Annons

Räntor och valutor: Kronan stärktes

Under måndagen smälte finansmarknaderna att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's på fredagskvällen sänkte kreditbetyget för nio euroländer, däribland Frankrike.

Redan på fredag eftermiddag läckte det ut uppgifter om nära förestående nedgraderingar från S&P, vilket fick euron att försvagas och räntespreadarna i Europa att vidgas.

På måndagen kom sedan en liten rekyl, med generellt minskade spreadar och en lite starkare euro. Europabörserna pendlade mellan plus och minus och var vid den svenska räntemarknadens stängning överlag svagt upp. Den enda större effekten av de sänkta kreditbetygen var en kraftig uppgång för portugisiska statsobligationsräntor. Analytiker hänförde de dämpade rörelserna till att de sänkta kreditbetygen till stor del redan var inprisade av marknaden.

Svenska räntor visade små förändringar och kronan stärktes något öre mot både dollarn och euron. Den svenska tioåriga statsobligationsräntan steg 1 punkt till 1,60 procent samtidigt som den tyska tioårsräntan var upp 1 punkt till 1,77 procent.

"Reaktionen på S&P-nedgraderingen har varit ganska dämpad. Den var ingen överraskning och var välflaggad", sa Orlando Green, räntestrateg vid Credit Agricole i London, till Bloomberg News.

Franska obligationsräntor sjönk 5-9 punkter den första handelsdagen som icke AAA-land, efter att ha stigit något på fredagen när medieuppgifter om den kommande S&P-sänkningen började florera. Den franska tioårsräntan hade vid svensk stängning sjunkit 5 punkter till 3,03 procent. Enligt vissa bedömare fanns en viss lättnad över att Frankrikes betyg trots allt bara sänktes med ett steg.

Frankrike klarade också utan problem det första testet på det sänkta kreditbetyget, när landet på måndagen smärtfritt emitterade statsskuldsväxlar. Räntorna blev lägre i alla emitterade löptider än vid motsvarande emission en vecka tidigare och franska räntor fortsatte ned efter emissionen.

"Växelemissionerna har genomförts utan problem, vilket hjälper marknadens sentiment gentemot euroområdet", sa Orlando Green vid Credit Agricole.

I Portugal steg räntorna däremot kraftigt, med som mest över 300 punkter i kortare löptider, och spreaden mot Tyskland vidgades därmed till en rekordhög nivå. Analytiker hänförde den rörelsen till att Portugal efter att S&P nedgraderat landets kreditbetyg två steg till BB- nu har ett så lågt kreditbetyg att det faller ur olika obligationsindex.

Spanska och italienska räntor sjönk, vilket delvis hänfördes till att ECB ska ha varit inne och köpt dessa länders statsobligationer. Italienska räntor sjönk med 4-10 punkter och spanska räntor 3-9 punkter.

Sen fredagskväll kom beskedet från S&P att de sänker kreditbetygen för nio euroländer, där den stora nyheten var att euroområdets näst största ekonomi, Frankrike, fick sitt kreditbetyg sänkt ett steg till AA+ från AAA. Även Österrike tappade sitt AAA-betyg och fick sitt betyg sänkt ett steg tillsammans med Malta, Slovaken och Slovenien. Kreditbetygen sänktes med två steg för Cypern, Italien, Portugal och Spanien och alla euroländerna utom Tyskland och Slovakien får dessutom negativa utsikter på sina betyg.

Standard & Poor's motiverade sänkningarna med att de initiativ som har tagits under de senaste veckorna av EU- politiker kan visa sig vara otillräckliga för att hantera den nuvarande systemstressen i eurozonen. S&P anser också att resultaten av EU-toppmötet i början av december är otillräckliga för att hantera situationen.

"Nedgraderingarna, som plockade av Frankrike och Österrike sin AAA-status, var inte oväntade. Men de kommer troligen att få dominoeffekter, med en möjlig nedgradering av EFSF, euroområdets räddningsfond. Dessutom är Italien, efter en nedgradering med två steg till BBB+, nu bara tre steg bort från att förlora sin investment grade-status", skrev HSBC i en kommentar till S&P-sänkningarna.

Efter att de väntade nedgraderingarna från S&P nu klarats av vändes blickarna raskt mot just EFSF efter att sex euroländer med AAA-betyg nu bara blivit fyra.

S&P har satt kreditbetyget för EFSF på bevakning och väntas de närmaste dagarna återkomma med om det blir en nedgradering eller inte. EU-källor uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att EFSF:s kreditbetyg att EU räknar med att EFSF kommer att få sänkt betyg och att det krävs ytterligare garantier för att upprätthålla fondens lånekapacitet. Från tyskt håll var beskedet på måndagen tydligt att det inte blir några nya tyska pengar till EFSF. Enligt en ledande CDU- företrädare är det upp till de nedgraderade länderna att öka sina garantier.

Flera marknadsbedömare påpekar att ett sänkt betyg för EFSF lär vara minst lika inprisat som fredagens nedgraderingar och därför inte heller bör ge upphov till några större reaktioner. Ett första test på förtroendet för EFSF kommer på tisdagen när fonden ska emittera växlar.

Frånsett S&P:s nedgraderingar var Grekland fortsatt i fokus på måndagen efter att förhandlingarna med de privata långivarna om ett skuldbyte på fredagen avbröts för "reflektion", vilket ökade farhågorna för en oordnad default.

På onsdag ska förhandlingarna återupptas och Greklands premiärminister Lucas Papademos uttryckte gott hopp om att Grekland ska kunna nå en uppgörelse med sina långivare.

"De pågående diskussionerna har, tror jag, hjälpt oss att nå en punkt som är nära ett avtal, men det är nödvändigt med viss ytterligare reflektion över hur vi ska få ihop alla delar", sade Lucas Papademos till CNBC på måndagen.

USA-räntorna visade små förändringar efter svensk stängning i fredags och tioårsräntan steg 1 punkt till 1,86 procent. På måndagen höll de amerikanska marknaderna på grund av Martin Luther King-dagen.

På valutamarknaden stärktes euron marginellt mot dollarn, till 1,267 från 1,266 vid svensk stängning på fredagen. Mot yenen slog euron en ny 11-årslägsta i måndagens asiatiska handel innan euron repade sig något.

Analytiker hänförde de måttliga rörelserna till att S&P:s nedgraderingar var så väntade och valutamarknaden blickar nu framåt mot beslutet om EFSF:s kreditbetyg och utfallet i de grekiska skuldförhandlingarna.

Kronan stärktes 2 öre mot dollarn till 7,00 och 2 öre mot euron till 8,87, från fredagens svenska stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?