Annons

Stockholmsbörsen: Uppgången kommer av sig

Stockholmsbörsen öppnade i likhet med de större europeiska börserna uppåt på fredagsmorgonen, sedan såväl de amerikanska som asiatiska marknaderna utvecklats positivt i spåren av torsdagens lyckade statspappersemissioner i Spanien och Italien.
Uppgången kom dock av sig något efter en timmes handel efter att index flirtat med de högsta nivåerna efter det stora raset i augusti i fjol.

Vid 10.30-tiden var OMXS30 0,2 procent högre till noteringen 1018. Omsättningen var 2,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 3,7 miljarder kronor.

Bland bankerna noterades Nordea och Handelsbanken för uppgångar på cirka 0,8 procent, medan Swedbank backade 0,9 procent efter att ha aviserat en goodwillnedskrivning på 1,9 miljarder kronor för verksamheten i Lettland.

Nedskrivningen innebär att Swedbanks styrelse kommer att ha ett mindre belopp till förfogande i det förestående utdelningsförslaget, sade bankens ir-chef till Nyhetsbyrån Direkt.

Gruvbolagen fortsatte upp. Lundin Mining snuddade vid ett nytt tremånadersrekord på 32:20 kronor, en uppgång med 2,5 procent, medan Semafo steg 2,4 procent.

Bland verkstadsbolagen tog SKF B ledningen med en uppgång på 1,5 procent till 152:70 kronor.

En viss dramatik omgav Scania, efter att Dagens industri hävdat att det fördjupade samarbete som planerats mellan Scania och Volkswagen skjutits på framtiden.

Scania dementerade uppgifterna:

"Vi kan bekräfta att samarbetet har inletts i en öppen och konstruktiv anda. Sedan i november har flera arbetsgrupper formerats", sade bolagets presschef Hans-Åke Danielsson till Direkt.

Scania B backade 0,3 procent, medan konkurrenten Volvo ökade 0,9 procent. Till bilden hör också en rekommendationssänkning från Natixis, som nu föreslår sina kunder att minska innehaven.

Opcon har via dotterbolag tecknat ett omfattande avtal med en ledande aktör i Kina. Avtalet avser en tioårig licens med möjlighet till förlängning och kan leda till årliga försäljningsvolymer på 10-40 miljoner kronor från 2013.

Opconaktien steg 7,5 procent till 3:05 kronor.

Morgonens försäljningsrapport från Clas Ohlson, som visade att den totala försäljningen steg med 6 procent i december mot väntade 8,5 procent, gjorde marknaden besviken. Aktien backade 1,7 procent till 88:00 kronor.

Marknade väntar med spänning på resultatet av statsobligationsauktioner i Italien och Belgien, klockan 11.00 respektive 12.00.

I fokus står också de fortsatta förhandlingarna om Greklands skuldsituation. Enligt medieuppgifter kan en överenskommelse med de privata långivarna vara klar i slutet av nästa vecka eller senast i slutet av januari. Långivarna kan komma att ta förluster på upp till 60 procent av innehaven enligt de villkor som nu diskuteras, enligt tidningen Les Echos.

På dagens makroagenda väntas från importpriser och handelsbalans klockan 14.30, samt Michiganindex klockan 15.55.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?