörsen: Verkstad tynger börsen

Europabörserna pendlade kring noll under förmiddagen i spåren av S&P:s nedgradering av EMU-länder. Lundin Petroleum föll på negativa reservbesked. Scania och SKF tappade efter sänkta rekommendationer och ytterligare flera verkstadsbolag bidrog till att tynga OMXS30-index.

"Det kommer att bli några dagar med verklig osäkerhet på finansmarknaderna. S&P-beskedet var en justering till vad marknaden redan visste. Kreditkvaliteten hos dessa länder är inte vad den har varit och sannolikheten för en default är mycket högre", sade förvaltaren Jim McCaughan till Bloomberg.

Klockan 13.10 var OMXS30 ned 0,2 procent till noteringen 1.006,9. Omsättningen var 4,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 6,4 miljarder kronor.

I Frankfurt steg DAX 0,4 procent, medan Paris CAC40 var ned 0,1 och Euro Stoxx 50 var upp 0,1 procent. Finansaktier och industribolag hämmade medan teknologi gav stöd.

I Stockholm, inom OMXS30, var verkstadsaktierna Sandvik, Alfa Laval och Atlas A ned mellan 0,5 och 1,4 procent. SKF har fått rekommendationen sänkt till market perform från outperform av Bernstein. SKF B tappade 2,3 procent till 150,20 kronor.

Klart mest omsatt aktie i Stockholm var Lundin Petroleum, som föll 11,9 procent till 149 kronor sedan bolaget meddelat att det sannolikt kommer att minska nuvarande uppskattningar rörande Avaldsnes. Beskedet grusade förhoppningarna om att Avaldsnes-fyndigheten ska hamna i den över delen av det skattade intervallet om 0,8-1,8 miljarder fat olja.

"Dagens Avaldsnes-borrning är en besvikelse och den indikerar att vi hamnar på den mittesta delen av intervallet. Det vill säga 1,3 miljarder fat. Men att vi skulle hamna på den övre delen kan vi mer eller mindre utesluta", sade ABG Sundal Colliers oljeanalytiker Anders Holte till Nyhetsbyrån Direkt och poängterade att tidigare utlåtanden från bolaget uteslutit ett utfall i nedre delen av intervallet.

I sektorn tappade Alliance Oil 3,8 procent till 83,25 kronor sedan det i sin operativa uppdatering och utsikter för 2012 gett negativa besked kring nyckelfältet Kolvinskoye.

Goldman Sachs har sänkt rekommendationen på Scania till sälj från neutral. Riktkursen sänks till 137 kronor från 159 kronor. Volvo har fått upprepad rekommendation neutral med en nedjusterad riktkurs till 115 kronor, från 123 kronor.

Scania B tappade 1,5 procent till 109 kronor medan Volvo B var ned 0,1 procent till 82,35 kronor.

Telekombolagen Nokia och Ericsson B stödde index med uppgångar på 2,5 respektive 1,4 procent. Electrolux B var upp 1,4 procent medan ABB och Boliden båda steg 1,0 procent.

På valutamarknaden har euron rört sig runt 1,265 mot dollarn under måndagen. Euron tappade från nivån 1,28 och Europabörserna vände ned på fredagseftermiddagen på rykten om nedgraderingar från Standard & Poor's.

Efter amerikansk stängning på fredagskvällen bekräftade ratinginstitutet att det sänker nio av 16 euroländers betyg, bland annat Frankrikes med ett steg till AA+ från AAA. Sju medlemmars kreditbetyg lämnades oförändrade, däribland AAA-länderna Tyskland, Finland, Nederländerna och Luxemburg.

Ytterligare en negativ faktor var fredagens uppgifter om att de grekiska förhandlingarna om skuldutbyte brutit samman.

I går, söndag, flög Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle till Aten för att diskutera de privata långivarnas medverkan med Greklands premiärminister Lucas Papademos, vilket kan ses som ett tecken på brådska, enligt FT.

Den grekiske premiärministern Lucas Papademos sade på måndagen till CNBC att Grekland är nära en uppgörelse med sina långivare om ett skuldbyte.

USA-börserna stängde ned med mellan 0,4 och 0,5 procent på fredagen i spåren av S&P-ryktena. Terminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen var 0,1 procent ned till 0,1 procent upp strax efter 13. USA håller helgstängt i dag.

Klockan 15 väntar en emission av franska statsskuldsväxlar. Senare i veckan kommer ytterligare europeiska statspappersemissioner, bland annat spanska och franska emissioner av statsobligationer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?