Annons

Råvaror: Uppåt för guld och olja

Priserna på ädelmetaller och olja steg på måndagen medan basmetallerna visade blandad utveckling, till synes opåverkade av S&P:s sänkning av kreditbetygen för nio europeiska länder.

"Mycket av de negativa nyheterna var redan inprisade, vilket syns i dagens stigande metallpriser", kommenterade Daniel Briesemann, analytiker på Commerzbank.

Kopparterminen handlades stabilt över 8.000 dollar, och var vid 18-tiden 87 dollar upp till 8.087 dollar. Statistik från London Metal Exchange visade att lagren av koppar minskade för nionde dagen i följd, till ett nytt 13- månaderslägsta. I Asien har lagren inte varit lägre sedan september 2009.

Goldman Sachs sänkte på måndagen sina prognoser för metallpriserna, med hänvisning till utsikter för ett stigande utbud. Ändå är banken fortfarande relativt optimistisk till prisutvecklingen framöver.

"Vi är mest positivt inställda till koppar, måttligt positivt inställda till aluminium och zink, och negativt inställda till nickel" på en sex till tolvmånadershorisont, sa Max Layton, analytiker vid banken.

Bland basmetallerna steg utöver koppar även aluminium och bly, medan nickel och tenn backade och zink var i stort sett oförändrat.

Enligt en studie av International Zinc Study Group översteg utbudet av raffinerad zink konsumtionen i november.

På ädelmetallmarknaden noterades spotpriset på guld till 1.645 dollar per uns, motsvarande en ökning med knappt 6 dollar. Silvret visade en uppgång med 0,26 dollar till drygt 29,96 dollar per uns.

"Vi ser den svaga fasen på guldmarknaden som tillfällig eftersom den i huvudsak kan förklaras av den överdrivna euforin vi såg de föregående månaderna. Fortsatt tillväxt i investeringsefterfrågan och nytt intresse från centralbanker, tillsammans med en endast måttlig utbudsexpansion, borde guida guldpriset tillbaka till den långsiktiga uppåttrenden. Vid slutet av 2012 borde den återigen ha nått 1.900 dollar per uns", skriver Commerzbank i en ny analys.

Oljepriserna steg från sina lägsta nivåer på fyra veckor. Brentterminens första kontrakt ökade med 0,64 dollar till 111,08 dollar och WTI-terminen med 0,99 dollar till 99,69 dollar. Bakom uppgången låg bland annat fortsatt oro för utvecklingen i Iran och för situationen med strejkerna i Nigeria.

Efter förra veckans bombattentat mot en iransk atomenergiforskare sade på måndagen Heidar Moslehi, Irans underrättelseminister, att USA, Storbritannien och Israel bör räkna med ett "bestämt svar" på deras handlingar.

Från Nigeria meddelades att fackföreningarna har lovat att stoppa protesterna mot energipolitiken, sedan presidenten lovat att sänka de inhemska bensinpriserna.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?