Annons

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar ned

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen var svagt ned inför måndagens öppning sedan S&P på fredagskvällen bekräftat att det sänker nio euroländers betyg.

"Marknaden har förväntat sig nedgraderingar av Frankrike och andra europeiska länder men man kan inte säga hur mycket av de sänkta kreditbetygen som redan prisats in, vilket troligen kommer att tynga aktiemarknaden", sade chefsstrategen Norihiko Funatsu på Okasan Securities till Bloomberg News.

Runt en halvtimme före öppning var DAX-terminen marginellt ned procent och CAC-motsvarigheten tappade 0,5 procent. Euro Stoxx-terminen var 0,1 procent lägre.

Europabörserna vände ned på fredagseftermiddagen på rykten om nedgraderingar från Standard & Poor's. Efter amerikansk stängning på fredagskvällen bekräftade ratinginstitutet att det sänker nio av 16 euroländers betyg, bland annat Frankrikes med ett steg till AA+ från AAA. Sju medlemmars kreditbetyg lämnades oförändrade, däribland AAA- länderna Tyskland, Finland, Nederländerna och Luxemburg.

På bolagsfronten meddelade Alliance Oil att bolagets produktionsprognos för upstream 2012 uppgår till i snitt 63.000-69.000 fat per dag. Det tidigare målet om 90.000 fat per dag vid slutet av 2012 är inte längre applicerbart och ersätts med en prognos för snittproduktion.

"Efter bildandet av joint venture-bolaget med Repsol under 2012, inklusive tillförandet av Eurotek, kommer bolagets sammanlagda tillgångsbas möjliggöra väsentligt högre produktionsnivåer under de kommande åren", skriver bolaget.

Alliance Oil producerade sammanlagt 5,8 miljoner fat råolja under det fjärde kvartalet, jämfört med 4,2 miljoner fat kvartalet före.

Lundin Petroleum har avslutat utvärderingsborrningen 16/5-2S på Avaldsnes.

"Resultatet av denna borrning i den södra förlängningen av fyndigheten Avaldsnes är under utvärdering och kommer sannolikt att minska de nuvarande resursuppskattningarna för detta område", anger bolaget.

Pergamum, ett av Karolinska Developments portföljbolag, har inlett en fas 2-studie av DPK- 060 för behandling av patienter med hörselgångsinflammation.

Goldman Sachs sänker rekommendationen på Scania till sälj från neutral. Riktkursen sänks till 137 kronor från 159 kronor. Volvo får upprepad rekommendation neutral med en nedjusterad riktkurs till 115 kronor, från 123 kronor.

SKF har fått rekommendationen sänkt till market perform från outperform av Bernstein. UBS har samtidigt höjt riktkursen på SKF till 145 kronor, från 125 kronor.

USA-börserna stängde ned med mellan 0,4 och 0,5 procent på fredagen i spåren av S&P-rykten. Terminerna för de tre ledanden amerikanska börsindexen hade tappat mellan 0,3 och 0,4 procent på måndagsmorgonen. USA håller helgstängt på måndagen.

På dagens agenda står bland annat en emission av franska statsskuldsväxlar. Senare i veckan väntar ytterligare europeiska statspappersemissioner, bland annat spanska och franska emissioner av statsobligationer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?