Annons

Europabörser: Lugnt trots sänkta kreditbetyg

Europabörserna handlas generellt till små rörelser i en oregelbunden tendens på måndag förmiddag. Mäklare noterar att större delen av reaktionen på Standard & Poors sänkta kreditbetyg för flera euroländer skedde redan i fredags, innan nyheten var bekräftad.

S&P bekräftade sent på fredagskvällen att bolaget sänker de långsiktiga kreditbetygen för nio euroländer.

"Trots de förutsägbara ångestropen från diverse EU-ledare var det här inte mycket av en överraskning, givet vad den franska tioårsräntan har handlats till de senaste veckorna", kommenterade Michael Hewson vid CMC Markets.

Den tyngsta sänkning är Frankrike som får sänkt kreditbetyg med ett steg från AAA till AA+. Bland övriga sänkningar märks Italien och Spanien som får sina kreditbetyg sänkta med två steg. Bland de länder som får sina kreditbetyg bekräftade och därmed lämnas oförändrade finns Tyskland, Nederländerna, Belgien och Finland.

S&P:s sänkning kommer mindre än en vecka efter att Fitch Ratings sade att de inte kommer att sänka Frankrikes kreditbetyg AAA.

Den mest intressanta aspekten av betygssänkning är att fokus nu kommer att skifta till den europeiska räddningsfonden EFSF. Frågan är om räddningsfonden kan behålla sitt kreditbetyg AAA, givet att två av de ursprungliga sex AAA-länder nu har fått sänkt betyg. Det kan möjligen leda till högre borgensåtaganden, bedömer Deutsche Bank.

Dagens stora förlorare var Carnival, noterat på börserna i New York och London, som äger lyxkryssningsfartyget Costa Concordia som gick på grund utanför den italienska kusten på fredagskvällen. Minst sex personer omkom samtidigt som flera personer fortfarande saknas. Carnival bedömer att olyckan kommer att tynga bolagets resultat med 85-95 miljoner dollar. Aktien föll med 19 procent i London.

Det tyska byggbolaget Hochtiefs australiska bolag Leighton höjer sin vinstprognos. Frankfurtsbörsen sänkte dock Hochtiefs aktie med 2,1 procent.

Biltillverkaren Renault steg med 1,2 procent. Goldman Sachs har höjt sin rekommendation till neutral, från tidigare sälj.

Byggbolaget Vinci har tagit hem en motorvägsorder i Frankrike värd 750 miljoner euro. Aktien backade med 0,5 procent i Paris.

Ingen statistik från euroområdet släpps under måndagen. New York-börserna håller också helgstängt för firandet av Martin Luther King-dagen.

Senare i veckan kommer marknadens sentiment att testas på torsdag, då Frankrike kommer göra en obligationsemission på 8 miljarder euro.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AddSecureAnnons

Nya transportmönster skapar ökat behov av digitaliserade helhetslösningar inom transportsektorn

Transportbranschen står inför stora förändringar som en konsekvens av den globala e-handeln och ökade krav på hållbarhet. I samband med digitaliseringen har många transportföretag valt att implementera flera olika stödsystem för att driva verksamheten. För att nå ökad effektivitet och högre utnyttjandegrad av sina resurser krävs att transportbolagen har samlad tillgång till nyckeldata i realtid. Detta erbjuds av IoT-företaget AddSecure genom ett komplett stöd för hantering av förare, fordon och optimering av transportkedjan. 

Med en alltmer ökande e-handel skapas också nya krav på transportbranschen. Slutkonsumenten påverkar i allt större omfattning hur beställda varor skall transporteras avseende leveranstid, miljöpåverkan och kostnad. För att möta de ökande kraven behöver aktörer inom transportbranschen få högre transparens och bättre tillgång till data för att kunna tillgodose kraven från transportbeställarna. 

– Genom våra smarta transportlösningar inom Fleet- och Transport Management får transportledningen full transparens och kontroll över sin transport- och logistikverksamhet. Med samlad tillgång till all nyckeldata i realtid kan våra kunder få ökad resurseffektivitet, högre säkerhet och en minskad miljöpåverkan genom väsentligt bättre utnyttjande av kapaciteten, säger Stefan Albertsson, VD AddSecure.

Idag är det vanligt att många transportföretag använder flera olika system som inte är kompatibla med varandra, exempelvis för sparsam körning, administration av filer från färdskrivaren, optimering av kör- och vilotider, positionering och för hantering av transportuppdraget och transportsedeln. Detta gör det svårt att få en helhetsbild över all data.

– Vår helhetslösning täcker in de flesta behov som idag finns hos transportbolagen och transportbeställarna. Tillgången till data från ett och samma system skapar bättre beslutsunderlag, ökad tillgänglighet och en helt annan möjlighet till analysunderlag för att vidareutveckla en hållbar verksamhet. Samtidigt skapar ett system, istället för flera, högre användarvänlighet och ger lägre kostnader, berättar Stefan Albertsson.

Med hjälp av data i realtid får transportörer på ett helt annat sätt än tidigare full kontroll över sin transportflotta och på så sätt kan de se till att rätt resurser är på rätt plats vid rätt tid. Dessutom förenklas kommunikationen med förarna vilket ger ökad flexibilitet och bättre säkerhet genom att chaufförerna hela tiden är uppdaterade avseende sina köruppdrag och sina kör- och vilotider. Samtidigt skapar digitaliseringen möjlighet till ett ökat samarbete med transportbeställarna och möjliggör en ökad service. Det gör också att man kan möta slutkundens önskemål på ett bättre sätt när det kommer till hur, vart och när hen vill ha sina varor levererade. 

– Det händer mycket framöver inom transportbranschen och jag ser att vi på AddSecure, med vår långa erfarenhet och nära samarbete med våra kunder, står väl rustade för att hjälpa våra kunder, transportörerna, att skapa digitala lösningar för hela transportkedjan. Digitala flöden gör det även lättare för våra kunder att öka sin transparens och möta framtida regulatoriska krav, som exempelvis det som nu efterfrågas inom EU med helt standardiserade, digitala transportsedlar, säger Stefan Albertsson.

Om AddSecure

AddSecure levererar IoT-lösningar med fokus på säker data och kritisk kommunikation. Helhetslösningar för transport- & logistik, fastighetssäkerhet och -automation, räddningstjänster och kristeam, digital omsorg, energibolag och smarta städer bidrar till att rädda liv, skydda egendom och viktiga samhällsfunktioner, och skapar affärsnytta.

www.addsecure.se 

 

Mer från AddSecure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AddSecure och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?